• Business

    Γιατί η Wind αποφάσισε την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

    Nasos Zarkalis WIND

    Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Να ωφεληθεί από τη θετική συγκυρία για να μειώσει το κόστος δανεισμού της και να ενισχύσει την κεφαλαιουχική δομή της εταιρείας επιδιώκει η διοίκηση της Wind, με επικεφαλής τον Νάσο Ζαρκαλή, με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Με το νέο ομόλογο η Wind θα αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο, ύψους 275 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 10% και λήξη το 2021, ενώ το υπόλοιπο ποσό, 225 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για στις επενδύσεις της, μεταξύ άλλων, σε φάσμα 5G, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή της σε πιθανές εξελίξεις που θα αφορούν την τύχη της Forthnet.

    Οι παρουσιάσεις (roadshow) ξεκίνησαν χθες στο Λονδίνο και θα συνεχιστούν και σε Παρίσι και Άμστερνταμ. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Goldman Sachs και η JP Morgan και συνδιοργανωτής η HSBC.

    Χθες το απόγευμα ο οίκος, Fitch, ανακοίνωσε ότι θέτει προσδοκώμενη αξιολόγηση «Β» στον πενταετή τίτλο 500 εκατ. που θα εκδώσει η Wind και επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της εταιρείας στο «Β» με σταθερό outlook. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Fitch αναφέρει ως βασικούς παράγοντες για την προσδοκώμενη αξιολόγηση του ομολόγου την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, την ανταγωνιστική θέση της Wind και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει.

    Προηγήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 η έκδοση 7ετούς ομολόγου του ΟΤΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα και αυτό των ΕΛΠΕ, ύψους επίσης 500 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 2%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Wind για το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο, 4% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 128,6 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 17,5% στα 34,2 εκατ. ευρώ.

    Κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο οι συνολικές επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ήταν 18,3 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (14 εκατ.) που επενδύθηκαν στη διάρκεια της περιόδου ήταν σε υποδομές νέων τεχνολογιών.

    Η διοίκηση της Wind εκτιμά ότι το 2019 θα κλείσει με συνολικές επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ