Για τις προοπτικές της Ελλάδας στον δρόμο της «μεταμόρφωσής» της σε κόμβο δεδομένων, την παρουσία της  Schneider Electric στην ελληνική αγορά, αλλά και τις προκλήσεις όσον αφορά στις επενδύσεις στο πεδίο των Data Centers και στην επίτευξη του net zero, μίλησε στο mononews.gr ο Γιώργος Δριτσάνος, VP Secure Power & Data Center Business της Schneider Electric για την Κεντροανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Δριτσάνος αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία της Schneider Electric με την Digital Realty για το Data Center του αμερικανικού κολοσσού στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα, ενώ μίλησε και για τους στόχους της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Ελλάδα.

1

Η Schneider Electric συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες εταιρείες του οικοσυστήματος των Data Centers, καθώς και τις μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν φυσικές υποδομές.

Ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα είναι η επίτευξη του net zero, για το οποίο ο κ. Δριτσάνος αναγνωρίζει την δυσκολία του εγχειρήματος, ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι «θα μπορέσουμε να γίνουμε σαν την Σκανδιναβία», με την Schneider Electric να προσφέρει λύσεις στον δρόμο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η συνεργασία με την Digital Realty και η δυναμική παρουσία στην Ελλάδα

Αφορμή της συζήτησης με τον κ. Δριτσάνο, στάθηκε η συνεργασία της Schneider Electric με την Digital Realty για το Data Center της αμερικανικής εταιρείας στην Κρήτη.

Όπως μας είπε «για εμάς είναι ένα πρωτοποριακό project γιατί είναι πρώτη φορά που υλοποιείται μια τέτοια λύση στην Ελλάδα: ένα προεγκατεστημένο Data Center μέσα σε container, στο οποίο βάζουμε racks και παράλληλα μπορούμε να το τροφοδοτούμε και να το ψύχουμε. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα αντίστοιχο τόσο μεγάλο project στην Ελλάδα -είναι πολύ πρωτοποριακό τόσο για εμάς όσο και για το οικοσύστημα» επισημαίνει.

Η Schneider Electric έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Όπως λέει ο κ. Δριτσάνος, το προσωπικό της εταιρείας στην χώρα προσεγγίζει τα 150 άτομα, εκ των οποίων 20 που στελεχώνουν την ομάδα για το Secure Power & τα Data Centers. Άλλωστε συνδιαλέγεται με όλους τους μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες στο κομμάτι του IT, της πληροφορικής και των υποδομών, αλλά και με όλους τους μεγάλους παίκτες που έχουν έρθει και επενδύουν σε data centers στην Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα και το net zero

«Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει net zero τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει ο κ. Δριτσάνος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι της βιωσιμότητας που χαρακτηρίζει την δραστηριότητα της Schneider.

«Έχουμε υψηλούς δείκτες βιωσιμότητας και συγκεκριμένη στρατηγική για τη διαχείριση της ενέργειας και την κατασκευή των προϊόντων μας».

«Αυτό που βλέπουμε από τις μετρήσεις είναι ότι η παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ (καθαρή ενέργεια από ήλιο, αιολικά πάρκα κλπ) επαρκεί, δηλαδή, προσεγγίζει το 45%-60%. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουμε να έχουμε όλη αυτή την ενέργεια διαθέσιμη συνεχώς, 24/7. Να λειτουργεί, δηλαδή, ένα Data Center ακόμη και τις νυχτερινές ώρες από ΑΠΕ, όταν δεν υπάρχει ο ήλιος» επισημαίνει.

«Σαν Schneider Electric διαθέτουμε στο portfolio μας ειδικά λογισμικά και επεξεργαστές  για τη δημιουργία συστήματος που θα επιτύχει την ενσωμάτωση  ΑΠΕ σε Data Centers, τα οποία έχουν υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Ακόμα, έχουμε λύση, για την ενσωμάτωση αποθηκευμένης ενέργειας σε μπαταρίες. Ώστε να χρησιμοποιείται τις βραδινές ώρες που δεν υπάρχει παραγωγή ηλιακής ενέργειας».

«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση, υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ώστε να φτάσουμε και εμείς το επίπεδο της Σκανδιναβίας, να είμαστε 100% net zero. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, μας ευνοεί πολύ η ποικολομορφία της χώρας, καθώς υπάρχει καλό αιολικό δυναμικό, υψηλή ενέργεια από τον ήλιο και αρκετές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερο το κομμάτι της ενσωμάτωσης. Δεν είμαστε net zero, θα είμαστε κοντά όμως με την προϋπόθεση να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει.

Οι προκλήσεις και οι επενδύσεις στα Data Centers

Οι προκλήσεις στις επενδύσεις σε data centers δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο παραδέχεται ο κ. Δριτσάνος, τονίζοντας φυσικά, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η νέα Μασσαλία στην αποθήκευση και διακίνηση δεδομένων.

«Μπορούμε να γίνουμε Μασσαλία πολύ εύκολα. Προφανώς για να γίνει αυτό χρειάζεται αρκετή δουλειά, ωστόσο οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι συγκεκριμένες. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, εταιρείες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η ανεύρεση του χώρου, η έκδοση άδειας, η ανεύρεση προσωπικού και recourses, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του Data Center.

Ο κ. Δριτσάνος παραμένει αισιόδοξος αναφορικά με την επιτυχή έκβαση των επενδύσεων, καθώς και τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο δεδομένων. Όπως λέει, με τη συνδρομή των εταιρειών εκτός και εντός δημοσίου, μπορούν να βρεθούν λύσεις ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, όπως οι περιβαλλοντικές μελέτες, και να μπορέσουν τα το έργα να υλοποιηθούν εντός χρονικών πλαισίων.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι πριν την έλευση της Digital Realty, το δυναμικό της χώρας ήταν περίπου στα 20-30 MW εγκατεστημένης ισχύς σε Data Center, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τώρα έχει αλλάξει η εικόνα, η Ελλάδα έχει αλλάξει level, καθώς ανακοινώνονται μεγάλες επενδύσεις, όπως της ΔΕΗ. «Τα βήματα έχουν γίνει, είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε, ότι όλες οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν, η εξέλιξη είναι εκθετική» επισημαίνει.

Το ταλέντο

Ένα ζήτημα που φυσικά αφορά στην αγορά, είναι η ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, μηχανικών κλπ, οι οποίοι θα εργαστούν σε όλα αυτά τα μεγάλα έργα.

«Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, η χώρα έχει και το background και οι άνθρωποι έχουν την ακαδημαϊκή κατάρτιση, ωστόσο τα νέα παιδιά είναι δύσκολο να τα προσελκύσεις, καθώς αναζητούν περισσότερες προκλήσεις» αναφέρει ο κ. Δριτσάνος.

«Ως Schneider Electric έχουμε δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό τον τομέα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε τρέξει πολλά προγράμματα, στα οποία επιλέγουμε 15-20 άτομα κάθε χρόνο μέσα από διαγωνισμούς που διοργανώνουμε σε πανεπιστήμια και πολυτεχνεία. Αυτά τα άτομα ξεκίνησαν να δουλεύουν στην εταιρεία και μέχρι στιγμής πολλά από αυτά τα παιδιά παραμένουν μαζί μας σε μόνιμες θέσεις εργασίας» τονίζει.

«Υπάρχει το ταλέντο, οι επενδύσεις θα φέρουν καλοπληρωμένες δουλειές, θα φέρουν προκλήσεις και κίνητρο ώστε οι νέοι άνθρωποι, μηχανικοί και επιστήμονες να γυρίσουν ή να παραμείνουν στη χώρα μας. Και σκοπός μας πρέπει να είναι να αναδείξουμε αυτά τα ταλέντα» επισημαίνει ο κ. Δριτσάνος.

Διαβάστε επίσης:

Μπεχράκης (Digital Realty): Είμαστε ο leader της αγοράς, δεν ακολουθούμε κανέναν – Game changer η Κρήτη

Digital Realty: Χαρτογραφεί την αγορά για νέες επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα

Γιώργος Στάσσης: Νέο ρόλο αποκτά η ΔΕΗ με το Mega Data Center – Θα ηγηθεί στη σύγκλιση τεχνολογίας και ενέργειας