• Business

    Ανδρέας Βερύκιος: Το ΤΧΣ δεν έχει λάβει απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική – Τι είπε για την Τράπεζα Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανδρέας Βερύκιος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),

    Ανδρέας Βερύκιος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),


    Όταν η Τράπεζα Πειραιώς λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου «θα μας το θέσει υπόψη και θα πάρουμε τότε τις αποφάσεις μας», ανέφερε χθες στη Βουλή ο κ. Ανδρέας Βερύκιος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στη συζήτηση για τις αλλαγές του νόμου που διέπει το Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως «το ΤΧΣ είναι μέτοχος, δεν είναι αυτός που κατευθύνει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις των τραπεζών».

    Για την αναμενόμενη, δε, πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σημείωσε πως «δεν έχουμε λάβει εμείς ακόμα καμία θέση».

    Ακόμα ο κ. Βερύκιος υπογράμμισε πως με τις αλλαγές στον νόμο ανοίγει ο δρόμος να περάσουν «οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, αλλά χωρίς να ζημιωθεί περαιτέρω το δημόσιο».

    Το Ταμείο, συμπλήρωσε, διαθέτει ταμειακό απόθεμα 1,4 δισ. ευρώ που «μας επιτρέπει αρκετές ενέργειες συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών».

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΧΣ, οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο για πρώτη φορά εξειδικεύουν το σκοπό του Ταμείου, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του, δηλαδή, την αξία των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες. Και να μπορεί να συμμετέχει με όρους, όπως ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα υπογράμμισε πως προβλέπονται «δικλείδες ασφαλείας για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος».

    «Το Ταμείο δεν επιδιώκει να διαιωνίσει την παρουσία του στις τράπεζες. Και είναι προς το συμφέρον του ΤΧΣ και του ελληνικού δημοσίου να μπορεί να συμμετέχει υπό όρους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερύκιος.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός σημείωσε πως σήμερα «οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά», γεγονός που το διαπιστώνει τόσο ο επόπτης ο SSM, όσο και οι επενδυτές οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στο σχήμα των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή».

    Ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε τη δυνατότητα που θα έχει πλέον το ΤΧΣ να συμμετέχει με προϋποθέσεις στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυμάτων ως «άσκηση προς την κανονικότητα των τραπεζών»

    Και στο ερώτημα που δέχθηκε για τον κίνδυνο στα κεφάλαια των τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο, είπε πως σε κάποιο βαθμό μετράει, όπως θα λέγαμε και αυτός, ως εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών και για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι εταιρικοί μετασχηματισμοί, που έχουν κάνει οι τράπεζες, με το λεγόμενο hive-down. Και συμπλήρωσε: όταν θα έχουμε φτάσει σε μονοψήφια νούμερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τότε θα είναι πάρα πολύ μικρός ο οποιοσδήποτε κίνδυνος του αναβαλλόμενου φόρου.

    Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ – Πότε μπαίνει στις ΑΜΚ των τραπεζών

    ΤΧΣ: «Ικανό και ανεξάρτητο» τραπεζίτη ψάχνει το Υπ. Οικονομικών για να ηγηθεί του Ταμείου

    «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για τον νέο νόμο του ΤΧΣ – Πότε έρχεται στη Βουλή, τι προβλέπει για την ασυλία



    ΣΧΟΛΙΑ