• Think Tanks

    Επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την οικονομία της Ινδίας


    Η Ινδία έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία, με τον μεγάλο πληθυσμό, τη ραγδαία επέκτασή της και τις επενδύσεις της στην καινοτομία.

    Καθώς ηγέτες από την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών συγκεντρώνονται στο Νέο Δελχί για την Οικονομική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ινδία, ακολουθούν επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

    1) Η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο

    Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αναφέρει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της εξασθένησης της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης και αυτό την οδήγησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη για το 2019-20 στο 6,9% από 7%.

    Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η χώρα θα ξεπεράσει και πάλι άλλες οικονομίες και αυτό υποστηρίζεται από τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 7% το 2019 και θα φτάσει το 7,2% το 2020.

    Οι προοπτικές είναι λιγότερο σαφείς, καθώς ο Gerry Rice, διευθυντής επικοινωνιών του ΔΝΤ, λέει ότι η πρόσφατη ανάπτυξη στην Ινδία ήταν «πολύ πιο αδύναμη από ό, τι αναμενόταν» και ότι «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές γέρνουν προς τα κάτω».

     2) Είναι έτοιμη να γίνει το πολυπληθέστερο έθνος

    Περίπου το 2027 η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που προβλέπουν επίσης ότι εννέα χώρες θα καλύψουν περισσότερο από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050.

    Η Ινδία πρωτοστατεί, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, την Τανζανία, την Ινδονησία, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

    Η Ινδία έχει επίσης τη μεγαλύτερη διασπορά στον κόσμο, με περίπου 18 εκατομμύρια πολίτες της να ζουν σε άλλες χώρες.

    3) Κάνει προόδους στην ανταγωνιστικότητα

    Αν και η Ινδία κατέχει την 58η θέση στην έκθεση Global Competitiveness του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σημειώνει πρόοδο, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις από το 2017, η μεγαλύτερη άνοδος από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G20.

    «Η Ινδία είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα μιας χώρας που κατάφερε να επιταχύνει την πορεία προς την καινοτομία», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, «ο δυναμισμός των επιχειρήσεων παρεμποδίζεται από διοικητικά εμπόδια».

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ενώ οι ινδικές εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, η χώρα θα επωφεληθεί από το αυξημένο άνοιγμα του εμπορίου και την ευρύτερη υιοθέτηση των τεχνολογιών πληροφορικής.

    4) Προωθεί την καινοτομία και τις start-up επιχειρήσεις

    Η Ινδία έχει την τρίτη μεγαλύτερη βάση start-up επιχειρήσεων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της εμπορικής ένωσης NASSCOM. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 4.750 τεχνολογικές start-ups και περίπου 1.500 μόνο το 2018, και η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να ενθαρρύνει περισσότερες.

    5) Μερικοί άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι

    Η επιχειρηματικότητα θα συμβάλει στην ισχυρή ανάπτυξη του ιδιωτικού πλούτου, σύμφωνα με την Global Wealth Migration Review 2019 της AfrAsia Bank, η οποία προβλέπει δεκαετή αύξηση του πλούτου κατά 180% στην Ινδία, ταχύτερη από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

    6) Υπάρχει ακόμα δουλειά για τη μείωση της φτώχειας

    Η Ινδία έχει μειώσει την απόλυτη φτώχεια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, με έναν δείκτη να μειώνεται στο 13% το 2015, από 22% το 2011/12. Ωστόσο, η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τη χώρα, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι 176 εκατομμύρια Ινδοί ζούσαν σε ακραία φτώχεια το 2015.

    Ο Δείκτης Περιεκτικής Ανάπτυξης του Φόρουμ σημειώνει ότι, αν και η φτώχεια έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, 6 στους 10 Ινδούς εξακολουθούν να ζουν με λιγότερα από 3,20 δολάρια την ημέρα. Αναφέρει ότι «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης για την Ινδία σε αυτή την πτυχή».

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει την πρόοδο που σημειώθηκε στην Ινδία και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί από τη φτώχεια, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του εκσυγχρονισμού της εργατικής νομοθεσίας και των κανονισμών και άλλων μέτρων που συμβάλλουν στην αύξηση της επίσημης απασχόλησης, ιδιαίτερα της απασχόλησης των γυναικών.

    7) Και για την ισότητα

    Η Ινδία έχει ένα χάσμα 33% μεταξύ των δύο φύλων που δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί, σύμφωνα με την έκθεση για το Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Κατατάσσεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση στον κόσμο για την Υγεία και Επιβίωση των γυναικών.

    Το θέμα της ένταξης και άλλα θέματα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της οικονομικής διάσκεψης κορυφής της Ινδίας , η οποία θα φιλοξενήσει συζητήσεις για πολιτικές, επιχειρηματικά μοντέλα και κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση του δυναμισμού της Ινδίας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ