• Business

    Νέιθαν Άντερσον: Ο εφιάλτης των εταιρειών – Από την Temenos του Τζορτζ Κούκης μέχρι τον Καρλ Άικαν

    Nathan Anderson, ιδρυτής της Hindenburg Research


    Ο 40χρονος Νέιθαν Άντερσον έχει κερδίσει το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του: να γίνει η μεγαλύτερη απειλή εισηγμένων εταιρειών. 

    Μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων έχει πετύχει να πάει σε δίκη ένας ιδρυτής, να ασκήσεις σκληρές πιέσεις στον θρυλικό επενδυτή Καρλ Άικαν, να πετάξει εκτός του top ten των billionaire έναν Ινδό μεγιστάνα και να προκαλέσει ένα ανεξέλεγκτο sell off στις μετοχές μιας εταιρείας-success story του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Τζορτζ Κούκης.  

    Βουτιά 30% στη μετοχή

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Temenos, μία εταιρεία που ανέστησε ο Τζορτζ Κούκης, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με καταγωγή από την Χαλκίδα, ύστερα από την έκθεση της Hindenburg Research. 

    Σε μία πολυσέλιδη αναφορά ο Άντερσον και η ομάδα του κατακεραυνώνουν το μοντέλο της εταιρείας, κατηγορώντας για χειραγώγηση, προβληματικά προϊόντα και λογιστικές παρατυπίες. 

    Μέσα σε δύο ημέρες η εταιρεία έχασε το 30% της αξίας της και κατρακύλησε στο ⅓ της αξίας που είχε στην κορύφωσή της το 2019. 

    Μετά το ανεξέλεγκτο sell off, οι ακτιβιστές επενδυτές της εταιρείας, που έχουν διώξει ήδη έναν CEO στόχευσαν στον προσωρινό Ανδρέα Ανδρεάδη, ζητώντας του να αποχωρήσει αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που δέχεται. Η έκθεση της  Hindenburg Research τον κατηγορεί ανοιχτά ότι ενθάρρυνε παρατυπίες εντός της εταιρείας. 

    Η εταιρεία περιορίστηκε στο να κάνει λόγο για «ανακρίβειες, αναλυτικά σφάλματα, μαζί με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς». Η έκθεση πάντως έκανε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς επικαλείται πληροφορίες από πρώην υπαλλήλους της εταιρείας. 

    Η Νέμεσις του Καρλ Άικαν

    Ο Νέιθαν Άντερσον όμως δεν περίμενε την χρηματιστηριακή κατάρρευση της Temenos για να δρέψει τις δάφνες της δουλειάς του. Νωρίτερα είχε κάνει πολλούς δισεκατομμυριούχους και φερέλπιδες επιχειρηματίες της Wall Street να χάσουν τον ύπνο τους. 

    Ο Καρλ Άικαν, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές, γνωστός για την σκληροτράχηλη συμπεριφορά του, ένιωσε στα 87 του χρόνια το δάγκωμα των δικών του τακτικών, όταν ο Άντερσον δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητούσε τον τρόπο λειτουργίας της Icahn Enterprises, της εισηγμένης εταιρείας του, αναφέροντας ότι πληρώνει στους μετόχους ένα μέρισμα που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Ύστερα από λίγες εβδομάδες, η Icahn Enterprises υπέκυψε στην πίεση, μειώνοντας το μέρισμά της στο μισό.

    Στην έκθεσή του ο Άντερσον υποστήριξε ότι το υψηλό μέρισμα κρατάει ψηλά τη μετοχή της εταιρείας, η οποία αν έπεφτε θα έφερνε σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τον Άικαν, τον οποίο κατηγόρησε και για διόγκωση την αξίας των ιδιωτικών του επενδύσεων.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησαν έρευνες για τις επιχειρηματικές πρακτικές του Άικαν μετά την έκθεση Hindenburg.

    Πώς να χάσεις 100 δισ. δολάρια σε λίγες ημέρες

    Το 2023 ήταν τραυματικό για τον Ινδό μεγιστάνα Γκ. Αντάνι. Είχε κλείσει το 2022 με υπεραποδόσεις και μία περιουσία που του χάρισε την τρίτη θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. 

    Όταν μπήκε στο στόχαστρο του Άντερσον για χειραγώγηση της αγοράς και λογιστικές παρατυπίες έχασε 100 δισ. δολάρια σε λίγες ημέρες, οι μετοχές των εταιρειών του κατέρρεαν και τελικά πέτυχε ύστερα από αρκετούς μήνες να καταφέρει να επαναφέρει τις εταιρείες του στα επίπεδα χρηματιστηριακής αξίας που ήταν πριν. 

    Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Hindenburg δημοσίευσε μια καυστική ερευνητική έκθεση αποκαλώντας την EV κατασκευαστική εταιρεία Nicola  «μια περίπλοκη απάτη» και τον ιδρυτή της Τρέβορ Μίλτον ψεύτη. Οι συνέπειες ήταν άμεσες με τις μετοχές της εταιρείας να καταρρέουν. Ο Μίλτον παραιτήθηκε και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τον κυνηγούν λίγο αργότερα για εγκληματική απάτη.

    Τον Οκτώβριο του 2022, ο ιδρυτής της Nikola, Τρέβορ Μίλτον, καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζορτζ Κούκης: Ο επιχειρηματίας πίσω από το success story της Temenos και το νέο πλήγμα στη μετοχή

    Hindenburg Research: Μετά τον Αντάνι, επιτίθεται στον Τζακ Ντόρσεϊ

    Γκ. Αντάνι: O Ινδός tycoon ετοιμάζει το comeback του ύστερα από το sell off 135 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ