• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μεγάλη υπόθεση insider trading με συμπρωταγωνιστές Έλληνες στην Goldman Sachs

    • Bloomberg
    Goldman


    Ένας investment banker της Goldman Sachs Group στη Νέα Υόρκη συνελήφθη κατηγορούμενος για insider trading στις ΗΠΑ – σε ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται και δύο Έλληνες.

    Ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες για σχεδόν τρία χρόνια με αντάλλαγμα μετρητά, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχήματος διακίνησης εσωτερικής πληροφόρησης (insider) trading, το οποίο οδήγησε σε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα, κάποιες πληροφορίες συνδέονταν με εκκρεμείς συμφωνίες που αφορούσαν τη Syngenta AG και τη Buffalo Wild Wings.

    Εκπρόσωπος της Goldman Sachs επιβεβαίωσε ότι ο Κοέν ήταν επενδυτικός τραπεζίτης που εργάστηκε στο τμήμα καταναλωτών λιανικής. Η τράπεζα είχε άγνοια για τις καταγγελίες μέχρι την Παρασκευή το πρωί, όταν και συνελήφθη ο Κοέν στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Από τότε έχει τεθεί σε άδεια.

    «Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές για την υπόθεση που αφορά στον κ. Κοέν», ανέφερε η Νικόλ Σαρπ, εκπρόσωπος της εταιρείας, σε δήλωση μέσω e-mail. «Η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών των πελατών είναι η υψηλότερη εσωτερική μας προτεραιότητα και καταδικάζουμε αυτήν τη φερόμενη συμπεριφορά».

    Ο Κοέν εμφανίστηκε ενώπιον του Αμερικανού δικαστή Στιούαρτ Ντ. Άαρον την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων εν αναμονή της συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Ο Patrick Smith, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Cohen, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Οι κατηγορίες είναι η τρίτη περίπτωση ισχυρισμών για insider trading που έχουν υποβληθεί από Αμερικανούς εισαγγελείς εναντίον τραπεζίτη της Goldman τους τελευταίους 18 μήνες.

    Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο 33χρονος Κοέν μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν trader, ο οποίος δεν έχει εντοπιστεί, και που στη συνέχεια τις μεταβίβασε στον Γεώργιο Νίκα, ο οποίος αποκόμισε και τα κέρδη. Στον Νίκα, έναν 54χρονο εστιάτορα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, ασκήθηκε επίσης δίωξη από τους εισαγγελείς. Ο Κοέν ανέμενε και έλαβε ένα απροσδιόριστο ποσό σε μετρητά με αντάλλαγμα τις πληροφορίες που προσέφερε, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

    Ο Κοέν συνεργάζεται με την Goldman για σχεδόν 10 χρόνια, ξεκινώντας από το γραφείο του Λονδίνου πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη το 2017. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες διοχετεύτηκαν μεταξύ Απριλίου 2015 και Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με την καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η καταγγελία δίνει μια λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο εκτυλίχθηκε το υποτιθέμενο σχέδιο. Για παράδειγμα, λίγο μετά την μετακόμιση του Κοέν στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Wild Wings ήρθε σε επαφή με την Goldman για να τη βοηθήσει, καθώς την αλυσίδα εστιατορίων της Μινεάπολις είχε προσεγγίσει η Arby’s Restaurant Group. Ο Κοέν ενημερώθηκε για την πιθανή εξαγορά την ίδια μέρα, στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας 9.000 από αυτές μέχρι την 1η Νοεμβρίου για αρχικό κέρδος 79.074 δολαρίων.

    Μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 13 Νοεμβρίου, μαθεύτηκαν τα νέα για μια πιθανή εξαγορά της Buffalo Wild Wings. Την επόμενη μέρα η τιμή της μετοχής της αλυσίδας εστιατορίων αυξήθηκε κατά 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές του με κέρδος 343.298 δολαρίων, σύμφωνα με την καταγγελία.

    Ο Νίκας προσήχθη στις 7 Οκτωβρίου μαζί με έναν φίλο του, τον Τηλέμαχο Λαβίδα, με κατηγορίες περί συνωμοσίας για την κλοπή σημαντικών εμπιστευτικών πληροφοριών για την Ariad Pharmaceuticals από τον πατέρα του Λαβίδα, ο οποίος υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν την Παρασκευή. Η Takeda Pharmaceutical συμφώνησε να αγοράσει τον Ariad, παρασκευάστρια φαρμάκων για τον καρκίνο, έναντι 4,66 δισ. δολαρίων το 2017.

    Ο Νίκας κατηγορήθηκε επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο insider trading» από το 2012 έως το 2017, και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής λάμβανε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από trader στην Ελβετία που δεν έχει ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο Νίκας δεν απάντησε αμέσως σε ένα μήνυμα που ζητούσε σχόλια.

    Ο Λαβίδας εμφανίστηκε την Παρασκευή ενώπιον της περιφερειακής δικαστού Denise L. Cote και κρατήθηκε χωρίς εγγύηση εν αναμονή της δίκης λόγω ενδεχόμενου κινδύνου φυγής, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου. Η δικηγόρος του, Jennifer Achilles, δεν απάντησε αμέσως σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσε σχολιασμό.



    ΣΧΟΛΙΑ