• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ανατρεπτική ιστορία του άστεγου που έγινε CEO μίας εταιρείας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    • Bloomberg

    Taihei Kobayashi


    Ο Taihei Kobayashi κατάφερε από άστεγος στους δρόμους του Τόκιο, να εξελιχθεί σε επικεφαλής μίας start up εταιρείας τεχνολογίας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξίας ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια.

    Η ανατρεπτική ιστορία του είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες που προέκυψαν από την έκρηξη των τιμών των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ιαπωνία.  Η εταιρεία του Kobayashi, η οποία βοηθά start up επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και προϊόντα, εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο και οι μετοχές της έκτοτε υπερδιπλασιάστηκαν.

    Είναι μία εξέλιξη που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από δύο δεκαετίες. Όπως λέει ο Kobayashi, οι γονείς του τον έδιωξαν στα 17 όταν εγκατέλειψε το διακεκριμένο γυμνάσιο που φοιτούσε, για να επικεντρωθεί στη μπάντα του. Έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιμόταν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας κουτιά από χαρτόνι για να διατηρείται ζεστός κατά τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Ήταν άστεγος για ενάμιση χρόνο.

    Μια σειρά από τυχαίες συναντήσεις που είχε, τον βοήθησαν να φύγει από τους δρόμους και τελικά να βρει δουλειά ως μηχανικός λογισμικού. Ήταν ένα από τα βασικά μέλη που ίδρυσαν την προκάτοχο της εταιρείας που είναι πλέον γνωστή ως Sun * Inc., και προφέρεται ως Sun Asterisk, στο Βιετνάμ το 2012. Τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος της Sun *.

    «Οι χειμώνες ήταν κρύοι», είπε ο Kobayashi, 37 ετών, για την εμπειρία του στους δρόμους. «Ίσως υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα έμοιαζαν με κόλαση. Αλλά τελείωσαν αυτές οι εποχές”.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς του δεν δεχόταν την απόφασή του να εγκαταλείψει το γυμνάσιο. Είχαν κάνει οικονομικά σχέδια για να τον βοηθήσουν να αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επισήμανε.

    «Μου είπαν να φύγω, άρα έφυγα, και αυτό ήταν», είπε. «Ήθελα να ζήσω τη ζωή μου κάνοντας αυτό που μου άρεσε».

    Ο Kobayashi κατέληξε να περάσει δύο χειμώνες στους δρόμους των συνοικιών Shinjuku και Shibuya του Τόκιο.

    Η ζωή στους δρόμους

    «Θα μπορούσα να έχω πεθάνει», είπε. «Κοιμόμουν οπουδήποτε μπορούσα», είπε. “Περίπου το 80% του χρόνου μου, βρισκόμουν κάπου έξω”.

    Ο Yushi Fukagawa, ένας στενός φίλος από τις σχολικές μέρες του Kobayashi που εργάζεται τώρα στην Sun *, θυμάται την εποχή που ο επιχειρηματίας έγινε άστεγος.

    «Δεν το σκέφτηκα πάρα πολύ», είπε ο Fukagawa. Αλλά «οι γονείς μου φαινόταν ανήσυχοι.»

    Στα 19, ο manager ενός κλαμπ ζωντανής μουσικής λυπήθηκε τον Kobayashi, και του πρόσφερε μια δουλειά, λέγοντας του ότι θα μπορούσε να κοιμάται στο κλαμπ. Το έκανε για περίπου έξι χρόνια.

    Τελικά, ο Kobayashi αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει. Αρχικά εξασφάλισε κάποια χρήματα πουλώντας μουσικά αρχεία στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, βρήκε μία διαφήμιση εργασίας που δεν απαιτούσε προσόντα ή εμπειρία. Το μόνο που χρειαζόταν για να πάρει τη θέση ήταν να περάσει ένα τεστ”, όπως είπε.

    Η εξάωρης διάρκειας εξέταση των υποψηφίων ήταν σε τομείς όπως μαθηματικές δεξιότητες, λογική σκέψη και IQ. Ο Koyabashi πέρασε και άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία, η οποία τον εκπαίδευσε ως μηχανικό λογισμικού.

     Η ίδρυση της εταιρείας

    Έτσι συνάντησε τον Makoto Hirai, έναν από τους ιδρυτές της Sun *. Οι δύο τους συμφώνησαν ότι υπήρχαν πολλοί μηχανικοί λογισμικού που διακρίθηκαν στον προγραμματισμό, αλλά λίγοι που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες για να βρουν επιχειρηματικά μοντέλα. Αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να καλύψουν αυτό το κενό.

    Ο Kobayashi μετακόμισε στο Βιετνάμ το 2012 για να προσλάβει προσωπικό από την ομάδα νέων μηχανικών της χώρας. Τον Μάρτιο του 2013, τα ιδρυτικά μέλη ίδρυσαν την Framgia Inc. στην Ιαπωνία, η οποία άλλαξε το όνομά της σε Sun * το 2019. Η ιδέα ήταν να αξιοποιήσουν τους μηχανικούς για να βοηθήσουν τις ιαπωνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις να οικοδομήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.

    Με τα χρόνια, η Sun * αύξησε τις εργασίες της και τώρα έχει περισσότερους από 70 πελάτες. Η εταιρεία εισήχθη στην αγορά του Χρηματιστηρίου του Τόκιο για start up εταιρείες, τον Ιούλιο. Οι μετοχές της σχεδόν εξαπλασιάστηκαν καταγράφοντας νέα υψηλά το Σεπτέμβριο, με τη χρηματιστηριακή της αξίας να ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 37%, με την κεφαλαιοποίηση της να υποχωρεί κάτω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το μερίδιο 7,9% που κατέχει ο Kobayashi αξίζει περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια.

    Η Sun* εμφάνισε καθαρά κέρδη 649 εκατ. γιεν (6,2 εκατ. δολάρια) και έσοδα 3,97 γιεν στο εννεάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο.

    Σκληρός Ανταγωνισμός

    Ο Mitsushige Akino, επικεφαλής της Ichiyoshi Asset Management Co., δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση για τις υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά οι πωλήσεις και τα κέρδη είναι ακόμα χαμηλά και ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι έντονος.

    «Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολα», είπε ο Akino. «Πρέπει να δούμε αν η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει τον ρυθμό της ανάπτυξης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα έσοδά της, τα οποία δεν είναι πολλά προς το παρόν”.

    Ο Kobayashi, ο οποίος επέστρεψε στην Ιαπωνία από το Βιετνάμ το 2019, δήλωσε ότι η εταιρεία κερδίζει συνεργασίες με μεγαλύτερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που διαπραγματεύονται στον Blue-chip Nikkei 225 Stock Average. Στους πελάτες του περιλαμβάνεται και η SoftBank, του Masayoshi Son, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Sun *.

    «Θέλουμε να είμαστε επιθετικοί στην προσφορά των υπηρεσιών μας σε μεγάλες εταιρείες», είπε. “Γι ‘αυτό πήγαμε στο χρηματιστήριο”.

    Η Sun * επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη της κατά τουλάχιστον 20% έως 30% ετησίως και διπλασίασε το προσωπικό στο γραφείο της στο Τόκιο σε περίπου 130 άτομα φέτος, είπε. Το Βιετνάμ εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο γραφείο της εταιρείας με περίπου 1.300 υπαλλήλους.

    Η Sun * είναι μία από τις πολλές εταιρείες του TSE Mothers Index των οποίων οι μετοχές αυξήθηκαν φέτος καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε εταιρείες τεχνολογίας εν μέσω της πανδημίας.

    Ο δείκτης των start up έφτασε σε υψηλό 14 ετών τον Οκτώβριο πριν χάσει μερικά από τα κέρδη του. Παρόλο που υπερδιπλασιάστηκε, η Sun * δεν είναι καν στις 10 κορυφαίες επιδόσεις του δείκτη φέτος. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται περίπου 200 φορές τα κέρδη και περίπου 20 φορές τη λογιστική της αξία.

    Ο Kobayashi είπε ότι γνωρίζει τους κινδύνους αλλά δεν τους φοβάται. Υποστήριξε ότι αντιμετώπισε πιο δύσκολες προκλήσεις στο παρελθόν. Από τότε έχει επανασυνδεθεί με τους γονείς του και ο χρόνος που πέρασε στους δρόμους είναι μια μακρινή ανάμνηση.

    «Αυτό που θέλω να κάνω τώρα είναι να συνεχίσω να εργάζομαι για να υλοποιήσω το όραμα της εταιρείας μας», είπε.

    Η Airbnb στο Nasdaq: Άντλησε 3,5 δισ. δολάρια από την δημόσια προσφορά

    Ο γιος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, τα «χαμένα» 50 εκατ. δολάρια και η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

    Ugur Sahin: Ο συνιδρυτής της BioNTech στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ