ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην εκκίνηση βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες που θα μετατρέψουν ένα διατηρητέο κτίριο σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, σε τετράστερο ξενοδοχείο.
Ο λόγος για το κτίριο στο σταθμό του μετρό στο Φιξ, επί της λεωφόρου Συγγρού, που έχει αναλάβει να ανακατασκευάσει η Blend Development των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση. Η οικοδομική άδεια εξασφαλίστηκε χθες και προβλέπει την αποκατάσταση της όψης του κτιρίου, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα, την προσθήκη καθ’ ύψος και την αλλαγή χρήσης του κτιρίου σε ξενοδοχείο με υπόγειο και πέργκολα στο δώμα.
Ο συντελεστής δόμησης είναι 3,6 και το μέγιστο ύψος για τη λεωφόρο Συγγρού είναι 24 μέτρα, όπως καθορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 2022. Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου θα είναι 49 δωμάτια ή 106 κλίνες. Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τα οχτώ ανοίγματα των ορόφων αντιστοιχούν σε οχτώ δωμάτια. Κάθε δωμάτιο έχει πρόσβαση σε παράθυρο ή πόρτα του εξώστη. Το ισόγειο θα παραμείνει, στην πλευρά της λεωφόρου Συγγρού, ένας μεγάλος ανοιχτός και ψηλοτάβανος χώρος, ώστε και από το εσωτερικό να διατηρείται η ανάμνηση του παλιού κτιρίου. Εντός του υφιστάμενου όγκου της οικοδομής γίνονται προσαρμογές της σημερινής στάθμης των πατωμάτων ώστε το ξενοδοχείο από την πλευρά της οδού Φαλήρου να αναπτυχθεί σε επτά ορόφους, σε αντίθεση με την πλευρά προς την Συγγρού που αναπτύσσεται σε έξι ορόφους. Οι μεγάλες τζαμαρίες, ανάμνηση της εμπορικής χρήσης του ισογείου, διατηρούνται στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου. Τα ξύλινα κουφώματα που παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές ή έχουν αφαιρεθεί θα αντικατασταθούν με νέα όμοια σε ποιότητα, μορφή και διαστάσεις με τα υφιστάμενα.
Ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου μαζί με τον ημιυπαίθριο θα φιλοξενεί τραπεζοκαθίσματα σε συνέχεια του εσωτερικού χώρου του ισογείου και κάτω από μία πέργκολα. Το δώμα του κτιρίου θα διαμορφωθεί με πέργκολα σε υπαίθριο χώρο εστίασης που θα εξυπηρετείται από παρασκευαστήριο στον έβδομο όροφο. Πάνω από την απόληξη κλιμακοστασίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Blend Development στοχεύει σε πιστοποίηση του ακινήτου ως πράσινο κατά LEED.
Σκοπός των επενδυτών είναι το ξενοδοχείο να λειτουργήσει από operators εγνωσμένου κύρους. Η θυγατρική που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του κτιρίου είναι η ΦΙΞ Αναπτυξιακή Ακινήτων, που διοικεί ο πρώην μεγαλομέτοχος του Ελλάκτωρα.
Έτσι θα γυρίσει σελίδα για ένα κτίριο που λειτούργησε ως μακαρονοποιία. Στο πατάρι ήταν εγκατεστημένες οι ανέμες των μακαρονιών, ενώ η ιστορία του κτιρίου αναφέρει ότι το μικρό εργοστάσιο παρήγαγε προϊόντα της οικογένειας Κίκιζα, γνωστή σήμερα από το brand Μέλισσα, και μάλιστα, ήταν από τα πρώτα συσκευασμένα μακαρόνια που κυκλοφόρησαν, όταν η αγορά εγκατέλειπε τα χύμα.
Η κατασκευή του κτιρίου έγινε σε φάσεις με εκκίνηση μεταξύ 1928 και 1934. Το κτίριο έχει δάπεδο από μαρμάρινες πλάκες. Δεν είναι σε χρήση, ούτε έχει συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Εμφανίζει ρωγμές και έχει εκτεταμένες φθορές, αποκολλήσεις επιχρισμάτων και γύψινων διακοσμητικών στοιχείων, σε μεγάλη επιφάνεια αντικαταστάσεις επιχρισμάτων, αποσάθρωση ξύλινων και μεταλλικών στοιχείων.
Διαβάστε επίσης
«Απόβαση» των Ελλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελένη Γερουλάνου: Στην Εθνική Πινακοθήκη με τη Συραγώ Τσιάρα
- «Απόβαση» των Ελλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο
- Ο «χρυσός» 1,25 δις από τα εξοπλιστικά, το σενάριο – έκπληξη για Οδυσσέα, η κίνηση ματ της Σοφίας, η σύγκρουση των Χάλακ και το μήνυμα της Τουρκίας
- Οικογένεια Κουλουκουντή: Τα θρυλικά Liberties, η κυριαρχία στις θάλασσες, η διαμάχη με την καλλονή Τάρα και το… Οσκαρ της Κασσάνδρας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.