Ανοίγει σήμερα η αυλαία για την κεφαλαιακή αύξηση των 68,3 εκατ. ευρώ της Ευρώπη Holdings, που είναι η επιχειρηματικά… εμπλουτισμένη θυγατρική της Intracom. Συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται με την έναρξη άσκησης, αλλά και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης στην ΑΜΚ. Η οποία «τρέχει» με όρους παραχώρησης 0,659 νέων μετοχών ανά 1 παλαιά και με τιμή διάθεσης στα 1,20 ευρώ τη μία.

1

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 1,517 παλαιές μετοχές προκύπτει η δυνατότητα αγοράς μίας νέας.

Στην σημερινή πρεμιέρα διαπραγμάτευσης η τιμή εκκίνησης των συναλλαγών σε δικαιώματα είναι τα 0,1975 ευρώ για το κάθε ένα. Ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων ισούται με τις υφιστάμενες μετοχές, που είναι 86.403.698.

Όποιοι επενδυτές επιζητούν να έχουν συμμετοχή στην ΑΜΚ μέσω της «σοφιστικέ» αγοράς δικαιωμάτων, θα πρέπει πρώτα να αποκτούν 1,517 από αυτά και εν συνεχεία να καταβάλουν και 1,20 ευρώ προκειμένου να λάβουν μία νέα μετοχή. Κατ΄ αναλογία δηλαδή, αγοράζοντας κάποιος 1.517 δικαιώματα θα πρέπει να εισφέρει και 1.200 ευρώ για να πάρει 1.000 νέες μετοχές.

Για να είναι συμφέρουσα η διπλή αυτή κίνηση θα πρέπει το συνολικό της κόστος να είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα αγοραία αξία της μετοχής. Η οποία τώρα βρίσκεται στα 1,50 ευρώ.

Τα δικαιώματα προτίμησης θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο έως και τις 13 Μαίου, με τις τιμές τους να μην υπάγονται σε ημερήσια όρια διακύμανσης.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Μαίου θα λήξει και η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων. Όπως επίσης και αυτών της προεγγραφής. Με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν (56.948.627) να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση στις 26 Μαίου.

Που θα πάνε τα κεφάλαια που θα αντληθούν

Η κεφαλαιακή αύξηση που…αφήνει λεφτά στο τραπέζι για τους παλαιούς μετόχους, καθώς γίνεται με έκπτωση περίπου 13,5% επί της υφιστάμενης καθαρής εταιρικής θέσης, σηματοδοτεί  τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ευρώπη Holdings. Bασιζόμενο στην εξαγορά της Ευρώπη ασφαλιστική, η οποία έρχεται να εμπλουτίσει με νέα «όπλα» τη φαρέτρα της παραγωγικής δραστηριότητας της εισηγμένης εταιρείας. Διατηρώντας παράλληλα και ανοικτό το παράθυρο για νέες εξαγορές.

Κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει ευθέως, μέσα από τους τέσσερις προορισμούς που θα έχουν τα αντληθέντα κεφάλαια.

Καθώς για την εξαγορά του υπολοίπου 35% της Ευρώπη Ασφαλιστικής θα χρησιμοποιηθούν 16,55 εκατ. ευρώ. Άλλα 28 εκατ. ευρώ θα πάνε  για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της ασφαλιστικής. Επίσης ένα ποσό της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ προορίζεται να πάει σε εξαγορές εταιρειών στον ευρύτερο ασφαλιστικό κλάδο. Εξέλιξη που υπό όρους και προϋποθέσεις ενδέχεται να είναι άμεση.  Ενώ σε ότι αφορά τα υπολειπόμενα περίπου 5,898 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κεφάλαιο κίνησης.

Ο Κόκκαλης ρυθμιστής των νέων ισορροπιών

Στην κεφαλαιακή αύξηση ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να προσφέρει περισσότερο ζωτικό χώρο στους νέους επενδυτές και έτσι η Ιntracom δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά της. Με συνέπεια το ποσοστό συμμετοχής της στην Ευρώπη Holdings να υποχωρήσει από το τωρινό 66,364% στο 40%.

Ένα μέρος των δικαιωμάτων, που αντιστοιχούν σε 19.208.167 νέες μετοχές θα εκχωρηθούν στον Νίκο Μακρόπουλο, μοναδικό μέτοχο και πωλητή της Ευρώπη ασφαλιστική. Ο οποίος και θα εισφέρει περίπου 23 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ. Δηλαδή 6,45 εκατ. ευρώ παραπάνω από το τίμημα που θα λάβει για την πώληση του 35% της ασφαλιστικής. Έχοντας είδη εισπράξει και άλλα 30 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του 65% της εταιρείας του.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η Ευρώπη Holdings θα έχει μετά από την αύξηση κεφαλαίου 143.352.325 μετοχές, τότε ο Νίκος Μακρόπουλος θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 13,40%. Γεγονός που καταδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές που ενσωματώνει το νέο επιχειρηματικό σχήμα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα εκχωρήσει επίσης μέσω της Intracom κι άλλο ένα σεβαστό μερίδιο δικαιωμάτων που αντιστοιχεί σε 18.585.206 νέες μετοχές. Αξίας 22,3 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή διάθεσης, μεταφραζόμενες σε ποσοστό που αγγίζει το 13% της Ευρώπη Holdings.

Τα δικαιώματα απόκτησης νέων μετοχών θα παραχωρηθούν σε διάφορους επενδυτές όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο. Στοιχείο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της έκπληξης ώς προς τους παραλήπτες.

Βάζουν «ζεστό» χρήμα μεγάλα ονόματα

Από την άλλη πλευρά παρουσία στην ΑΜΚ θα έχει και ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας, έχοντας δεσμευτεί να διατηρήσει κατ’ ελάχιστον το ποσοστό συμμετοχής του που αγγίζει τώρα το 8,5%. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της εισφοράς του διαμορφώνεται στα 5,8 εκατ. ευρώ. Είναι όμως σφόδρα πιθανό να ενισχύσει περεταίρω τη συμμετοχή του ,σε επίπεδα λίγο πάνω από το 9%.

Παρόντες στην ΑΜΚ θα είναι επίσης και οι επτά δεδηλωμένοι επενδυτικοί συμπαραστάτες του Σωκράτη Κόκκαλη, στους οποίους συγκαταλέγονται εφοπλιστές, επιχειρηματίες και manager. Πρόκειται για μεγάλα ονόματα της αγοράς, τα οποία σε προγενέστερη περίοδο έχουν κάνει ιδιωτικές τοποθετήσεις (όταν έτρεξαν οι διαδικασίες συνένωσης δυνάμεων της Intracom properties με την «Κλουκίνας-Λάππας») και τώρα φέρονται διατεθειμένοι να εισφέρουν περί τα 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Υπο αυτές τις συνθήκες η κεφαλαιακή αύξηση που ξεκινάει σήμερα φαίνεται να έχει καλυφθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, αν όχι καθ΄ ολοκληρίαν.

Διαβάστε επίσης:

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Κατεβάζει ρυθμούς στις ανατιμήσεις η Coca Cola HBC
Fais Goup: Το χρονοδιάγραμμα για την επέκταση της Kiko Milano και η συνέργεια με Κωνσταντακόπουλο – Στασινόπουλο
Σκηνικό πολέμου στήνεται στο Ελληνικό: Με προσφυγές κατά Γλυφάδας και Αλίμου απειλεί ο Κωνσταντάτος