• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    SoftBank: Πούλησε μετοχές της Uber αξίας 2 δισ. δολαρίων – Το επόμενο στοίχημα της εταιρείας

    • Bloomberg

    Masayoshi Son


    Το Vision Fund της  SoftBank, πούλησε μετοχές της Uber Technologies αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων μετά το ράλι που σημείωσε ο τίτλος του γίγαντα παροχής υπηρεσιών μεταφοράς ατόμων και αγαθών με μίσθωση.

    Με την κίνηση αυτή η εταιρεία χαρτοφυλακίου υποδηλώνει ότι ενδέχεται να εξαργυρώσει περαιτέρω κέρδη από το συγκεκριμένο τομέα στο μέλλον.

    Μια θυγατρική εταιρεία του επενδυτικού fund με την επωνυμία SB Cayman 2 πούλησε 38 εκατομμύρια μετοχές στις 7 Ιανουαρίου με μέση τιμή 53,46 δολαρίων, σύμφωνα στα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η SoftBank διατηρεί ακόμη περίπου 184,2 εκατομμύρια μετοχές, αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

    Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, υπήρξε επιθετικός επενδυτής του συγκεκριμένου κλάδου, αποκτώντας σημαντικά μερίδια στην Uber, την Didi Chuxing της Κίνας, την Ola της Ινδίας και την Grab της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτές οι επενδύσεις τέθηκαν σε κίνδυνο όταν η Uber υποχώρησε σημαντικά μετά την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019 και η πανδημία έπληξε τη ζήτηση.

    Ride-hailing firm's shares have come back after early struggles

    Ωστόσο, οι μετοχές της Uber υπερτριπλασιάστηκαν από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, καθώς οι κεφαλαιαγορές ενισχύθηκαν. Τώρα η Didi, η μεγαλύτερη επένδυση στο χαρτοφυλάκιο της SoftBank, εξετάζει επίσης μια αρχική δημόσια προσφορά (ΙPO) για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε το Bloomberg.

    «Το  Vision Fund της SoftBank μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την IPO της Didi Chuxing μετά την πώληση μετοχών της Uber», έγραψε η Anthea Lai, αναλύτρια του Bloomberg Intelligence. «Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχει περίπου το 20% της κινεζικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με μίσθωση, η μείωση της έκθεσης στην Uber θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των ανησυχιών των μελλοντικών επενδυτών της Didi σχετικά με τη μεγάλη επιρροή της Softbank στον συγκεκριμένο κλάδο και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων».

    Για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, προχώρησε σε δύο γύρους απολύσεων και περικοπής ακριβών πρωτοβουλιών της εταιρείας, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ταξί. Το lockdown εξακολουθεί να περιορίζει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της Uber στις μεγαλύτερες αγορές της, με τις πωλήσεις στις ΗΠΑ και των Καναδά να εμφανίζουν μείωση κατά 30% στο τρίτο τρίμηνο.

    Όμως, καθώς το τμήμα παράδοσης τροφίμων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιστάθμισε μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας. Η διοίκηση υποστηρίζει ότι το delivery θα μπορούσε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ή και υψηλότερα από την μεταφορά ατόμων με μίσθωση, μόλις περάσει η πανδημία.

    Οι μετοχές της SoftBank σημείωσαν επίσης άνοδο καθώς αρκετές από τις επενδύσεις της εταιρείας, όπως η Uber έχουν ανακάμψει. Ο Son έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει το ρεκόρ εξαγορών ιδίων μετοχών.

    Η εταιρεία που εδρεύει στο Τόκιο ετοιμάζεται να αναλάβει τουλάχιστον έξι ακόμη εταιρείες χαρτοφυλακίου φέτος. Μαζί με τη Didi, η πρωτοπόρος εταιρεία e-commerce της Νότιας Κορέας Coupang Corp. και η ινδονησιακή εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο PT Tokopedia ετοιμάζονται να εισαχθούν στις αγορές το 2021, ανέφερε το Bloomberg.

    Η επενδυτική του Son έχει περίπου 100 start up εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της, πιθανούς υποψηφίους για IPO ή εξαγορές.

    «Η SoftBank παίρνει τα κέρδη της επένδυσης της και θα επιδιώξει να διοχετεύσει κεφάλαια σε αναπτυσσόμενους στόχους», δήλωσε ο Mitsushige Akino,   διευθυντής της Ichiyoshi Asset Management.

    SoftBank: Σε υψηλό 20ετίας με τη βοήθεια της Uber Technologies – Αυξάνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή οι αναλυτές

    Η ανατρεπτική ιστορία του άστεγου που έγινε CEO μίας εταιρείας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    Κέρδη 2 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα για τους μετόχους της Hyundai λόγω… Apple

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ