• Business

    Forthnet: Ποια fund παραμένουν στη μάχη της διεκδίκησης

    Wall street


    Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για την πώληση της Forthnet, καθώς τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στα επιτελεία των φορέων που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της εισηγμένης. Εκτός απρόοπτου οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις αρχές Μαρτίου. Στον οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) παραμένουν τα fund Apollo Global Management, Providence για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι συνδέεται με τον όμιλο Antenna, Pillarstone, Odyssey Consulting Management και Golden Tree Asset Management, εκ των βασικών μετόχων της Wind. Πρόσφατα στελέχη της Golden Tree συμμετείχαν σε παρουσίαση της εισηγμένης, διαδικασία που ακολουθείται για όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Από τις Vodafone και Wind εξακολουθεί να εκπέμπεται σκεπτικισμός όσον αφορά την υπόθεση Forthnet, αν και, θεωρείται δεδομένο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ότι θα προσέλθουν με κοινή δεσμευτική προσφορά.

    Στοιχεία προβληματισμού αποτελούν τα δάνεια της εισηγμένης (περί τα 255 εκατ. ευρώ) οι υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της (στοιχεία εξαμήνου: βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές 100 εκατ. ευρώ) καθώς και το γεγονός ότι υστερεί στις επενδύσεις σε δίκτυα.

    Τι θα γίνει με τα δάνεια της εταιρείας

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στο αν οι τράπεζες θα δεχθούν «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, κάτι που το έχουν ζητήσει στο παρελθόν οι Vodafone και Wind. Η εκτίμηση είναι ότι οι τράπεζες Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank, συνεπικουρούμενες στη διαδικασία από την Nomura International (ο σύμβουλός τους), δεν πρόκειται να συζητήσουν σε πρώτη φάση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι πολύ πιθανό να το πράξουν στη συνέχεια και ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι ικανοποιητικές οι δεσμευτικές προσφορές.

    Οι αποφάσεις άλλωστε είναι αποκλειστικά δικές τους καθώς ήδη έχουν θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό τους το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, ενώ θεωρητικά μπορούν να φθάσουν στο 70% εφόσον μετατρέψουν σε μετοχές ολόκληρο το Μετατρέψιμο Ομολογιακό που έχουν συνάψει με την εισηγμένη. Επίσης, οι αποφάσεις δεν μπορεί να αναβληθούν περαιτέρω τη στιγμή που η Forthnet χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς και πάσχει από έλλειψη ρευστότητας.

    Είναι χαρακτηριστική η σημείωση της διοίκησης στις τελευταίες οικονομικές της καταστάσεις (6μηνο 2017) στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης  για τους επόμενους 12 μήνες από την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων  θα ανέρχονται  σε  περίπου 51,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψη του ανωτέρω ποσού με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους Μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές».

    Βάσει επίσης των τελευταίων επίσημων στοιχείων τα έσοδά της μειώνονται με ρυθμό 9,6%, οι συνδρομητές της nova με 8% και οι συνολικές της συνδρομές με 7,2%. Το 2017 έκλεισε για την Forthnet με 16.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας (απελευθερωμένες γραμμές) λιγότερους σε σχέση με το 2016 (548.000).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Κέρδισε το στοίχημα και ετοιμάζεται για το επόμενο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΤΕ: Ο στρατηγικός ρόλος του Οργανισμού στην ανάπτυξη του European Aviation Network



    ΣΧΟΛΙΑ