• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δίκη Λαβίδα (3η ημέρα): Τι λέει ο Ελβετός trader για πλαστά τιμολόγια, έργα τέχνης και το γεμάτο μετρητά χρηματοκιβώτιο

    • Bloomberg
    Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί  (Marc Demane-Debih)

    O Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί  (Marc Demane-Debih) με την σύζυγό του


    O Ελβετός trader αποκάλυψε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στη δίκη Λαβίδα, τις μυστικές μεθόδους που χρησιμοποίησε για να κερδίσει παράνομα κέρδη 70 εκατομμύρια δολάρια από ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών – συμπεριλαμβανομένου ενός χρηματοκιβωτίου γεμάτου μετρητά για την αμοιβή των διεφθαρμένων πληροφοριοδοτών, καθώς και των πλαστών τιμολογίων για πωλήσεις έργων τέχνης, που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν ορισμένες πληρωμές.

    Ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, κατά την κατάθεση του στους εισαγγελείς των ΗΠΑ, περιέγραψε αναλυτικά πώς έκλεψε πληροφορίες από μια φίλη του τραπεζίτισσα, πως διοχέτευε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον τύπο σε συνεργασία με δημοσιογράφους και πώς συγκάλυπτε παράνομες συναλλαγές, χρησιμοποιώντας άλλα άτομα για να κάνει αγορές μετοχών.

    Ο Ελβετός trader βρίσκεται στη φυλακή από τη στιγμή της σύλληψής του στη Σερβία το 2018 και παραδέχτηκε πέρυσι την ενοχή του για 38 κατηγορίες που αφορούν το insider trading. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ήταν βασικός παράγοντας σε ένα εκτεταμένο δίκτυο προσώπων σε τρεις ηπείρους, που μοιράζονταν πληροφορίες σχετικά με επικείμενες εταιρικές εξαγορές και πλήρωναν συμβούλους – από στελέχη εταιρειών έως τραπεζίτες, μέχρι και έναν συλλέκτη τέχνης.

    “Συμφωνήσαμε μεταξύ μας να μοιραζόμαστε εμπιστευτικές πληροφορίες και φήμες”, εξήγησε ο Ντεμάν-Ντεμπί για τη σχέση που είχε με ένα από τα μέλη του κυκλώματος. “Εάν εκείνος είχε εσωτερική πληροφόρηση, θα την έδινε σε εμένα. Εγώ θα έκανα τις συναλλαγές γι’αυτόν.”

    Ο 49χρονος trader, ο οποίος συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές προκειμένου να μειώσει την ποινή του, κατέθεσε στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, του πρώτου κατηγορούμενου που δικάζεται μετά από την πολυετή έρευνα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εικαζόμενη παγκόσμια συνωμοσία ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών.

    Ο μάρτυρας είπε ότι οι πληροφορίες του Λαβίδα τον βοήθησαν να βγάλει κέρδη από τις μετοχές της Ariad Pharmaceuticals Inc.  O Λαβίδας πήρε τις πληροφορίες από τον πατέρα του, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας, και τις αποκάλυψε στον Γιώργο Νίκα, είπε ο Ντεμάν-Ντεμπί, που χαρακτήρισε τον Νίκα φίλο του.

    Η μυστική πληροφορία για την Ariad ξεχώρισε από τις άλλες πληροφορίες που έλαβε από τραπεζίτες, επειδή προήλθε  “από κάποιον που εργάστηκε εκεί – στην περίπτωση αυτή ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου”, δήλωσε ο μάρτυρας στους δικαστές την Τετάρτη.

    Εκτός από τον Νίκα, ο Ντεμάν-Ντεμπί κατέθεσε ότι πήρε πληροφορίες από τον John Dodelande, έναν Γάλλο συλλέκτη τέχνης που έχει διασυνδέσεις με τραπεζίτες. Ο Dodelande του έδωσε μερικές φορές κλεμμένα έγγραφα συμφωνιών, δήλωσε ο Ντεμάν-Ντεμπί. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πηγές του Dodelande πιθανότατα εργάστηκαν για τις εταιρείες Moelis & Co. και Centerview Partners.

    Ο Μπένζαμιν Τέηλορ, πρώην τραπεζίτης της Moelis και η Νταρίνα Γουίνσδορ πρώην εργαζόμενη της Centerview Partners, κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στο δίκτυο από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Οι δυο τους μοιράζονταν ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, μερικές φορές επικοινωνούσαν με κώδικες και χρησιμοποιούσαν ονόματα κατοικίδιων “Pops” και “Popsy” στα emails, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Έχουν κατηγορηθεί για την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σε 22 εταιρείες.

    Οι Τέηλορ και Γουίνσδορ δεν έχουν εμφανιστεί στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Τέηλορ βρίσκεται στη Γαλλία και η Γουίνσδορ στην Ταϊλάνδη. Ο Dodelande δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

    Δήλωσε ένοχος

    Την Τρίτη, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, 33 ετών, δήλωσε ένοχος σε αμερικανικό δικαστήριο, για την υπόθεση insider trading και για τη διαρροή πληροφοριών στον Ντεμάν-Ντεμπί.

    Ο Νίκας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες, βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγόδικος από τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο πατέρας του Λαβίδα, Αθανάσιος Λαβίδας, δεν έχει κατηγορηθεί.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί είπε ότι άρχισε να ασχολείται με τη διαπραγμάτευση μετοχών πριν από περίπου 14 χρόνια, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες του να κάνει εισαγωγή καφέ, πωλήσεις τσιγάρων και να φέρει ξένες επιχειρήσεις στη Σερβία. Μία επιχείρηση με διαμάντια που ξεκίνησε με έναν συνεταίρο, έπεσε έξω μέσα σε μόλις δύο μήνες. Χρησιμοποίησε 3 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του σκάφους της οικογένειας του και από μία κληρονομία, για να χρηματοδοτήσει τις αρχικές εμπορικές του δραστηριότητες.

    Αφού δραστηριοποιήθηκε για λίγα χρόνια στο trading μετοχών, ο Ντεμάν-Ντεμπί κατέθεσε ότι μετακόμισε στο Λονδίνο από τη Γενεύη για να βρει τις δικές του πηγές πληροφοριών, παίρνοντας την πρώτη του πληροφορία από ένα τραπεζίτη της JPMorgan Chase & Co. Περιέγραψε επίσης πως έμαθε λεπτομέρειες σχετικά με επικείμενες εξαγορές που αφορούσαν τρεις εταιρείες εξόρυξης από μια ανυποψίαστη φίλη του που εργάζονταν στη Goldman Sachs.

    Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών, έζησε στην Ελβετία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όταν δήλωσε την ενοχή του, μέρος της συμφωνίας του με τις αρχές περιλάμβανε και την κατάσχεση 49 εκατ. δολαρίων που κατείχε.

    Μυστικές συναλλαγές

    Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι έμαθε νωρίς να συγκαλύπτει τις παράνομες συναλλαγές χρησιμοποιώντας άλλους ανθρώπους για να πραγματοποιούν τις αγορές μετοχών, αγοράζοντας και άλλες μετοχές του ίδιου κλάδου με αυτόν που ανήκε η μετοχή που είχε στόχο και πουλώντας μέρος της κερδοφόρας τοποθέτησης πριν από την αναμενόμενη κίνηση της μετοχής. Αργότερα, επέμεινε οι πληροφοριοδότες να έχουν επικοινωνία μαζί του είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω burner phones.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί επισήμανε ότι λάμβανε μέτρα για να καλύπτει τη ροή των πληρωμών από τις αρχές, πληρώνοντας μερικές φορές τους πληροφοριοδότες από το γεμάτο μετρητά χρηματοκιβώτιο που είχε στο διαμέρισμα του. Τα πλαστά τιμολόγια για αγορές έργων τέχνης τον βοήθησαν να αποκρύψει τις πληρωμές προς τον Dodelande, στον οποίο, υποστήριξε ότι κατέβαλε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια.

    Άλλες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν προς και από εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να κρύψουν την πηγή των πληρωμών. Είπε ακόμη στους δικαστές ότι μερικές φορές διοχέτευσε παράνομες πληροφορίες σε κατευθυνόμενα άρθρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε οικονομικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg News, κερδίζοντας στην συνέχεια από τις διακυμάνσεις των μετοχών, οι οποίες επηρεάζονταν από αυτές τις ειδήσεις.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί είπε ότι συνάντησε μία φορά τον Τηλέμαχο Λαβίδα, το 2011 στο δείπνο γενεθλίων ενός φίλου του Νίκα. Λίγο μετά το δείπνο, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο Νίκας του είπε ότι είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν την Ariad, από τον πατέρα του Λαβίδα.

    Εξέταση κατ’ αντιπαράσταση

    Κατά τη διάρκεια της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Λαβίδα, Τζόναθαν Στρίτερ επιχείρησε να ελαχιστοποιήσει τη σχέση του πελάτη του με τον Ντεμάν-Ντεμπί. Ο trader απάντησε αρνητικά σε μία σειρά ερωτήσεων, που είχαν στόχο να αποδείξουν ότι δεν είχε ξαναδεί ποτέ τον Λαβίδα μετά από την πρώτη τους συνάντηση, ούτε είχε συναντήσει ποτέ τον πατέρα του, του οποίου το όνομα δεν γνώριζε. Επίσης, είπε ότι δεν είχε δει ποτέ ο ίδιος τον Λαβίδα να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες.

    Ο Στρίτερ υποστήριξε ότι ο Ντεμάν-Ντεμπί, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά χρόνια φυλάκισης, είπε ψέματα για τον Λαβίδα προκειμένου να μειώσει την ποινή του. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του τη Δευτέρα είπε στους ενόρκους ότι η Γουίνσδορ, πρώην στέλεχος της Centerview Partners, ήταν η πηγή του Νίκα στις πληροφορίες που αφορούσαν την Ariad, και όχι ο πελάτης του.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί υποστήριξε στο δικαστήριο ότι μία τουρκο-ελβετική επαφή που είχε στη Γενεύη, του έδωσε το 2013 την πληροφορία ότι η Ariad επρόκειτο να εξαγοραστεί και να γίνει ιδιωτική. Ο ίδιος μετέφερε το σενάριο αυτό στον Νίκα, επειδή ήξερε ότι ο Νίκας είχε πρόσβαση στον Λαβίδα. Ο Νίκας του είπε ότι δεν ισχύει η φήμη και ο Ντεμάν-Ντεμπί συμβούλευσε την επαφή του να πουλήσει τη long θέση που είχε στην Ariad.

    “Του είπα ότι είχα μια πολύ καλή πηγή,” είπε ο μάρτυρας. “Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να έχει long θέση στη μετοχή. Ήταν καιρός να έχει short θέση. Ήταν πολύ χαρούμενος. Του έσωσα από μία τεράστια απώλεια σε αυτή τη θέση. “

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ