• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέιθαν Άντερσον: O short-seller που έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας να χάσει 12 δις δολάρια σε μία ημέρα

    • Bloomberg

    O Ινδός μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάνι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον ακτιβιστή short-seller Νέιθαν Άντερσον


    Τα τελευταία χρόνια, ο Νέιθαν Άντερσον έχει συνδέσει το όνομα τους με αναλύσεις που βυθίζουν τις μετοχές.

    Τώρα ο ακτιβιστής short seller που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Hindenburg Research παίζει το μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του και επιτίθεται στον Ινδό μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι.

    Ο στόχος που έθεσε αυτή τη φορά ο διάσημος short-seller έχει περιουσία που ξεπερνάει θρυλικούς επενδυτές και επιχειρηματίες όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκέιτς.

    Ισχυρό χτύπημα 12 δις δολαρίων

    Ο Γκαουτάμ Αντάνι κατάφερε μέσα στο 2022 να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση του Bloomberg Billionaires Index και να κλείσει τη χρονιά με επιπλέον 40 δις δολάρια στην περιουσία του.

    Το πανηγυρικό κλίμα στις επιχειρήσεις του ανεστράφη όταν η Hindenburg αποφάσισε την περασμένη Τρίτη να δημοσιεύσει μία έκθεση στην οποία κατηγορεί την Adani Group, τον όμιλο-αυτοκρατορία του Αντάνι για χειραγώγηση της αγοράς και για λογιστική απάτη, δηλώνοντας παράλληλα ότι παίρνει θέση short στον όμιλό του.

    Παρά τις προσπάθειες της Adani Group να απορρίψει τις κατηγορίες, 12 δις δολάρια εξαφανίστηκαν από την χρηματιστηριακή αξία του σχεδόν μέσα σε  μία ημέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νέιθαν Άντερσον γίνεται αντικείμενο συζήτησης στη Wall Street, προκαλώντας πανικό σε επενδυτές.

    Τα πρώτα θύματα των ερευνών του που ειδικεύονται στο short selling ήταν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων Nikola Corp. και Lordstown Motors Corp. Είναι η πρώτη φορά όμως που ο Άντερσον επιλέγει να επιτεθεί σε έναν τόσο ισχυρό κολοσσό.

    Είχε κάνει μια προσπάθεια να «σορτάρει» το Twitter την περίοδο της εξαγοράς του από τον Έλον Μασκ, γρήγορα όμως έκανε στροφή και μετατράπηκε σε «ταύρος» της μετοχής.

    Μάχη Δαυίδ και Γολιάθ

    Η επίθεση που έκανε ο Άντερσον στον Αντάνι κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα, όμως τα μεγέθη μεταξύ των δύο διαφέρουν σημαντικά και ίσως είναι αυτά που θα καθορίσουν τη συνέχεια αυτής της διαμάχης.

    Ο Αντάνι έχει χτίσει μία αυτοκρατορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η οποία έχει επεκταθεί σε πληθώρα τομέων όπως η ενέργεια, οι επιχειρήσεις, τα ακίνητα και η άμυνα. Φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ινδίας και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες συμπίπτουν με τους στόχους της κυβέρνησης.

    Ο Άντερσεν από την άλλη έχει μια εταιρεία που μετράει μόλις πέντε χρόνια, χωρίς επενδυτές να τον στηρίζουν και πρακτικά στοιχηματίζει τα δικά του χρήματα. Μπορεί να  μην είναι γνωστός ακόμα στους οικονομικούς κύκλους, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθεί να χτίσει το όνομά του, έχοντας βάλει στο στόχαστρο 30 εταιρείες από το 2020.

    Και κατάφερε ένα πλήγμα κατά μέσο όρο 15% στις μετοχές αυτών των εταιρειών μέσα σε μία ημέρα, το οποίο αυξήθηκε στο 26% έξι μήνες αργότερα.

    Η πρακτική του short-selling έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για στοχευμένες επιθέσεις. Ο Άντερσον δεν έχει εμπλακεί μέχρι στιγμής σε τέτοιου είδους κατηγορίες.

    Στην περίπτωση της Nicola, η εταιρεία του είχε κατηγορήσει την κατασκευάστρια εταιρεία για «ωκεανό ψεμάτων». Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Nikola, Τρέβορ Μίλτον, καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών.

    Επιθετική τακτική, χαμηλό προφίλ

    Κι ενώ η Hindenburg προσπαθεί να «κάνει θόρυβο» στη Wall Street για να ακουστεί, ο ίδιος ο Άντερσον επιλέγει να κρατάει χαμηλό προφίλ.

    Μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Κονέκτικατ και πήρε πτυχίο στον τομέα επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

    Εργάστηκε για μια εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων πριν πιάσει δουλειά για να ελέγξει πιθανές συμφωνίες για επενδυτικές εταιρείες πλούσιων οικογενειών. Το πάθος του, όπως είχε είπε, είναι να «ανακαλύπτει απάτες».

    Έχει ξοδέψει ώρες δουλειάς μελετώντας συμφωνίες και αναζητώντας ίχνη για πυραμιδικές απάτες και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τον δικαστικό λογιστή Χάρι Μαρκόπολο, ο οποίος είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να προειδοποιήσει τις ομοσπονδιακές αρχές για τον Μπέρνι Μάντοφ.

    Η αγάπη του για την έρευνα τον οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας του, με την Hindenburg να απασχολεί περίπου 10 άτομα, κυρίως πρώην δημοσιογράφους και αναλυτές.

    Ακόμα κι αν ο Αντάνι κερδίσει τον Άντερσον σε αυτή τη διαμάχη, ο δεύτερος θεωρεί ότι έχει ακόμα πολλά πράγματα να κάνει στον τομέα του. «Υπάρχει ακόμα πολλή απάτη εκεί έξω», είχε αναφέρει στους New York Times τον περασμένο Οκτώβριο. «Αν κάποια στιγμή νιώσω ότι το μεγαλύτερο μέρος της εταιρικής απάτης στην Αμερική έχει εξαλειφθεί, τότε μάλλον θα ανακοινώσω ότι θα πάω να καλλιεργήσω ντομάτες ή κάτι τέτοιο».

    Διαβάστε επίσης:

    O «καταραμένος» μεγιστάνας του πετρελαίου: Από την Εnron στην FTX – Οι πυραμιδικές απάτες στις οποίες επένδυσε και έχασε δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ