• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κρίση στην αγαπημένη μεγα-τράπεζα του κόσμου

    • Bloomberg


    Παντού γύρω από την HDFC Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας ως προς την αγοραία αξία, τα νέα φαίνεται να είναι κακά και να χειροτερεύουν: η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι ζημίες από δάνεια αυξάνονται και οι σκιώδεις τράπεζες βυθίζονται σε κρίση.

    Κι όμως, οι επενδυτές συνεχίζουν να συσσωρεύονται στη μετοχή της HDFC Bank, πεπεισμένοι ότι θα αναδειχτεί νικητής από τις χρηματοπιστωτικές δυσκολίες της Ινδίας. Η αγοραία αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 21 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα παγκοσμίως. Μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως, καμία άλλη μετοχή δεν έχει υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα κέρδη ή τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία.

    Οι «ταύροι» λένε ότι έχουν βάσιμους λόγους να είναι αισιόδοξοι: η HDFC Bank θα πάρει μερίδιο αγοράς από τις υπό πίεση σκιώδεις τράπεζες και θα επωφεληθεί από μια τάση προς την ποιότητα από επενδυτές που έχουν γίνει επιφυλακτικοί απέναντι σε μικρότερους ανταγωνιστές. Αν και οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η τράπεζα είναι ευάλωτη στις οικονομικές προκλήσεις της Ινδίας – υποδεικνύοντας τη μεγάλη έκθεσή της σε καταναλωτικά δάνεια και την επικείμενη συνταξιοδότηση του επί χρόνια ηγέτη της – ακόμη, και εκείνοι λένε ότι τα στοιχήματα ενάντια στην HDFC Bank είναι επικίνδυνα. Μεταξύ 54 αναλυτών που καλύπτουν τη μετοχή, μόνο ένας έχει το ισοδύναμο μιας αξιολόγησης sell.

    «Η επιχείρηση συνεχίζει να αποδίδει πολύ καλά», δήλωσε ο Nick Payne, επικεφαλής των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών στην Merian Global Investors (UK) Ltd, με έδρα το Λονδίνο, η οποία επιβλέπει περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προσθέσει μετοχές της HDFC Bank στο χαρτοφυλάκιό της. «Οι ισχυρές τράπεζες και τα franchises τείνουν να γίνονται ισχυρότερες όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι, καθώς οι αδύναμοι καταρρέουν στην άκρη του δρόμου».

    Οι σκιώδεις τράπεζες της Ινδίας, μέχρι πρόσφατα μια αυξανόμενη ανταγωνιστική απειλή για την HDFC Bank και τους ομοίους της, έχουν υποαποδώσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν μια εταιρεία του ομίλου Infrastructure Leasing & Financial Services Ltd. χρεοκόπησε και πυροδότησε μια πιστωτική συμπίεση σε ολόκληρο τον κλάδο. Η τράπεζα στεγαστικών δανείων Dewan Housing Finance Corp έχει αθετήσει τις πληρωμές χρέους της από τον Ιούνιο, ενώ εταιρείες όπως η Reliance Capital και η Piramal Capital & Housing Finance έχουν δει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητάς τους να υποβαθμίζονται λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητά τους.

    Η αναταραχή έχει έρθει με φόντο πέντε συνεχόμενα τρίμηνα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε 45 χρόνια, και προβλέψεις ότι τα επισφαλή δάνεια στις ινδικές τράπεζες θα ανέβουν στα επίπεδα-ρεκόρ του 12% στις αρχές του επόμενου έτους.

    Μέχρι στιγμής, η τιμή της μετοχής της HDFC Bank έχει ενισχυθεί. Τώρα, που αποτιμάται σε περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία κινείται σε επίπεδα 24 φορές υψηλότερα από τα εκτιμώμενα κέρδη της για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές πιο ακριβό από τον δείκτη Bloomberg World Banks Index, μια ανάσα από το μεγαλύτερο premium αποτίμησης που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο λόγος price-to-book της εταιρείας στο 4,3 συγκρίνεται με το 1,5 της JPMorgan Chase & Co., της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας σε κεφαλαιοποίηση.

    Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι τα μεγάλα κέρδη θα συνεχιστούν. Ο Gautam Chhugani, αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co., υποβάθμισε την HDFC Bank σε market perform, από outperform στις 9 Σεπτεμβρίου. Αναφέρθηκε σε διαδοχικούς κινδύνους γύρω από την προγραμματισμένη αναχώρηση του Aditya Puri, που ηγείται της εταιρείας από το 1994, καθώς και το ενδεχόμενο επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων λιανικής της ύψους 4,43 τρισεκατομμυρίων ρουπιών (62,5 δισ. δολάρια).

    Ενώ η HDFC Bank έχει δηλώσει ότι οι απώλειες δανείων στις λιανικές της επιχειρήσεις είναι σταθερές και εντός των προσδοκιών, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι τάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ινδία συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

    Τα έξοδα λιανικής πίστωσης «είναι απίθανο να παραμείνουν χαμηλά μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Chhugani.

    Οι αισιόδοξοι αντλούν ηρεμία από το σχεδόν μοναδικό ιστορικό της επιχείρησης στην διατήρηση των απωλειών δανείων υπό έλεγχο διαμέσου πολλών οικονομικών κύκλων. Η λογιστική αξία ανά μετοχή της HDFC Bank έχει αυξηθεί κατά ετήσιο ποσοστό άνω του 20% την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ακαθάριστος δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο 1,4% στα τέλη Ιουνίου ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των άλλων ινδικών τραπεζών.

    Η HDFC Bank αναμένεται να παρουσιάσει «ισχυρή» αύξηση κερδών και σταθερή ποιότητα ενεργητικού για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Diksha Gera, αναλύτρια της Bloomberg Intelligence. Καθώς οι σκιώδεις δανειστές θα αποσύρονται, η τράπεζα θα κερδίσει μερίδιο αγοράς, δήλωσε ο Ross Cameron, επικεφαλής του γραφείου της Northcape Capital στην Ιαπωνία. Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί από μια πρόσφατα εξαγγελθείσα περικοπή στο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων της Ινδίας.

    Η τράπεζα έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της το Σάββατο. Οι μετοχές αυξήθηκαν έως και 1,6% τη Δευτέρα.

    «Η τιμή της μετοχής της HDFC Bank υποστηρίζεται από την ισχυρή άνοδο των κερδών της, η οποία έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αρκετά ανθεκτική» στις οικονομικές προκλήσεις της Ινδίας, δήλωσε ο Will Malcolm, διαχειριστής κεφαλαίων για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών στην Aviva Investors Asia. Χαρακτήρισε τη μετοχή ως «βασικό περιουσιακό στοιχείο»

    «Τίποτα δεν κρατά για πάντα και περιμένουμε μεταβλητότητα στην αγορά», δήλωσε η Kristy Fong, διευθύντρια επενδύσεων σε μετοχές της Ασίας στην Aberdeen Standard Investments στη Σιγκαπούρη. «Η HDFC Bank, ωστόσο, λογικά θα συνεχίσει να συνεισφέρει μακροπρόθεσμα».



    ΣΧΟΛΙΑ