• Think Tanks

    Η οικονομία της Ινδίας είναι “ένας ελέφαντας που αρχίζει να τρέχει”, σύμφωνα με το ΔΝΤ


    Πώς επιταχύνεις θεαματικά μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο;

    Η Ινδία – που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει ως «ελέφαντα που αρχίζει να τρέχει» – αποτελεί σήμερα το 15% της παγκόσμιας ανάπτυξης, που τροφοδοτείται από μεταρρυθμίσεις, ξένες επενδύσεις και ισχυρή εγχώρια ζήτηση. Και πρόκειται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC.

    Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους από τους διεθνείς εμπορικούς πολέμους και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Και η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα το 2018 παρουσιάζει περιθώρια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις: ενώ η Ινδία κατατάσσεται 58η μεταξύ 140 χωρών στο συνολικό δείκτη, είναι πίσω από την Κίνα και τη Ρωσία, και υποχωρεί στην 75η θέση όταν αξιολογείται για την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

    “Η οικονομία της Ινδίας έχει τεράστιες δυνατότητες”, δήλωσε ο Shilan Shah, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics σε συνέντευξη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Μακροπρόθεσμα, οι προκλήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ δυσλειτουργική και δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κυβέρνηση θέλει να το αντιμετωπίσει».

    Λήψη μέτρων

    Για να ωθήσει την οικονομία, η κυβέρνηση του Narendra Modi έχει ήδη μεταρρυθμίσει τη νομισματική πολιτική, εισήγαγε νέο τραπεζικό κώδικα, καθώς και φόρο αγαθών και υπηρεσιών για την ενίσχυση του εσωτερικού εμπορίου, και έλαβε μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

    Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ήταν η εισαγωγή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα κρατίδια της Ινδίας, δημιουργώντας μια εσωτερική αγορά, δήλωσε ο Shah, ενώ ένα άλλο είναι η ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. Προσδιόρισε τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες και τη γραφειοκρατία στην αγορά εργασίας ως βασικά εμπόδια στο μέλλον.

    «Η Ινδία πρέπει να αναζωογονήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να διατηρήσει σε λειτουργία τη “μηχανή” της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Ranil Salgado, επικεφαλής της Ινδίας του ΔΝΤ. Μια “μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του περίπλοκου ιστού εργατικών νόμων” θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, είπε.

    Το περιθώριο βελτίωσης υπογραμμίζεται περαιτέρω από το πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα – περίπου 2.000 δολάρια το χρόνο – από αυτό των άλλων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών.

    Στην έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, η διαφθορά αναγνωρίστηκε ως ο βασικός φραγμός για τις επιχειρήσεις στην Ινδία, ακολουθούμενη από τη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτό τονίζεται και στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ανέφερε ως εμπόδια το περίπλοκο επιχειρηματικό πλαίσιο, τις μακρές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία.

    Ο Shah δήλωσε στο Φόρουμ ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει “μεγάλη πρόοδο” στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και δήλωσε ότι αυτή ήταν μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν την οικονομία να αναπτυχθεί “σε πιο σταθερή βάση”.

    Ξεπερασμένοι κανονισμοί

    Ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας θα ήταν χρήσιμος για το μέλλον, είπε, μια ιδέα που υπογράμμισε το ΔΝΤ, που ανέφερε ότι οι ξεπερασμένοι κανονισμοί εμποδίζουν επί του παρόντος τις επιχειρήσεις να επεκτείνονται και μπορούν να ωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα στα ανεπίσημα και μη ρυθμιζόμενα τμήματα της οικονομίας.

    Και αυτές οι δυσκαμψίες καθιστούν δυσκολότερη την ένταξη των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, με τη συμμετοχή των γυναικών μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας 2017-2018 του Φόρουμ κατέταξε την Ινδία στην 129η θέση από τις 136 χώρες στην υπο-δείκτη της που μετρά τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

    Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Ινδία εξακολουθεί να έχει ισχυρή ανάπτυξη και η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 7,4% στη χρήση που λήγει το 2019 και 7,5% το επόμενο έτος. Η Capital Economics προβλέπει μακροπρόθεσμα ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται με 7,5% ετησίως, εάν οι πολιτικές συνεχίσουν να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Η HSBC εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα είναι στα 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    “Η οικονομία της Ινδίας έχει τεράστιες δυνατότητες, δεδομένου του μεγέθους του πληθυσμού και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρή από την άποψη του κατά κεφαλήν μεγέθους”, δήλωσε ο Shah της Capital Economics στο Φόρουμ. “Τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα”.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton :



    ΣΧΟΛΙΑ