• Business

    Η «ώρα της αλήθειας» για την Forthnet πλησιάζει – Τα σενάρια για τις κινήσεις των ενδιαφερόμενων

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet


    Η ώρα της αλήθειας φαίνεται πως πλησιάζει για την υπόθεση Forthnet με τα σενάρια και τους υπολογισμούς να έχουν πάρει φωτιά στα επιτελεία των ενδιαφερομένων, καθώς για τις δεσμευτικές προσφορές έχουν απομείνει δύο εβδομάδες.

    Η 16η Μαρτίου ημέρα Παρασκευή ορίστηκε ως η τελευταία ημερομηνία για να εκδηλωθεί το πραγματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την εισηγμένη, μια εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια απασχολεί σχεδόν σε μόνιμη βάση τη δημοσιότητα, για τις μετοχικές της περιπέτειες (κυρίως αυτές που δεν προχώρησαν). Ωστόσο, όπως φαίνεται οι πιστώτριες τράπεζες είναι αποφασισμένες να δώσουν τέλος στο …σήριαλ που παίζεται τουλάχιστον την τελευταία πενταετία και στο οποίο έχουν συμβάλει και οι ίδιες.

    Με βάση το ποιοι έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον την επόμενη μέρα στη Forthnet θα την καθορίσει σε ένα σημαντικό βαθμό το αν θα καταλήξει σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο ή σε fund. Οι Vodafone και Wind κατέχουν σήμερα μαζί περίπου το ένα τέταρτο των μετοχών της εισηγμένης, εκκινούν από μια διαφορετική από τους υπολοίπους βάση, και πλέον έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουν πόσο πολύ θέλουν την εταιρεία. Εφόσον δώσουν την καλύτερη προσφορά είναι προφανές πως με κάποιο τρόπο θα την ενσωματώσουν – συγχωνεύσουν.

    Απέναντί τους, χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν όλοι την 16η Μαρτίου, βρίσκονται το Apollo Global Management, η Providence η οποία συνδέεται με τον όμιλο Antenna, η Pillarstone, η Odyssey Consulting Management και η Golden Tree Asset Management, εκ των βασικών μετόχων της Wind.

    Πληροφορίες αναδεικνύουν την Providence ως την πιο δραστήρια περίπτωση. Να σημειωθεί πάντως πως η πληροφόρηση σε ό,τι αφορά συμβουλευτικές εταιρείες και fund γενικότερα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση π.χ. πίσω από την Odyssey Consulting Management να «κρύβεται» και μια άλλη εταιρεία. Η Odyssey είναι επίσης δραστήρια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαμαρτυρηθεί ακόμα μια φορά για ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας.

    Αν η Forthnet εν τέλει εξαγοραστεί από ενδιαφερόμενο που δεν είναι πάροχος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα παραμείνει αυτόνομη, αλλά θα έχει ενδιαφέρον αν ο νέος ιδιοκτήτης της θα εφαρμόσει σχέδιο αναδιοργάνωσης και μείωσης κόστους για να την πουλήσει στη συνέχεια (με πιθανούς αποδέκτες πάλι τις Vodafone και Wind) ή αν η συμφωνία με τις τράπεζες θα προβλέπει και δυνατότητα επενδύσεων ώστε η εισηγμένη να επιβιώσει. Δύσκολα, βεβαίως, αλλά για όλα υπάρχει το σωστό τίμημα…

    Τελικά όπως και σε κάθε τέτοια διαδικασία όλα θα κριθούν στις αποτιμήσεις που θα κάνουν οι «παίχτες». Εκτιμάται ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα προϋποθέτουν «κούρεμα» των δανειακών (πιθανότατα και των υπολοίπων) υποχρεώσεων της εισηγμένης α(στοιχεία εξαμήνου 2017: δάνεια περί τα 255 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές 100 εκατ. ευρώ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μάχη για τη Super League: Πώς η Forthnet θα σώσει την «παρτίδα» – Οι κινήσεις των ανταγωνιστών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forthnet: Πόσα χρήματα γλίτωσε από το διαζύγιο με τη Super League

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Forthnet: Ποια fund παραμένουν στη μάχη της διεκδίκησης



    ΣΧΟΛΙΑ