• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αναζητούν «χρυσό» στα εταιρικά ομόλογα: Μόνο τον Σεπτέμβριο αντλήθηκαν πάνω από 308 δισ.

    • Bloomberg
    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν τον Σεπτέμβριο τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα αποδόσεις.

    Με τη συμμετοχή κολοσσιαίων εταιρειών, όπως η Apple, η γαλλική Orange, αλλά και η ιαπωνική SoftBank, τον μήνα που πέρασε εκδόθηκαν ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 308 δισ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, είναι η πρώτη φορά που οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σπάνε το φράγμα των 300 δισ. δολαρίων σε επίπεδο μηνός. Υπολογίζεται δε ότι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως θα ξεπεράσουν φέτος τα 2 τρισ. δολάρια, «τρέχοντας» με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.

    «Στο βαθμό που οι νέες εκδόσεις βελτιώνουν το πιστοληπτικό προφίλ των εταιρειών -όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούνται για την αναχρηματοδότηση ή την επέκταση της διάρκειας του χρέους τους- τότε οι εκδόσεις είναι καλές για τις εταιρείες, αλλά και τους υφιστάμενους ομολογιούχους», λέει ο Τοντ Σούμπερτ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για την αγορά ομολόγων στην Bank of Singapore.

    Ευρωπαϊκό ρεκόρ

    Στην Ευρώπη, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν ήδη σημειώσει ρεκόρ έτους, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας άλλους τρεις μήνες για να κλείσει η χρονιά.

    Οι εκδόσεις ευρωομολόγων επενδυτικής κατηγορίας φέτος υπολογίζεται πως είχαν διαμορφωθεί μέχρι χθες στο επίπεδο ή και άνω των 580 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας ένα ετήσιο ρεκόρ που κρατούσε τουλάχιστον από το 2014. Σε αυτές συνυπολογίζονται οι εκδόσεις του Σεπτεμβρίου, ύψους 94,5 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται και ο κίνδυνος στην αγορά, καθώς οι πτωχεύσεις εταιρειών το  2019 παγκοσμίως έχουν πιάσει ήδη τα επίπεδα του 2018, σύμφωνα με τον οίκο S&P Global Ratings.

    Παρ’ όλα αυτά, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση της τάξης του 3%, ελλείψει σαφούς κατεύθυνσης σε ό,τι αφορά την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και μπροστά στο ενδεχόμενο προσωρινής έστω παύσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τάση αναζήτησης αποδόσεων θα συνεχιστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ