• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Προ των πυλών το νέο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης

    • Bloomberg
    Κερέ ΕΚΤ

    Μπενουά Κερέ, μέλος εκτελεστικού συμβουλίου ΕΚΤ


    Σήμα στις τράπεζες, ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο δικό τους γήπεδο σε ό,τι αφορά την ομαλή μετάβαση στο νέο, βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε, δια στόματος Μπενουά Κερέ, η ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι έτοιμη να αρχίσει να δημοσιεύει το νέο επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας, ή ESTR (€STR) όπως ονομάζεται επισήμως, στις 2 Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν.

    Το νέο αυτό επιτόκιο δανεισμού χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ρυθμιστικής Αρχής να φύγει από τα παραδοσιακά επιτόκια Euribor και Eonia.

    Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε, το επιτόκιο πέρασε με επιτυχία το πρώτο του stress test, μετά τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεών της κατά 10 μονάδες βάσης.

    «Είδαμε όλοι με ικανοποίηση ότι το ESTR ανταποκρίθηκε ακριβώς όπως περιμέναμε και η μείωση πέρασε ολόκληρη σε αυτό, με το ESTR να μειώνεται κατά 11 μονάδες βάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κερέ, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι η λειτουργία της χρηματαγοράς είναι ομαλή και σταθερή.

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ESTR

    Το 2017 η ΕΚΤ αποφάσισε να δημιουργήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (euro short-term rate – €STR), ένα νέο επιτόκιο αναφοράς το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου 2019. Σκοπός του είναι να χρησιμεύσει ως επιτόκιο ασφαλείας σε περίπτωση που ο ιδιωτικός τομές αποτύχει να διατηρήσει το δικό του επιτόκιο αναφοράς διάρκειας μίας ημέρας, δηλ. το EONIA.

    To 2018 μια ομάδα εργασίας του ιδιωτικού τομέα για τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου του ευρώ συνέστησε την αντικατάσταση του EONIA από το €STR, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της αγοράς. Αυτή η ομάδα εργασίας παρέχει σήμερα στήριξη στην αγορά για τη μετάβαση στο €STR – η ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης για την ομάδα εργασίας και μετέχει ως παρατηρητής μαζί με άλλους ιδρυτικούς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (EAKAA), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Αγορών του Βελγίου (Financial Services and Markets Authority – FSMA).

    To €STR πιο αναλυτικά

    Το €STR έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτυπώνει το ποσό που πρέπει να καταβάλλει μια τράπεζα όταν δανείζεται χρήματα για μία ημέρα από διάφορους χρηματοπιστωτικούς αντισυμβαλλομένους χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων (δηλ. «ανεξασφάλιστα», όπως λέγεται μερικές φορές). Αυτοί οι αντισυμβαλλόμενοι μπορεί να είναι μεταξύ άλλων τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος, εταιρείες επενδύσεων ή συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι χρηματοοικονομικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών.

    Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει ευρύτερο πεδίο σε σχέση με το EONIA, το οποίο παρακολουθεί μόνο συναλλαγές μεταξύ τραπεζών. Επιπλέον, σε σύγκριση με το EONIA, τα δεδομένα για πραγματικές συναλλαγές, που χρησιμοποιούνται από την ΕΚΤ για τον υπολογισμό του €STR, παρέχονται από ένα μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών. Αυτό το ευρύτερο πεδίο παρέχει προστασία από τη χειραγώγηση και συμβάλλει ώστε το €STR να αποτυπώνει αξιόπιστα την τιμή των δανείων χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων σε όλη τη ζώνη του ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ