• Τράπεζες

    «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για τον νέο νόμο του ΤΧΣ – Πότε έρχεται στη Βουλή, τι προβλέπει για την ασυλία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ)

    Ηλίας Ξηρουχάκης Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)


    Δόθηκε από την Ε.Κ.Τ το «πράσινο φως» για την αναμόρφωση του καταστατικού νόμου του Τ.Χ.Σ.

    Γεγονός που συνιστά τη Λυδία λίθο για τις κεφαλαιακές αυξήσεις στις τράπεζας, αρχής γενομένης από εκείνην της Πειραιώς.

    Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν ο τελευταίος κρίκος στην «αλυσίδα» των προαπαιτούμενων, για τη νέα «αρχιτεκτονική» που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της Ε.Κ.Τ ολοκλήρωσαν προχθές τις εργασίες αξιολόγησης των νομοθετικών παρεμβάσεων.

    Με θετικά σχόλια για την Ελληνική πλευρά, η οποία πήρε την πρωτοβουλία και διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα των αλλαγών.

    Αν και τυπικό, εκείνο που απομένει να γίνει στις αμέσως επόμενες μέρες, είναι να αναρτηθεί η (θετική) γνωμοδότηση της Ε.Κ.Τ για τυχόν παρατηρήσεις από άλλες, κεντρικές, ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί.

    Με τα δεδομένα αυτά, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την κατάθεση προς ψήφιση από τη βουλή, του νέου νόμου για το Τ.Χ.Σ. Ίσως την ερχόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα όπως όλα δείχνουν.

    Πριν, δηλαδή, από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας Πειραιώς, για την περσινή χρήση.

    Τα οποία σε συνδυασμό με το business plan για την μείωση των «κόκκινων» δανείων και του σχεδίου δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, θα αποτελέσουν τον βατήρα για την κεφαλαιακή αύξηση. Η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει τον προσεχή Απρίλιο, κινούμενη στα επίπεδα του ενός δίσ. ευρώ.

    Προστασία για τα Διοικητικά στελέχη του Ταμείου

    Με τις προωθούμενες αλλαγές του νόμου για το Τ.Χ.Σ, θεσπίζεται μεταξύ των άλλων κι ένα οιονεί προστατευτικό πλαίσιο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα διοικητικά στελέχη του Ταμείου.

    Κυρίως σε ότι αφορά τη διάθεση τραπεζικών μετοχών σε τιμές κάτω του κόστους κτήσης, καθώς επίσης και τη συμμετοχή σε Α.Μ.Κ, όταν αυτή γίνεται σε τιμές επίσης χαμηλότερες  από  την προηγηθείσα.

    Επ’ αυτών, ο νέος νόμος ορίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχει  η αντίστοιχη έκθεση συμβουλευτικών οίκων, δεν τίθενται ζητήματα απιστίας για τα μέλη της Διοίκησης του Τ.Χ.Σ.

    Όχι με την έννοια της πλήρους ασυλίας ( που θα γεννούσε θέμα αντισυνταγματικότητας) αλλά στο πλαίσιο του άρθρου 405 ποινικού κώδικα. Όπου ορίζεται ότι για τέτοιου είδους διώξεις απαιτείται η έγκληση.

    Η οποία στην περίπτωση του Τ.Χ.Σ δεν θα γίνεται πιά από την Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

    Οι δρομολογούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, αφορούν βεβαίως τον νέο οδικό χάρτη του Τ.Χ.Σ απέναντι και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες .

    Από τις οποίες η Πειραιώς είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτη τον χορό των κεφαλαιακών αυξήσεων.

    Οι δύο άξονες για τις κεφαλαιακές αυξήσεις

    Έτσι, με βάση τα όσα προβλέπουν οι αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Τ.Χ.Σ σε τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, είναι να λαμβάνουν μέρος σε αυτές και ιδιώτες επενδυτές.

    Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές:

    Στην πρώτη, το Ταμείο μπορεί να ασκήσει εν συνόλω ή μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης  που απορρέουν από την υφιστάμενη μετοχική του θέση σε μιά τράπεζα. Στο ενδεχόμενο που επιλεγεί η μερική εξάσκηση, το Τ.Χ.Σ μπορεί να πουλήσει δικαιώματα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Νυν αλλά και νέους μετόχους.

    Στη δεύτερη περίπτωση το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συναινέσει σε μια Α.Μ.Κ με παραίτηση των δικαιωμάτων (ολική ή μερική) των υφιστάμενων μετόχων.

    Στο ενδεχόμενο αυτό, αν δηλαδή μια κεφαλαιακή αύξηση γίνει με τη διαδικασία του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, το Τ.Χ.Σ μπορεί να εγγράφεται για ποσό που φτάνει να ισοδυναμεί μέχρι το υφιστάμενο μετοχικό του ποσοστό. Έχει επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχει και στη διεκδίκηση των τυχόν αδιανέμητων υπολοίπων της Α.Μ.Κ.

    Εκ των πραγμάτων και σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με παραίτηση των δικαιωμάτων  προτίμησης ή όχι.

    Το Τ.Χ.Σ που τώρα κατέχει το 61,34% της τράπεζας, επιθυμεί να πέσει το ποσοστό συμμετοχής του κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3%. Κάτι το οποίο όμως θα εξαρτηθεί από το πόσα κεφάλαια θα συνεισφέρουν θα ιδιώτες. Από την πλευρά των οποίων φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο μένει να εκφραστεί και στην πράξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ΤΧΣ; Τα δύο ονόματα που «παίζουν» δυνατά για τη θέση του CEO

    Τέσσερα σενάρια για την απομείωση του ποσοστού του Τ.Χ.Σ στην Πειραιώς – Ποια είναι τα δύο σχέδια για την Α.Μ.Κ

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ιδού ο νέος νόμος για το Τ.Χ.Σ και τη συμμετοχή του στις τραπεζικές ΑΜΚ-Τι θα γίνει με την Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ