• bloomberg

    Financial Times

    Ελλάδα-Γερμανία: Η μεγάλη ανατροπή

    • του Tommy Stubbington
    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Στην οικονομία της Ευρωζώνης έχουν έρθει τα πάνω… κάτω. Η Γερμανία, η βιομηχανική υπερδύναμη της περιοχής, αντιμετωπίζει την πιο απότομη κάμψη της μεταποιητικής της δραστηριότητας εδώ και πάνω από μία δεκαετία, σύμφωνα με την IHS Markit.

    Σύμφωνα με τους τελευταίους δείκτες υπευθύνων προμηθειών της εταιρείας ερευνών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος τομέας στην Ελλάδα – η οποία υπήρξε επί μακρόν το καμένο χαρτί της Ευρωζώνης – αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη νομισματική ένωση.

    Τα στοιχεία υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτη είναι στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας η βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι εισήλθε σε φάση ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο. Για την Ελλάδα, αντιθέτως, τα τελευταία στοιχεία είναι η τελευταία ένδειξη μιας καθυστερημένης ανάκαμψης μετά από μια τεράστια οικονομική πτώση.

    Περιέργως, η αδυναμία της Γερμανίας και η δύναμη της Ελλάδας εξηγούν επίσης και γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων και των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε χαμηλά ρεκόρ.

    Τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται ότι αποτελούν το κατ’ εξοχήν ασφαλές asset στην περιοχή, έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την περασμένη άνοιξη και μετά καθώς τα σύννεφα που μαζεύονταν πάνω από την εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία έκαναν τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε έναν νέο γύρο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Καθώς οι αποδόσεις της Γερμανίας βουτούσαν όλο και πιο βαθιά κάτω από το μηδέν (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο -0,57%), οι διαχειριστές κεφαλαίων άρχισαν να αναζητούν απεγνωσμένα αλλού αποδόσεις.

    Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αλλά το κυνήγι των αποδόσεων τις έχει οδηγήσει σε χαμηλά ρεκόρ, οριακά πάνω από το 1,3% για το 10ετές ομόλογο.

    Την ίδια ώρα, η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εμπνέει στους επενδυτές τη σιγουριά ότι τα ελληνικά χρεόγραφα είναι λιγότερο επισφαλή σε σχέση με το παρελθόν.

    «Καθώς όλο και περισσότερο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος, οι επενδυτές είναι απλά αναγκασμένοι να αναζητήσουν υψηλότερα επίπεδα», λέει ο αναλυτής της Rabobank, Richard McGuire.

    «Οι θετικές αποδόσεις της Ελλάδας φαίνονται δελεαστικές και η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, αν μη τι άλλο, δεν λένε πια στους επενδυτές να μείνουν μακριά».


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ