• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το ράλι των μετοχών δημιούργησε ρεκόρ: Πέντε κροίσοι έχουν πλέον περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων έκαστος

    • Bloomberg


    Στο κλαμπ των εξωφρενικά πλουσίων με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων περιλαμβάνεται από τη Δευτέρα και ο ιδιοκτήτης του γαλλικού κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH, Βernard Arnault, αφού τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της μελέτης του εμβολίου για τον Covid-19, εκτίναξαν τις μετοχές στις διεθνείς αγορές.

    Ο Arnault ακολουθεί τους Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg και Elon Musk στο σπάνιο αυτό κλαμπ. Είναι η πρώτη φορά που πέντε άτομα διαθέτουν περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Συνολικά, οι πέντε μεγιστάνες πρόσθεσαν τη Δευτέρα 68 δισεκατομμύρια δολάρια στη συλλογική τους περιουσία.

    Παρά τις αναταράξεις και την τεράστια κρίση, το 2020 αποδείχθηκε μια επιτυχημένη χρονιά για τους πλούσιους του πλανήτη.

    Οι 500 άνθρωποι που παρακολουθεί ο Bloomberg Billionaires Index, έχουν προσθέσει 1,2 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφοντας κέρδη 21%, με τη βοήθεια της ανόδου των χρηματιστηρίων, της άφθονης ρευστότητας και της ικανότητας να αξιοποιούν τις πιεσμένες αποτιμήσεις.

    Πριν από δύο χρόνια υπήρχε μόνο ένας πολυδισεκατομμυριούχος (με περιουσία άνω των 100 δισ.) στον πλανήτη: Ο ιδρυτής της amazon, Jeff Bezos, παρά το επώδυνο και πολυδάπανο διαζύγιό του από την MacKenzie Scott, στην οποία παραχώρησε εκατομμύρια μετοχές της Amazon.

    «Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά μάλλον μια ενοχλητική αντανάκλαση ενός διαβρωμένου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος», δήλωσε ο Chuck Collins, διευθυντής του Προγράμματος για την Ανισότητα και το Κοινό Καλό στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών.

     Ortega, Yuan

    Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της Δευτέρας στον δείκτη Bloomberg ήταν ο Ισπανός μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου, Amancio Ortega, ιδρυτής της μητρικής των Zara, Inditex.

    Η καθαρή αξία της περιουσίας του αυξήθηκε κατά 7,6 δισ. δολ., καθώς οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για επιστροφή στα φυσικά καταστήματα. Όντας κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του Ortega, χτυπήθηκε έντονα από την πανδημία. Η χθεσινή άνοδος διέγραψε σχεδόν το 50% των απωλειών που είχε καταγράψει από τις αρχές του έτους.

    Η χθεσινή μέρα δεν ήταν όμως για όλους τους δισεκατομμυριούχους θετική. Όσοι είχαν περιουσίες που συνδέονται με εταιρείες που άκμασαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών της πανδημίας, είδαν την περιουσία τους να μειώνεται, καθώς οι αγορές εκτίμησαν ότι στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι δεν θα βασίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις τηλεδιασκέψεις και στην ψυχαγωγία στο σπίτι.

    Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Zoom. Η καθαρή αξία του CEO της μειώθηκε κατά 20% ή κατά 5,1 δισ. δολ. καθώς υποχώρησε η αξία της μετοχής.

    Ο ιδρυτής της Zoom έχασε 5 δισ. δολάρια: Τι σηματοδοτεί το εμβόλιο για τους «κερδισμένους» της πανδημίας

    Η νέα, πρωτότυπη εφαρμογή του δισεκατομμυριούχου που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο των social media

    Οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κέρδισαν 1 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ