• Big Story

    Στα 7,4 δισ. ευρώ η δόση για την Ελλάδα – Τα «αγκάθια» ΔΝΤ-Γερμανίας παραμένουν

    ΔΝΤ


    Η πρόταση των θεσμών για τη συμφωνία, σύμφωνα με στελέχη ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου στα οποία έχει γνωστοποιηθεί, παρουσιάζει ένα πακέτο δόσεων 7,4 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο θα μπορέσει να εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο μαζί με τις τελικές αποφάσεις για το χρέος και αφού προηγηθούν οι επικυρώσεις από κοινοβούλια κρατών-μελών. Οριστικοποιείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, μαζί με τον τελικό απολογισμό των μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ που ολοκληρώνεται από την Κομισιόν για τα μεγάλα “ραντεβού” του Washington Group, του EWG και Eurogroup.

    Παρόλα αυτά, σχετικά με πληροφορίες, τα μελανά σημεία παραμένουν και συνδέονται με τη μεγάλη συμφωνία για το χρέος και το ΔΝΤ, για την οποία εκφράζονται ακόμα αντίθετες απόψεις τόσο από τη γερμανική πλευρά αναφορικά με τις παρεμβάσεις για το χρέος όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενστάσεις που διατηρεί το Ταμείο και για την επίδοση 4,2% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, που πιστοποίησε η Eurostat, αλλά και για διαφωνίες που παραμένουν με τη Γερμανία σε δύο άλλα πεδία:

    -Τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ (με το βασικό σενάριο από πλευράς Επιτροπής να φαίνεται στα 5 έτη) αλλά και κυρίως με
    -Το ύψος των πλεονασμάτων που θα πρέπει να διατηρεί στη συνέχεια Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη στόχου υψηλότερου από το 1,5% του ΑΕΠ.

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκωδικοποιεί τον εφαρμοστικό νόμο που ψήφισε η Βουλή με τα νέα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ αλλά και τις υπόλοιπες δευτερογενείς διατάξεις που αποτελούν τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ολοκληρώσει την “έκθεση συμμόρφωσης” που θα περιλαμβάνει και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

    Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο θα προηγηθούν μια σειρά από “πολιτικές” συναντήσεις αλλά και μια (πιθανή) καλή είδηση.

    Τη Δευτέρα, του Eurogroup θα προηγηθεί συνάντηση σε επίπεδο επικεφαλής των εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή σε επίπεδο Euroworking Group. Ωστόσο έχει προγραμματιστεί και μια άλλη σύνοδος, η οποία θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο και αποτελεί συνέχεια της συνάντησης του Μπάρι στην Ιταλία. Δεν αποκλείεται να λάβει χώρα την Κυριακή η σύνοδος του Washington Group προκειμένου να επιχειρηθεί να λυθούν οι παραπάνω διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

    Κατ’ ελάχιστο, τη Δευτέρα, επιχειρείται να υπάρχει μια ανακοίνωση σημαντικής προόδου προς μια λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια στο καλύτερο σενάριο επιχειρείται να υπάρχει η τελική συμφωνία.

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών, θα αναφερθεί τη Δευτέρα στα κράτη που βρίσκονται ή φεύγουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Πιθανολογείται ότι θα ανακοινώσει την επίσημη έξοδο της Ελλάδος από τη διαδικασία EDP, στην οποία εισήλθε προ μνημονίου, μια κίνηση “ψυχολογικού” κυρίως χαρακτήρα. Και τούτο διότι πλέον το 2016 ήταν εφικτή η επίτευξη δημοσιονομικού ελλείμματος μικρότερου του 3% του ΑΕΠ.

    Η πρόταση της Επιτροπής

    Αναφορικά με το σχέδιο για ένα πακέτο δόσεων 7,4 δισ. ευρώ περίπου, προς το παρόν περιλαμβάνει εκταμιεύσεις μόνο από την πλευρά του ESM, αφού εκκρεμεί η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε -ξανά- στο τραπέζι τον όρο μιας έστω πρώτης αποτύπωσης πρόθεσης συμμετοχής του Ταμείου πριν γίνει η εκταμίευση. Επισήμως συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και με την έγκριση των κοινοβουλίων κρατών-μελών.

    Οι δόσεις του Ιουνίου θα παρέχουν μεν τα αναγκαία χρήματα για να καλυφθούν οι μεγάλες λήξεις του Αυγούστου, αλλά προτείνεται να είναι ιδιαίτερα “λιτές” αναφορικά με την χρηματοδότηση των αποπληρωμών των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου, έχουν ενταθεί και μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθούν και στα τελικά κείμενα οι πιέσεις άμεσης εξόφλησης των “αφανών” οφειλών 3 δι.σ ευρώ περίπου (για εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις/εφάπαξ και μη βεβαιωμένες αποπληρωμές φόρων) για τις οποίες δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα (δηλαδή πρέπει να δοθούν λεφτά από τα διαθέσιμα), ούτε μετρώνται ακόμη στα “πλεονάσματα” και άρα με την πληρωμή τους αυξάνεται η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού…

    Προβλέπονται, προς το παρόν, περίπου 1,5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το ποσό να διατεθεί σε τουλάχιστον δύο υποδόσεις, μία άμεσα μία εντός του Σεπτεμβρίου (όπως έγινε και το φθινόπωρο του 2016).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί όλοι θέλουν να αγοράσουν μεταχειρισμένα VLCCs;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Χατζηιωάννου: Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών για τη Safe Bulkers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζει την επεκτατική στρατηγική με νέα πλοία στο χαρτοφυλάκιό του



    ΣΧΟΛΙΑ