• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο «Pops», η «Popsy», ο Νίκας και ο Λαβίδας: Πώς στήθηκε το μεγάλο σκάνδαλο insider trading σε ΗΠΑ και Βρετανία

    • Bloomberg
    Λαβίδας Νίκας

    Τηλέμαχος Λαβίδας – Γιώργος Νίκας


    Θυμίζει το καστ του «Ocean’s 11»: Ένας Έλληνας ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στο Μανχάταν, ένας γιος μέλους του ΔΣ μιας φαρμακευτικής εταιρείας, ένας trader στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs και ένα ζευγάρι τραπεζιτών που αποκαλεί ο ένας τον άλλο «Pops» και «Popsy».

    Όλοι τους κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα ευρύ κύκλωμα «εσωτερικής πληροφόρησης». Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν τις κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα, βασιζόμενοι και σε παρόμοιες υποθέσεις που υπήρξαν στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια.

    Και είναι πιθανόν ότι θα προκύψουν κι άλλα. Δεν είναι σαφές από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από τις αμερικανικές Αρχές εάν κάποιος είναι ο αρχηγός του κυκλώματος. Ένας trader στην Ελβετία, στον οποίο δεν ασκήθηκε δίωξη, εμπλέκεται σε πολλαπλές κατηγορίες, αλλά δεν προσδιορίζεται η ταυτότητα του.

    Αν και τα κέρδη είναι μεγάλα και το σχέδιο εκτεταμένο, τα βασικά στοιχεία είναι σχετικά απλά.

    Οι τραπεζίτες έλαβαν πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στη συνέχεια, πώλησαν τις πληροφορίες στους μεσάζοντες, οι οποίοι τις περνούσαν στους traders. Οι τραπεζίτες πληρώνονταν με μετρητά, ακριβές διακοπές, πολυτελή ρολόγια και άλλα οφέλη, σύμφωνα με το δικαστήριο.

    Το κύκλωμα είχε πρόσβαση σε δεκάδες εμπιστευτικές πληροφορίες. Έκανε κρυφές συναντήσεις και χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης για να μην εντοπίζεται. Για να καλύψουν εντελώς τα ίχνη τους, οι εμπλεκόμενοι διαπραγματεύονταν παράγωγα που είναι παράνομα στις ΗΠΑ και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

    Ταυτόχρονα, τα μέλη του κυκλώματος έδιναν πληροφορίες σε οικονομικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg News, ελπίζοντας να επωφεληθούν από ένα άλμα στην τιμή των μετοχών.

    Μεταξύ των «Ocean’s 11» είναι ο Γιώργος Νίκας, Έλληνας που παραμένει ασύλληπτος στην πατρίδα του. Λέγεται ότι τοποθέτησε τα περισσότερα χρήματα σε συμβόλαια επί της διαφοράς (CFDs).

    Ο 54χρονος έχει επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της GRK Fresh, μίας αλυσίδας ελληνικών εστιατορίων fast food στην Νέα Υόρκη. Οι εισαγγελείς λένε ότι έλαβε πληροφορίες από τον Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Ο Κοέν, 33 ετών, λάμβανε τις πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς εξαγορές χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνα μιας χρήσης και στη συνέχεια τις περνούσε στον Νίκα, για να κλείσει συμφωνίες, όπως αυτή με την Buffalo Wild Wings Inc., σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Κοέν δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος στο δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη.

    Ο Νίκας είχε άλλη μια πηγή πληροφόρησης: Τον Τηλέμαχο Λαβίδα, 38 ετών, επίσης Έλληνα, ο πατέρας του οποίου βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Ariad Pharmaceuticals Inc.

    Ο Λαβίδας έλαβε κάποιες πληροφορίες από τον πατέρα του για το γεγονός ότι η Ariad έπρεπε να σταματήσει τις κλινικές δοκιμές ή για το γεγονός ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για ενδεχόμενη πώληση. Στη συνέχεια τις πωλούσε στον Νίκα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, λένε οι εισαγγελείς. Ο Λαβίδας συνελήφθη στη Νέα Υόρκη και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του στη συνωμοσία ήταν «σχετικά μικρός».

    Ο trader, ο Joseph El-Khouri, 52 ετών, συνελήφθη τη Δευτέρα από την αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο El-Khouri φέρεται να διακινούσε εσωτερικές πληροφορίες που του έδιναν οι δύο τραπεζίτες του Λονδίνου: Ο Benjamin Taylor της Moelis & Co και η Darina Windsor της Centerview Partners LLC.

    Για κάποιο διάστημα οι δύο τραπεζίτες μοιράζονταν ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, είχαν ερωτική σχέση και αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον Pops και Popsy.

    Οι ίδιοι έλαβαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και άλλα οφέλη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Τώρα, o Τέιλορ είναι στη Γαλλία και η Γουίντσορ στην πατρίδα της, στην Ταϊλάνδη, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

     

    Γιώργος Νίκας



    ΣΧΟΛΙΑ