• Business

    Γκ. Αντάνι: Νέο πλήγμα για τον Ινδό μεγιστάνα της ενέργειας

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Ο Γκαουτάμ Αντάνι απασχόλησε πριν μερικούς μήνες την επικαιρότητα, καθώς έχασε πάνω από 100 δισ. δολάρια όταν βρέθηκε στο στόχαστρο με κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς.

    Την Πέμπτη είδε τις μετοχές των εταιρειών του ομίλου Adani και τα ομόλογά του να κάνουν βουτιά, καθώς η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Organized Crime and Corruption Reporting Project επικαλείται έγγραφα που επιβεβαιώνουν, όπως ισχυρίζονται, που επιβεβαιώνουν την χειραγώγηση της τιμής της μετοχής με εικονικές εταιρείας σε φορολογικούς παραδείσους.

    Τα παιχνίδια με τη μετοχή

    Ειδικότερα, η έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας αναφέρεται σε δύο άτομα, τον Nasser Ali Shaban Ahli από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Chang Chung-Ling από την Ταϊβάν, ως δύο κρυφούς μετόχους με offshore εταιρείες που έπαιξαν ρόλο στην τεχνητή αύξηση της μετοχής.

    «Οι δύο άνδρες έχουν μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με την οικογένεια Adani και έχουν διατελέσει διευθυντές και μέτοχοι σε εταιρείες του ομίλου Adani», ανέφερε η OCCRP στον ιστότοπό της  σημειώνοντας ότι έχουν σχέσεις και με με εταιρείες που συνδέονται με τον Vinod Adani, ο οποίος είναι ο αδελφός του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του ομίλου, Αντάνι.

    Οι νέες κατηγορίες βύθισαν τις 9 από τις 10 μετοχές των εισηγμένων εταιρειών του Αντάνι.

     Οι χειρότερες επιδόσεις ήταν της ναυαρχίδας Adani Enterprises Ltd., η οποία σημείωσε πτώση 3,7%, ενώ η Adani Green Energy Ltd. σημείωσε πτώση 4,3% στο κλείσιμο.

    Οι ύποπτες διασυνδέσεις

    «Τα έγγραφα δείχνουν ότι, μέσω των ταμείων του Μαυρίκιου, πέρασαν χρόνια αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές της Adani μέσω υπεράκτιων δομών που συγκάλυπταν τη συμμετοχή τους  και αποκόμισαν σημαντικά κέρδη κατά τη διαδικασία», διαπίστωσε η OCCRP. «Δείχνουν επίσης ότι η εταιρεία διαχείρισης που ήταν υπεύθυνη για τις επενδύσεις τους πλήρωνε μια εταιρεία του Vinod Adani για να τους συμβουλεύει».

    Ο όμιλος Adani ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι απορρίπτει «αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να ανακυκλώνονται», προσθέτοντας ότι βασίζονται σε κλειστές υποθέσεις δεκαετιών. «Δεν υπάρχει καμία συνάφεια ή βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Εκτίναξη της μετοχής στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

    Profile Software: Θέτει σε λειτουργία τη λύση Axia Custody στη FundBank

    Salesforce: Ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου – Στα $8,60 δισ. ανήλθαν τα έσοδα



    ΣΧΟΛΙΑ