• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Τα τρυφερά βλέμματα στην σύζυγό του και οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν την απόφαση των ενόρκων

    • Bloomberg

    Τηλέμαχος Λαβίδας, Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih), Γιώργος Νίκας


    Δεν υπάρχουν e-mails ή τηλεφωνικές καταγραφές που να ενοχοποιούν άμεσα τον Τηλέμαχο Λαβίδα για διασπορά απόρρητων πληροφοριών από τον πατέρα του προς τον Έλληνα επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, όμως οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε το σώμα των ενόρκων να τον καταδικάσει.

    Ο 39χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται ότι μοιράστηκε μυστικά της αγοράς με τον φίλο του, τον ιδιοκτήτη εστιατορίων Γιώργο Νίκα, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός κυκλώματος εμπορίας εμπιστευτικών πληροφοριών που απλώνεται σε τρεις ηπείρους. Ο Λαβίδας έλαβε τις πληροφορίες από τον πατέρα του, Θανάση, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad Pharmaceuticals Inc., σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

    «Ο πατέρας του κατηγορούμενου είχε μυστικές εταιρικές πληροφορίες», ανέφερε ο βοηθός εισαγγελέα Richard Cooper στους ενόρκους στην καταληκτική του αγόρευση. Ο Λαβίδας «χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να συμβουλεύσει τον καλό φίλο του, τον Γιώργο Νίκα, οπότε ο Νίκας θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα από τη χρηματιστηριακή αγορά».

    Σε αντίθεση με τις δίκες άλλων κατηγορούμενων για trading βάσει απόρρητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή του hedge fund της Galleon Group, Raj Rajaratnam, στη δίκη του οποίου οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν υπήρχαν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν άμεσα ότι ο Λαβίδας έδωσε πληροφορίες στον Νίκα. Αντ’ αυτού, οι εισαγγελείς, στις τελικές τους αγορεύσεις, στηρίχθηκαν σε χρονοδιαγράμματα που έδειχναν κλήσεις μεταξύ του Λαβίδα και του πατέρα του, ακολουθούμενες από επικοινωνίες με τον Νίκα, και στη συνέχεια τον Νίκα να κάνει συναλλαγές σε μετοχές της Ariad.

    «Για ποιο πράγμα νομίζετε ότι μιλούσαν;», ρώτησε τους ενόρκους ο Cooper πολλές φορές αναφορικά με τις κλήσεις, υποστηρίζοντας ότι συζητούσαν για την Ariad.

    Ο δικηγόρος του Λαβίδα, Eric Sussman, υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης βασίζεται σε μια μη υποστηριζόμενη υπόθεση ότι οι δύο τους παραβίαζαν τη νομοθεσία σε αυτές τις συνομιλίες.

    «Πώς θα μπορούσατε να το γνωρίζετε;», ρώτησε τους ενόρκους. «Πώς θα μπορούσε να το γνωρίζει κανείς;».

    Ο Λάβιδας «δεν ήταν μια από τις πολλές πηγές εμπιστευτικών πληροφοριών του Νίκα», δήλωσε ο Sussman. «Η κυβέρνηση δεν σας απέδειξε κάποια σχέση μεταξύ του Τηλέμαχου και των δραστηριοτήτων του Νίκα».

    Οι ένορκοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις τους την Τρίτη.

    Η δίκη, που διήρκεσε μία εβδομάδα, περιελάμβανε στοιχεία για μια περίπλοκη συνωμοσία πέρα από τις κατηγορίες εναντίον του Λαβίδα. Οι ένορκοι άκουσαν μαρτυρίες σχετικά με επικοινωνίες σε τηλέφωνα μίας χρήσης, ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο μετρητά για την αποπληρωμή διεφθαρμένων στελεχών και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από παράνομες συναλλαγές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ και αλλού.

    Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Λαβίδας είχε κίνητρο να μοιραστεί πληροφορίες λόγω της φιλίας του με τον Νίκα και μιας επένδυσης ύψους 500.000 δολαρίων που έκανε η σύζυγος του Νίκα στην start-up εταιρεία του κατηγορούμενου, Mediterra. Ο Νίκας, ιδιοκτήτης της GRK Fresh Greek, κατηγορείται για insider trading. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, φυγόδικος για την αμερικανική δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος του Νίκα αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες.

    Ο Θανάσης Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρείας φαρμάκων Lavipharm, δεν διώκεται.

    Κύριος μάρτυρας της κυβέρνησης ήταν ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, Ελβετός trader που συνελήφθη το 2018 στη Σερβία και εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

    Πάρτι γενεθλίων

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον Λαβίδα μία φορά, σε ένα πάρτι γενεθλίων που διοργάνωσε ο Νίκας το 2011. Είπε ότι ο Νίκας του είπε ότι ο Λάβιδας του έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες που πήρε από τον πατέρα του.

    Ο Ελβετός trader, ο οποίος δήλωσε ένοχος για δεκάδες ποινικά αδικήματα, συνεργάζεται με την κυβέρνηση, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών,  δήλωσαν στους δικαστές ότι ο Ντεμάν-Ντεμπί αντιμετωπίζει 750 χρόνια φυλάκισης, αν και οποιαδήποτε ποινή του επιβληθεί μάλλον θα είναι κατά πολύ μικρότερη.

    Ο Sussman είπε στους δικαστές ότι ο Μαρκ Ντεμάν λέει ψέματα για να μειώσει τη διάρκεια παραμονής του στη φυλακή.

    Ο Νίκας είχε άλλες πηγές πληροφόρησης για την Ariad, συμπεριλαμβανομένης της Νταρίνα Γουίνσδορ, πρώην τραπεζικού στελέχους της Centreview Partners, και ο Λαβίδας ποτέ δεν του αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες, υποστήριξε ο Sussman – ένας ισχυρισμός που ο Cooper απέρριψε ως «γελοίο». Η Γουίνσδορ έχει επίσης κατηγορηθεί και εκτιμάται ότι βρίσκεται στην πατρίδα της στην Ταϊλάνδη.

    Ο Λαβίδας έδωσε πληροφορίες σχετικά με τρεις εταιρικές ειδήσεις της Ariad, τις οποίες ο Νίκας χρησιμοποίησε για να κάνει συναλλαγές, που του απέφεραν 4,7 εκατ. δολάρια στην πορεία, σύμφωνα με τους δικαστές. Έχει κατηγορηθεί επειδή αποκάλυψε στον Νίκα για την επικείμενη απόφαση απόσυρσης του φαρμάκου της Ariad, Iclusig για τη λευχαιμία, από την αγορά λόγω ανησυχίας για τυχόν παρενέργειες. Ο συνιδρυτής της εταιρείας και πρώην διευθύνων σύμβουλος, Harvey Berger, κατέθεσε ότι οι ειδήσεις ήταν  “φονικές για την εταιρεία”, οδηγώντας τις μετοχές της Ariad σε δραματική πτώση κατά 67% όταν ανακοινώθηκαν.

    Οι δικαστές υποστήριξαν ότι ο Λαβίδας λίγες εβδομάδες αργότερα ενημέρωσε τον Νίκα ότι η η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμφώνησε να επιτρέψει την επιστροφή του Iclusig στην αγορά. Επίσης, ο Λαβίδας μίλησε στον Νίκα για μία αιφνιδιαστική προσφορά της Baxalta Inc. για να εξαγοράσει την Ariad, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

    Από το 2013, η κυβέρνησης διεξάγει έρευνες για το κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης στο οποίο εμπλέκονται κάτοικοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τραπεζίτες και εταιρικούς υπαλλήλους προκειμένου να κάνουν συναλλαγές πριν από τις διακυμάνσεις των μετοχών της φαρμακευτικής εταιρείας.

    Τα τρυφερά βλέμματα στην σύζυγό του

    Ο Λαβίδας κάθονταν σιωπηλά δίπλα στο συνήγορο υπεράσπισης, αφού είπε στην δικαστή ότι αποφάσισε να μην καταθέσει για να υπερασπιστεί τη θέση του. Βρίσκεται στη φυλακή από την ημέρα της σύλληψης του. Κατά την παρουσία του στο δικαστήριο πριν από τη δίκη, ο Λαβίδας αντάλλασσε τρυφερά βλέμματα και έκανε νοήματα στην έγκυο σύζυγο του. Το ζευγάρι έχει ένα μικρό παιδί.

    Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Λαβίδας αντιμετωπίζει τουλάχιστον οκτώ χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες προτάσεις, οι οποίες είναι συμβουλευτικές και δεν δεσμεύουν την δικαστή, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

     



    ΣΧΟΛΙΑ