• Business

    Τυχερά Παιχνίδια: Φόρος παίκτη ανά δελτίο και με κλίμακες με στόχο την αύξηση του φορολογικού εσόδου

    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου παίκτη, και παρότι μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης, τα φορολογικά έσοδα θα είναι μεγαλύτερα. Οι εταιρείες τυχερών παιγνίων, δεν κατάφεραν να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να μην αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του Φόρου Παίκτη, και πλέον κατατέθηκε στη Βουλή, το  σχέδιο του Υπουργείου για περισσότερα κρατικά έσοδα με μικρότερους συντελεστές φόρου παίκτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί του υπουργείου, βλέπουν τα  έσοδα του δημοσίου από το φόρο παίκτη στα  68,6 εκατ. ευρώ με τη νέα μέθοδο, από 27,7 εκατ. ευρώ με τη σημερινή μέθοδο υπολογισμού.

    Τι θα αλλάξει ο νέος νόμος

    Σύμφωνα με την έκθεση του νέου νόμου που τίθεται προς ψήφιση,  “στόχος των αλλαγών είναι ο εξορθολογισμός του τρόπου φορολογίας τυχερών παιγνίων που παίζονται σε στήλες, καθώς με το έως σήμερα νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό του φόρου, τα συνολικά κέρδη του δελτίου, διαιρούνται με το συνολικό αριθμό των στηλών που παίχτηκαν και στη συνέχεια εφαρμόζεται η προβλεπόμενη κλίμακα, φορολόγησης ανά στήλη. Με τον τρόπο αυτό τα προς φορολόγηση κέρδη μειώνονται σημαντικά και κατά συνέπεια και ο φόρος που αναλογεί”.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 57, τα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται με στήλες, πλέον θα υποβάλλονται σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

    για κέρδη (παίκτη) 0-100 ευρώ αφορολόγητο

    για κέρδη 100-200 ευρώ, 2,5%

    για κέρδη 200-500 ευρώ, 5%

    και για κέρδη άνω των 500 ευρώ, 7,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και οι νέες κλίμακες είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες, το γεγονός ότι πλέον ο υπολογισμός των κερδών και η φορολόγηση θα γίνεται ανά δελτίο,  αυξάνει κατά πολύ τη φορολογητέα ύλη, και τα δημοσιονομικά έσοδα. Μέχρι σήμερα τα κέρδη υπολογίζονται ανά στήλη και όχι ανά δελτίο, τελικά δεν  δηλώνονταν κέρδη και δεν πληρωνόταν φόρος.

    Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κλίμακα ήταν:

    – Αφορολόγητο για κέρδη έως και €100
    – 15% φόρος σε κέρδη από €100.01 έως €500
    – 20% φόρος σε κέρδη άνω των €500.

    Μέρος των εσόδων  θα χρηματοδοτήσουν τις αθλητικές ομάδες

    Επίσης, το άρθρο 57 του νόμου “Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις”,  προβλέπει ότι μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση των αθλητικών ομάδων.

    Όπως αναφέρει η νέα διάταξη, ποσοστό των εσόδων, από αυτή την κατηγορία φόρων, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση, αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ίδια απόφαση θα καθορίζει τους δικαιούχους και τον τρόπο κατανομής της χρηματοδότησης με κάθε λεπτομέρεια.

    Οι αντιδράσεις της αγοράς

    Εκπρόσωποι των στοιχηματικών εταιρειών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή αυτή ενώ επισημαίνουν, ότι συμβαίνει ενώ είναι σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία για τις μόνιμες άδειες. Τονίζουν ότι δημιουργείται μια αβεβαιότητα καθώς δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η επίπτωση της αλλαγής στη δραστηριότητά τους.

    Υπενθυμίζεται ότι  στοιχηματικές εταιρείες είχαν αντιδράσει από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη στήριξη των αθλητικών ομάδων μετά την πανδημία. Και ακολούθως μέσα στο Νοέμβριο είχαν ετοιμάσει επιστολή, με τα επιχειρήματά τους κατά του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία έκαναν επαφές στα σχετικά υπουργεία.

    Το κύριο επιχείρημα των στοιχηματικών, είναι ότι μια ενδεχόμενη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των παικτών, μπορεί να έφερνε μεγαλύτερα δημόσια έσοδα από το φόρο παίκτη, παρά τη μείωση του φόρου στο  (2,5 -5 -7,5% από 15% -20% που ισχύει σήμερα), αλλά θα μείωνε τα δημόσια έσοδα από το φόρο τυχερών παιχνιδιών που αποτελεί το 35% του μικτού κέρδους των εταιρειών, μειώνοντας εν τέλει τα δημόσια έσοδα.

    Θυμίζουν δε ότι τα μικτά έσοδα (GGR) του κλάδου, από 287 εκατομμύρια ευρώ το 2017, αυξήθηκαν σε 435 εκατομμύρια ευρώ το 2019 ενώ το 2020 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκ ευρώ, αποδίδοντας στο Δημόσιο 175 εκατ. ευρώ από το φόρων παιγνίων.



    ΣΧΟΛΙΑ