• Real Estate

    Πόλυς Χατζηιωάννου: Πότε μπαίνει στο παλάτι στο Παλαιό Ψυχικό;

    • Contributor
    Πόλυς Χατζηιωάννου: Πότε μπαίνει στο παλάτι στο Π. Ψυχικό;

    Πόλυς Χατζηιωάννου


    Το Παλαιό Ψυχικό αποκτά (ή ανακτά) το παλάτι του. Ο Πόλυς Χατζηιωάννου αγόρασε το ανάκτορο της τελευταίας βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας πριν απο περίπου 35 χρόνια για 316.000.000 δραχμές η σχεδόν 1 εκατ. ευρω.

    Και επιτέλους οι εργασίες ανακατασκευής του προχωράνε πυρετωδώς οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή τους. Διότι για πολλές δεκαετίες τα σχέδια αναπαλαίωσης άρχιζαν μόνο για να παγώσουν πάλι πολύ σύντομα.

    Ο λόγος;

    Ότι αρκετοί παράγοντες της πολιτείας, διάφοροι ακτιβιστές αλλά και απλοί πολίτες – δημότες θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο κτήριο (ως κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας), πρέπει να αξιοποιηθεί από το κράτος ή να ανακηρυχθεί διατηρητέο.

    Προ των πυλών

    Περισσότερο από όλους, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού.

    Με τον τότε πρόεδρο Γιώργο Βεζυργιάννη προσέφυγαν στην Πολεοδομία την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα καταγγέλοντας ότι ενώ η οικογένεια Χατζηιωάννου είχε αγοράσει το ανάκτορο με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσθέσει κτήρια, εκείνη παράτυπα είχε ξεκινήσει εργασίες ανοικοδόμησης κατά παράβαση όρων από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό.

    Το παλάτι καθώς και τα βοηθητικά του, έμειναν για χρόνια ερειπωμένα κτήρια σκελετοί που φιλοξενούσαν φαντάσματα ναρκωμανών.

    Μέχρι να επιτευχθεί συμβιβασμός πριν από ελάχιστα χρόνια… Και να φέρει σήμερα τον Πόλυ Χατζηιωάννου προ των πυλών.

    Που λέει ο λόγος διότι ένα εξάμηνο γεμάτο θα χρειαστεί σίγουρα για να κατοικηθεί.

    Το ιστορικό ανάκτορο της Φρειδερίκης στα χέρια του εφοπλιστή

    Φλούδα ελληνικής ιστορίας

    Εκεί όπου άλλοτε γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά της Φρειδερίκης και του βασιλιά Παύλου: Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, η αδελφή του, νυν βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η Ειρήνη (αν και η τελευταία γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν).

    Και επειδή ο Παύλος πέρασε στο επέκεινα, το ανάκτορο έχει μείνει στη λαϊκή ιστορία περισσότερο ως οικία της Φρειδερίκης όπου η βασιλομήτωρ συνέχιζε να ζει με τα παιδιά της. Τα κορίτσια πήγαιναν σχολείο (στο Αρσάκειο) με τα πόδια.

    Η διένεξη όμως με τους Ψυχικιώτες έχει διευθετηθεί και θεωρείται πλέον λήξασα.

    Οι διαμαρτυρίες έχουν αποσιωπηθεί όπως πρόδηλα δείχνουν οι εργασίες ανακαίνισης που προχωράνε ακαταπαύστως. Η αποπεράτωση κοντεύει.

    Ένα διαφορετικό τοπίο

    Αλλά για να φτάσει ως εδώ η οικογένεια Χατζηιωάννου, έπρεπε να περάσει μέσα από μια μακροχρόνια περιπέτεια διεκδικήσεων και ματαιώσεων. Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσα πλήρωναν τόσα χρόνια απλά για να υπάρχει.

    Τη δεκαετία του 1980 είχε ξεκινήσει η διεκδίκησή του αρχοντικού από την οικογένειά Χατζηιωάννου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε έμπαινε και ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης στην έπαυλή του στην κορυφή του ίδιου ανηφορικού δρόμου… Μια άλλη εποχή, με τις ιστορικές της διαστάσεις.

    Ως αντίπαλος της οικογένειας Χατζηιωάννου στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εξαγορά του ακινήτου εμφανίστηκε το ισπανικό Δημόσιο (η πριγκίπισσα Σοφία είχε ενηλικιωθεί και βρισκόταν στον ισπανικό θρόνο δίπλα στον Χουάν).

    Βέβαια, η οικογένεια Χατζηιωάννου αγόρασε την έπαυλη το μακρινό 1987 με δραχμές: Συγκεκριμένα, 316.000.000 δραχμές.

    Κοντά σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικία φαίνεται ότι άλλαξε χέρια ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια Χατζηιωάννου (και αυτό είχε θεωρηθεί παρατυπία).

    Και πράγματι, για ποια ακριβώς οικογένεια θα μιλάει σε λίγο όλο το επιχειρηματικό συνάφι που σαν κυψέλη έχει συγκεντρωθεί στο Παλαιό Ψυχικό;

    Ένας γυάλινος διάδρομος ενώνει τους δύο όγκους

    Μια λαμπερή οικογένεια

    Πατέρας του Πόλυ Χατζηιωάννου, ο Λουκάς Χατζηιωάννου, ένας από τους πιο διακεκριμένους άνδρες στο χώρο της ναυτιλίας. Ιδιαίτερα πάλι τη δεκαετία του 1980. Τότε κατείχε έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς στόλους τάνκερ.

    Ο Πόλυς Χατζηιωάννου περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κύπρου.

    Κατέχει μάλιστα την έκτη θέση, ενώ ακολουθούν στην έβδομη και όγδοη θέση, ο αδελφός του, ιδρυτής της Easyjet Στέλιος Χατζηιωάννου και η αδελφή τους Κλέλια Χατζηιωάννου, αντίστοιχα.

    Η περιουσία του ανέρχεται σε 1,1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από το ποσοστό που κατέχει στην EasyJet μέσω της εταιρείας του Polys Holdings Limited.

    Δυνατός στη ναυτιλία

    Ωστόσο, ο Πόλυς Χατζηιωάννου συνεχίζει και τη ναυτιλιακή κληρονομιά της οικογένειας.

    Η Polyar Tankers που του ανήκει διαθέτει στόλο με aframax και panamax τάνκερ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία έχει έδρα στο Όσλο της Νορβηγίας.

    Η οικογένεια Χατζηιωάννου έχει ισχυρή παρουσία σε ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκτός από την EasyJet, διαθέτει εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ιδιαίτερα στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Μονακό και το Λονδίνο. Επίσης διακρίνεται και στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

    Ο Πόλυς Χατζηιωάννου παντρεύτηκε το 2001 την Ρόζμαρι Ζούδρου, έχουν δύο παιδιά και ζουν μόνιμα στο Μονακό.

    Ο συμβιβασμός της οικογένειας

    Σήμερα πλέον ο Πόλυς και η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου προσεγγίζουν το όνειρό τους.

    Πρόκειται για το πιο μεγαλοπρεπές, πιο προβεβλημένο κτήριο της Διαμαντίδου, που αποτελεί την κεντρική αρτηρία στο Παλαιό Ψυχικό.

    Βέβαια, οι δικαστικές προσφυγές έπιασαν τόπο μόνο αφού η οικογένεια συμβιβάστηκε.

    Αποδέχθηκε τον όρο μη χρήσης του συντελεστή δόμησης, που αποκλείει πρόσθετες οικοδομές μέσα στο οικόπεδο χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή. 

    Η είσοδος της οικίας σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική αρτηρία του Π.Ψυχικού

    A dream come true

    Αλλά τι άλλο να χτίσει ο Πόλυς Χατζηιωάννου; Λέγεται ότι ήθελε περαιτέρω χώρους για να εγκαταστήσει συστήματα ναυτιλιακής παρακολούθησης. (Σύμφωνα με την καταγγελία άρχισε την ανοικοδόμηση το 2012).

    Θα αρκεστεί σήμερα σε ό,τι προϋπήρχε.

    Πρόκειται για τεράστιο οικοδόμημα 1200 τ.μ., διαμπερές, διότι το οικόπεδο απλώνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

    Ενώ διαθέτει δύο βοηθητικά κτήρια.

    Μέσα στους άνευ προηγουμένου υψηλούς κατασκευαστικούς ρυθμούς που επικρατούν στην πρωτεύουσα, υπάρχουν λοιπόν και παλάτια.

    Τι σκέφτεται ο κόσμος σήμερα;

    Το ερώτημα τώρα που βρίσκεται στα χείλη των περισσότερων διαμορφώνεται ως εξής: Αντέχει η Αθήνα τόση πολυτέλεια;

    Πώς θα μπαινοβγαίνει το ζεύγος μέσα από το σπίτι αυτό και πώς θα δεξιώνεται τους πανίσχυρους φίλους του, όταν παραδίπλα οι πεζοί και οι ποδηλάτες θα κάνουν τις βόλτες τους θαμπωμένοι;

    Μια νέα εποχή ανατέλλει.

    Κύριος Οίδε…

    Πόλυς Ρόζμαρι

    Η μυθιστορηματική αφήγηση από την τέως βασιλική οικογένεια

    Τι σημειώνουν οι άνθρωποι της τέως βασιλικής οικογένειας (δια στόματος Ανδρέα Μέγκα) σχετικά με την ιστορία της μεταβίβασης του κτηρίου στην οικογένεια Χατζηιωάννου:

    Το επιβλητικό οίκημα της οδού Διαμαντίδου 14, στο Παλαιό Ψυχικό, αποτελούσε προσωπική κατοικία του διαδοχικού ζεύγους Παύλου και της Φρειδερίκης.

    Αγοράστηκε το 1937 από τον βασιλιά Γεώργιο Β′ για να στεγάσει τους γαλαζοαίματους μελλόνυμφους, οι οποίοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν και αφού έγιναν βασιλείς.

    Το ανάκτορο ξεπερνά τα 1.200 τ.μ, έχει δυο ορόφους και αποτελείται από ένα κυρίως κτίσμα και δυο μικρότερα βοηθητικών χώρων.

    Εκεί φύλαξαν τις ζωές τους

    Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στις 02 Ιουνίου 1940, και η αδελφή του βασίλισσα Σοφία στις 02 Νοεμβρίου 1938. Μετά τον θάνατο του βασιλέως Παύλου, αποτέλεσε την μόνιμη κατοικία της βασιλομήτωρ Φρειδερίκης.

    Στις 21 Απριλίου 1967, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ξύπνησαν εκεί τη νύχτα από τον ήχο των τανκς που είχαν περικυκλώσει το κτίριο νομίζοντας ότι ήταν για την προστασία τους.

    Το πρωί διαπίστωσαν πως τα τανκς είχαν στρέψει τις κάννες τους προς το σπίτι.

    Η ιστορία ξεκινάει το μακρινό ’74

    Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1974, το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αποφάσισε την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Κάπου εδώ η υπόθεση αρχίζει να περιπλέκεται.

    Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 1987 και με τη συμμετοχή και του Ισπανικού Δημοσίου, δοθέντος ότι η βασίλισσα Σοφία, που είχε μεγαλώσει εκεί (πήγαινε με τα πόδια στο Αρσάκειο), είχε ενδιαφέρον για την διατήρησή του.

    Συμμετοχή δήλωσε και η υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Χατζηιωάννου (EasyJet).

    Και οι δύο συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν το οίκημα ως έχει, προβαίνοντας μόνο στις αναγκαίες επισκευές και αποδεχόμενοι τον όρο της μη χρήσεως της περίσσειας του συντελεστή δόμησης, δηλαδή αποκλείοντας μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές.

    Τελικά, η «πλάστιγγα» έγειρε με μικρή διαφορά προς την οικογένεια Χατζηιωάννου και το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε αυτή έναντι 316.000.000 δραχμών.

    Όταν το ανάκτορο ήταν σκελετός

    Αρχικά ένα άσυλο μέσα στο προάστιο

    Στη συνέχεια το οίκημα πέρασε σε άλλη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, χωρίς όμως να γίνεται πουθενά μνεία του όρου που επέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη μεταβίβαση.

    Για πολλά χρόνια το ανάκτορο του Παλαιού Ψυχικού έστεκε ερειπωμένο, προσφέροντας «άσυλο» σε τοξικομανείς και βανδάλους.

    Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που είχε παραδοθεί στο έλεος του Θεού, το επιχειρηματικό ζεύγος Πόλυ και Ρόζμαρι Χατζηιωάννου αποφάσισε να το αναπαλαιώσει.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εφοπλιστής σκόπευε να εγκαταστήσει εκεί όπου ήταν τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού μερικά από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ναυτιλιακής υποστήριξης, για να παρακολουθεί τα πλοία του σε όλο τον κόσμο και παράλληλα θα έδινε «αέρα» ανανέωσης στο οίκημα, που ρήμαζε και δεν θύμιζε σε τίποτα τις στιγμές πολυτέλειας που είχε ζήσει η ελληνική βασιλική οικογένεια.

    Η διαμάχη με τους Ψυχικιώτες

    Ωστόσο, ο εφοπλιστής διέκοψε τις εργασίες που εκτελούνται στη βίλα, καθώς έχει βγει προσωρινή διαταγή που τις «παγώνει». Αιτία η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας που κατέθεσε ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού.

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά τη σύνταξη της προκήρυξης και των όρων του διαγωνισμού, είχε προβλεφθεί πριμοδότηση 30% υπέρ του συμμετέχοντος που θα δήλωνε ότι θα σεβόταν την υπάρχουσα μορφή του ανακτόρου.

    Ο υποψήφιος δηλαδή που θα εξασφάλιζε ότι η ανακαίνιση θα γινόταν χωρίς μεταβολές και προσθήκες θα είχε αυτό το προνόμιο έναντι άλλων υποψήφιων αγοραστών που θα είχαν πρόθεση να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του οικοπέδου χτίζοντας και νέα κτίρια.

    Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε άδεια οικοδομής «για την προσθήκη πολλών εκατοντάδων τ.μ. στο ακίνητο, κατά παράβαση της ρητής υποχρέωσης που είχε αναληφθεί από τους αγοραστές του».

    «Να καταβάλουν τίμημα κατά 30% πιο μεγάλο»

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά: «Εάν είχαν δηλωθεί από την αρχή οι πραγματικές προθέσεις των σημερινών ιδιοκτητών, πλειοδότης θα είχε αναδειχθεί το Ισπανικό Δημόσιο. Διαφορετικά, αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες επιθυμούσαν να τους κατακυρωθεί το ακίνητο, θα έπρεπε να είχαν καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο τίμημα κατά 30% μεγαλύτερο».

    Υποστηρίζοντας ότι η προσθήκη πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων θα «αφανίσει» το διατηρητέο, ο Κώστας Βεζυργιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, επισημαίνει: «Ο σύλλογος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και πέτυχε να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της άδειας οικοδομής, δυνάμει της οποίας είχαν αρχίσει οικοδομικές εργασίες στο ανάκτορο. Έχουμε προσκομίσει όλα τα έγγραφα και το δικαστήριο θα αποφανθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Υπάρχει όρος συμβολαίου κατά τη μεταβίβαση σύμφωνα με τον οποίο αποκλείονται μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές».

    Η απάντηση του εφοπλιστή

    Ο εφοπλιστής, ο οποίος μέσω των συνεργατών του, έκανε μία λιτή δήλωση. Σε αυτήν ανέφερε ότι η προσφυγή έγινε σε βάρος της Πολεοδομίας και όχι της εταιρείας του, ενώ τόνισε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Άτομο από το στενό περιβάλλον του κ. Χατζηιωάννου, δήλωσε ότι η άδεια οικοδομής βγήκε με ΦΕΚ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πέρασε και από επιτροπή δεκαπέντε ατόμων που την ενέκρινε. Το ίδιο πρόσωπο επανέλαβε ότι η αγωγή έχει κατατεθεί κατά της Πολεοδομίας και αρνήθηκε ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να απαγορεύει την προσθήκη κτισμάτων στον χώρο.

    Τελικά νίκησε ο λαός!

    Τελικά, το 2013 «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας οι οικοδομικές εργασίες στο Ανάκτορο. Το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ψυχικού και διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, δυνάμει της οποίας ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου είχε ξεκινήσει εργασίες στο οικόπεδο του ακινήτου.

    Η εταιρεία που είχε αναλάβει την αναμόρφωση του χώρου δεσμεύτηκε να σταματήσει τις εργασίες στο οικόπεδο της οδού Διαμαντίδου έως ότου γίνει η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης, η οποία όμως μπορεί να πάρει ακόμη και χρόνια!

    Αναμένουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης σε αυτή τη δικαστική διαμάχη, και ευχόμαστε να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό κτήριο προτού καταρρεύσει, από την αδιαφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ