• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο ιδρυτής της Zoom έχασε 5 δισ. δολάρια: Τι σηματοδοτεί το εμβόλιο για τους “κερδισμένους” της πανδημίας

    • Bloomberg

    Eric Yuan, ιδρυτής της Zoom Video Communications Inc.


    Ο Eric Yuan είναι, από πολλές απόψεις, ο μεγάλος κερδισμένος της οικονομία του κορονοϊού.

    Η Zoom Video Communications Inc. φιλοξένησε σχολικά μαθήματα, οικογενειακές συγκεντρώσεις και επαγγελματικές συναντήσεις για περισσότερους από 300 εκατομμύρια συμμετέχοντες την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μετοχή της εταιρεία εκτινάχθηκε κατά 500% φέτος και ο Yuan, γεννημένος στην Κίνα και μετανάστης στις ΗΠΑ, βρέθηκε κάποια στιγμή στην 40η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με την περιουσία του να αγγίζει τα 28,6 δισ. δολάρια.

    Zoom Video Communications Inc. Debuts Initial Public Offering At Nasdaq MarketSite
    Eric Yuan

     

    Ωστόσο, τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν τη Δευτέρα, όταν η Pfizer Inc. ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύσσει με τη BioNTech SE απέτρεψε περισσότερο από το 90% των μολύνσεων σε μια μελέτη, σημειώνοντας την πιο ενθαρρυντική επιστημονική πρόοδο στη μέχρι τώρα μάχη κατά του ιού. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι κολοσσοί πετρελαίου και οι ξενοδόχοι κατέγραψαν κέρδη, αλλά οι μετοχές που επωφελήθηκαν από το lockdown και την εξ αποστάσεως εργασία – όπως η Peloton Interactive Inc., η Netflix Inc. και η Sea Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου της Νοτιοανατολικής Ασίας – σημείωσαν βουτιά. Την Τρίτη, η εικόνα αυτή συνεχίστηκε στην Ασία για τις εταιρείες κατασκευής γαντιών που ευνοήθηκαν φέτος από την τεράστια ζήτηση για τα προϊόντα τους.

    Το βασικό ερώτημα τώρα είναι αν αυτά τα εξωφρενικά κέρδη μπορούν να διατηρηθούν ή αν οι άνθρωποι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εταιρειών όπως το Zoom μετά τη λήξη της πανδημίας και την επιστροφή τους στο χώρο εργασίας.

    Φυσιολογική μεταβλητότητα

    «Δεν νομίζω ότι η τάση γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη συνεργασία μέσω βίντεο ή το shift-to-cloud θα αλλάξει ως αποτέλεσμα του εμβολίου», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Mandeep Singh. «Οι αποτιμήσεις φαίνονται υπερβολικές για μερικά από αυτά τα ονόματα, αλλά για ορισμένους είναι αποτέλεσμα πολυετών κινήσεων ανάπτυξης. Αυτό είναι απλώς μια φυσιολογική μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν σε τομείς που έχουν πιεστεί υπερβολικά λόγω της πανδημίας, όπως ταξίδια, καζίνο και φιλοξενία”.

    Η μετοχή της Ζοοm υποχώρησε κατά 17% στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, με την περιουσία του Yuan να μειώνεται κατά 5,1 δισ. δολάρια. Ο ίδιος πούλησε μετοχές της εταιρείας αξίας άνω των 275 εκατ. δολαρίων το 2020 και ακόμη κατέχει μερίδιο αξίας 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Ο ιδρυτής της Peloton, John Foley έγινε δισεκατομμυριούχος με την εκπληκτική άνοδο των μετοχών της εταιρείας για γυμναστική στο σπίτι. Έχασε 300 εκατ. δολάρια μετά την πτώση του τίτλου κατά 20%.

    Ο Reed Hastings, διευθύνων σύμβουλος της Netflix, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 416 εκατ. δολάρια. Ο Forrest Li, ο δισεκατομμυριούχος πίσω από τη Sea που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, έχασε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Οι εταιρείες παραγωγής γαντιών, που δημιούργησαν τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυριούχους καθώς οι μετοχές τους εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βυθίστηκαν την Τρίτη. Η Top Glove Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής γαντιών από καουτσούκ στον κόσμο, έχασε έως και 11% στις πρώτες συναλλαγές στη Μαλαισία. Η Riverstone Holdings Ltd. σημείωσε πτώση 13%, ενώ η Hartalega Holdings Bhd., η Kossan Rubber Industries Bhd. και η Supermax Corp. έχασαν περισσότερο από 8%, οδηγώντας σε πτώση και την περιουσία των ιδιοκτητών τους.

    Η καθαρή αξία του προέδρου της FedEx Corp. Fred Smith μειώθηκε κατά περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές της ναυτιλιακής εταιρείας για express μεταφορές μειώθηκαν κατά 5,7%. Η αξία της είχε αυξηθεί φέτος κατά περισσότερο από 70% έως την Παρασκευή, καθώς η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενίσχυσε τη ζήτηση για υπηρεσίες παράδοσης πακέτων. Ο Jay Chaudhry, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Zscaler Inc. και ο Tim Steiner, ο συνιδρυτής του διαδικτυακού σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου Ocado Group Plc,  επίσης κατέγραψαν απώλειες μετά τη νέα μελέτη των εμβολίων της Pfizer.

    Ortega, Rowling

    Ορισμένες εταιρείες και οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν ακόμη τα κέρδη τους. Η περιουσία του ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega και της κόρης του, Sandra, αυξήθηκε μέσω των ποσοστών που κατέχουν στην αλυσίδα λιανικής γρήγορης μόδας, Inditex SA, καθώς η μελέτη εμβολίων ενίσχυσε τις ελπίδες των καταναλωτών που επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα.

    Ο επιχειρηματίας και κάτοχος αλυσίδας ξενοδοχείων Robert Rowling, καθώς και ο βιομήχανος Georg Schaeffler και η οικογένεια Deichmann που ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές υποδημάτων της Ευρώπης, είδαν επίσης την περιουσία τους να αυξάνεται τη Δευτέρα.

    Ορισμένες εταιρείες είναι αισιόδοξες ότι ακόμη και αφού τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

    «Πώς μπορεί κανείς να κουραστεί από το Zoom;» είπε η CEO της εταιρείας Kelly Steckelberg σε συνέντευξη της τον Ιούνιο στο Bloomberg TV. “Η επικοινωνία μέσω βίντεο έχει ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής μας”.

    Εμβόλιο Pfizer: Ορατό το τέλος της πανδημίας – Τα επόμενα βήματα

    Η νέα, πρωτότυπη εφαρμογή του δισεκατομμυριούχου που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο των social media

    Οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κέρδισαν 1 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ