• Τράπεζες

    ΤΧΣ: «Ικανό και ανεξάρτητο» τραπεζίτη ψάχνει το Υπ. Οικονομικών για να ηγηθεί του Ταμείου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον «εντοπισμό» του επόμενου τραπεζίτη που θα αναλάβει τα ηνία του ΤΧΣ.

    Ο νέος CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να είναι ένας «ικανός και ανεξάρτητος» τραπεζίτης που θα αντιλαμβάνεται τον νέο ρόλο του Ταμείου, διότι ο προηγούμενος (ο κ. Μάρτιν Τζούρντα) ουδέποτε κατάλαβε ποιο ήταν το έργο του ΤΧΣ.

    Αυτό αναφέρει στο mononews.gr  αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και σημειώνει πως:

    – Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο νέος νόμος για το Ταμείο έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.

    – Ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης έχει προταθεί από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ.

    Ο CEO που θα ηγηθεί του Ταμείου θα πρέπει να έχει γνώση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ικανότητα να χαράξει την στρατηγική εξόδου του Δημοσίου από τις τράπεζες και αντίληψη για την επόμενη μέρα των τραπεζών. Με δύο λόγια να αντιλαμβάνεται πού είμαστε και πού πρέπει να πάμε, σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

    Όπως λέει, ήδη η Επιτροπή Επιλογής ξεκινά τη διαδικασία για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσόντα ανάλογα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, που απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης τραπεζικής.

    Η ίδια πηγή ακυρώνει τα δύο ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα για τη θέση του CEO, δηλαδή αυτό του κ. Ηλία Ξηρουχάκη, ο οποίος ως αναπληρωτής διευθύνων ασκεί προσωρινά καθήκοντα CEO, και του κ. Ιορδάνη Αϊβάζη.

    Ο κ. Ξηρουχάκης προέρχεται από την ΤτΕ, καθώς ήταν εκπρόσωπος της στην Εκτελεστική Επιτροπή, και στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρωτής διευθύνων. Ο κ. Αϊβάζης έχει προταθεί από την ΤτΕ στην θέση της κας Μαρίκας Φραγκάκη, η οποία έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και η  παραίτηση της έχει γίνει δεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζαββό, η κα Φραγκάκη θα αποχωρήσει μόλις αναλάβει ο αντικαταστάτης της. Δηλαδή τα 2 από τα 3 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που είναι «το βαρύ πυροβολικό» και το όργανο που χαράζει τη στρατηγική του Ταμείου προέρχονται από την ΤτΕ.

    Σύμφωνα με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών έως του ποσοστού που διαθέτει. Και ακόμα ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών περισσότεροι Έλληνες, ενώ συμπεριλαμβάνεται και άρθρο που θα απαλλάσσει τα μέλη του συμβουλίου του Ταμείου από τυχόν ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

    Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, η Επιτροπή Αξιολόγησης του Ταμείου θα καταρτίσει τη short list και ανάμεσα από αυτούς που θα εισηγηθεί ο υφυπουργός Οικονομικών θα επιλέξει τον νέο CEO του Ταμείου.

    Όπως αναφέραμε, βασική προϋπόθεση είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εμπειρία και σε θέματα μετασχηματισμού των τραπεζών, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση του ποσοστού του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το ΤΧΣ μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές έχει το 63,1%. Επίσης κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 10,9% της Alpha και το 1,4% της Eurobank.



    ΣΧΟΛΙΑ