• Πολιτισμός

    Η περιπετειώδης δυναστεία των Μαυρολέων: Η καλλιτεχνική Αλεξία

    Πηγή: FB Alexia Mavroleon


    Η Αλεξία Μαυρολέων από τη «δυναστεία» του ελληνικού εφοπλισμού με βάση το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, καλύπτεται με πέπλο μυστηρίου. Παρότι κατοικεί στο Μανχάταν και ανάμεσα στις κολλητές της συγκαταλέγεται η πριγκίπισσα Ολυμπία, κόρη του πρίγκιπα Παύλο (τέως της Ελλάδας) και της δισεκατομμυριούχου (από τον πατέρα της) Μαρί Σαντάλ, δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά καμία μνεία σχετική με τη συγγένειά της με την πολυπλόκαμη οικογένεια.

    Η οικογένεια έχει ρίζες στην Πελοπόννησο και στην Κάσο αλλά από εκεί και πέρα η πορεία του γεννεαλογικού της δέντρου διακλαδώνεται και χάνεται στους μαιάνδρους της ναυτιλίας ανά την υφήλιο. Κυρίως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Στον πόλεμο, η Αγγλία χρησιμοποιεί τα πλοία της οικογένειας. Απόγονοί της συνδέονται οικογενειακά και επαγγελματικά με την έταιρη ναυτική δύναμη της Αγγλίας, την οικογένεια Κουλουκουντή. Αλλά οι συνδέσεις χάνονται μέσα στα κενά, στους διάφορους γάμους, τις σχέσεις με άλλες δυναστείες (όπως τους Ωνάσηδες και τους Κένεντι), τους πολλους επιγόνους, στα διάφορα προσωνύμια και τις συνωνυμίες με παρόμοια, ενδιάμεσα αρχικά.

    Πηγή: FB Alexia Mavroleon

    Ο Έλληνας Τσε

    Ο πιο γνωστός από τους πρωταγωνιστές αυτής της παλιάς και μεγάλης οικογένειας παραμένει ο Μανώλης Βασίλης Μαυρολέων (Manuel Basil Mavroleon, 1932-2009) γνωστός και ως Μλούη (Bluey), αθεράπευτα γυναικάς και καλοζωισμένος. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Με την Καμίλα Παλαβατσίνι απέκτησε δύο κόρες (Σάσα και Σίρι) και με την κοσμική Μεξικάνα Τζοκόντα Γκαγιάρντο Μορένο τους δύο γιους του: Βασίλη “Κάρλος” Μαυρολέων (1958-1998) και Νικόλα Μαυρολέων, γνωστό και ως Νίκι στους οικείους του.

    Ο Κάρλος έζησε μυθιστορηματική ζωή, σχεδόν καταραμένη. Χαρισματικός, εκπαιδεύτηκε στο Ίτον (Eton) όπου φοιτούν οι αριστοκράτες της Αγγλίας και οι αριστούχοι, ύστερα στο Χάρβαρντ. Όμορφος, βαθύπλουτος αλλά βασανισμένα ασταθής. Η ζωή του υπήρξε μια διαρκής παλινωδία ανάμεσα στο κατεστημένο και το περιθώριο, ανάμεσα στην κορυφή της επιτυχίας και το έρεβος της παρακμής, έρωτας με τη λάμψη αλλά και το θάνατο, συνεχώς στα άκρα.

    πηγή https://alexia-mavroleon.squarespace.com/

    Η τυχοδιωκτική του ιδιοσυγκρασία φάνηκε από νωρίς: Παράτησε το Ίτον επειδή δεν του άρεσε να μεγαλώνει με τη στάμπα του προνομιούχου προτιμώντας το δημόσιο σχόλειο. Η σχέση του με τα ναρκωτικά (κοκαϊνη, έκσταση, σπιντ, ηρωίνη) ξεκίνησε από την εφηβεία και συνοδοιπόρος του υπήρξε πολλές φορές ο Κωνσταντίνος Νιάρχος. Πρωταγωνιστής στην κοσμική ζωή και με πολλές γυναίκες (ανάμεσά τους και η Μέρι Ρίτσαρντσον, μετέπειται σύζυγος του Μπόμπι Κένεντι).

    Διακρίθηκε ως χρηματιστής στη Γουόλ Στριτ αλλά πιο πολύ τον απορροφούσε η περιπετειώδης ζωή του επαγγελματία ρεπόρτερ. Πολύ νωρίς πήγε στο Αφγανιστάν όπου διδάχτηκε την τοπική διάλεκτο και ασπάστηκε το Ισλάμ. Σύμφωνα με συνάδελφό του από τον Γκάρντιαν, ο Κάρλος είχε κερδίσει τον χαρακτηρισμό shithole specialist, ειδικός της σκατότρυπας: Όσο χειρότερος ο πόλεμος, πιο βαθειά η φτώχια, πιο δυσοίωνο το μέρος, τόσο περισσότερο τραβούσε τον Κάρλος. Η αγαπημένη του τρύπα παρέμενε πάντα το Αφγανιστάν.

    Τέσσερις μέρες του Αυγούστου το 1998 εκεί αποδείχθηκαν και οι τελευταίες. Στις αρχές του μήνα στην Τανζανία και την Κένυα βομβάρδισαν τις αμερικανικές βάσεις. Οι έρευνες των ΗΠΑ ανίχνευσαν τους πρωτοστάτες της βομβιστικής επίθεσης από την Αφρική, στο Πακιστάν και από εκεί στο Πεσαβάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Η CIA μιλούσε για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν από τότε. Ο Κλίντον απάντησε με την εκτόξευση εβδομήντα πέντε πυράυλων.

    Ο Κάρλος επικοινώνησε αμέσως με την εκπομπή του CBS Εξήντα λεπτά (60 Minutes). Επρόκειτο τότε να παντρευτεί μια 26χρονη τηλεπαρουσιάστρια. Μήνυσε στον πατέρα του να μην ανησυχεί και έφυγε για το πεδίο μάχης. Τέσσερις μέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός στο φτηνό δωμάτιό του, με ένα τσιγάρο στα χείλη, αίμα στη μύτη και μεγάλες ποσότητες από διάφορα ναρκωτικά γύρω του (από όπιο ως μορφίνη). Ο ιατροδικαστής μίλησε για «ασφυξία από ηρωίνη».

    Ο Μπλούη ξόδεψε εκατομμύρια για να εξιχνιάσει περαιτέρω το μυστήριο του ξαφνικού θανάτου του αλλά δεν βρήκε ποτέ τίποτα. Ίσως η απάντηση παραήταν απλή και σκληρή: Δεν άντεχε το φως της καλύτερης ζωής που συμβόλιζε ο μελλοντικός του γάμος. Λίγους μήνους αργότερα ο Μπλούης διαγνώστηκε με καρκίνο που τον ταλαιπώρησε για τα επόμενα δέκα χρόνια προτού τελικά υποκύψει το 2009. Κείται δίπλα στον Κάρλος, στη Βουλιαγμένη.

    πηγή: FB Alexia Mavroleon

    Η μυστηριώδης Αλεξία

    Ο επαναστατημένος Κάρλος γνωστός στην Ελλάδα ως «Έλληνας Τσε», πιθανόν να υπήρξε δεύτερος ξάδελφος της Αλεξίας αν εκείνη έχει πατέρα τον Βασίλη Μαυρολέων, (με ενδιάμεσα αρχικά G.M.), πρώτο ξάδελφο του Μλούη. Πρόκειται για διευθυντή της εταιρείας Charles R. Weber και της WeberSeas Hellas, πρόεδρο της New York World Scale Committee και εκπαιδευμένο στο Windham College στο Βερμόντ. Ή μήπως έχει πατέρα τον Βασίλη Μαυρολέων με ενδιάμεσα αρχικά R.N.;

    Ή μήπως τον Νίκι, που στον πρώτο του γάμο παντρεύτηκε την ηθοποιό από τη Νικαράγουα και κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, Μπάρμπαρα Καρέρα;

    Πηγη: https://alexia-mavroleon.squarespace.com/

    Η 24χρονη Αλεξία βέβαια μεγάλωσε στο Λονδίνο αλλά αυτή τη στιγμή κατοικεί κυρίως στο Μανχάταν. Εξάλλου, πέρασε από το περίφημο Rhode Island School of Design στο Ρόουντ Άιλαντ της Αμερικής.

    Ξεχώρισε αμέσως για τις πρωτότυπες, γλυπτικές εγκαταστάσεις ή περφόρμανς της. Ουσιαστικά τα έργα της κινούνται στα όρια των ειδών. Πολύ συχνά χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα ως όχημα, εκφραστικό μέσο για την αποτύπωση εμπειριών από τον προσωπικό ή και ευρύτερα κοινωνικό της κύκλο. Πολλές φορές τα έργα της εκμεταλλεύονται την προκλητικότητα του γυμνού για να σχολιάσουν σχέσεις εξουσίας και ελέγχου ή διακρίνονται για την αιχμηρή ειρωνεία με την οποία κοιτάζουν την ιεραρχία, τα στερεότυπα και το κοινωνικό κατεστημένο.

    Τι σχέση έχει άραγε η Αλεξία με την Ελίζαμπεθ Μαυρολέων; Να έχει μαμά τη Σάσα ή τη Σίρι; Τα ίχνη των Μαυρολέων χάνονται και δεν υπάρχουν μνείες σχετικές με την καταγωγή της. Τουλάχιστον με την πρωτόλεια έρευνα. Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τους προαναφερθέντες ή τουλάχιστον όχι κοντινή συγγένεια.

    Οι βαθύπλουτοι ζουν μακριά από τον μέσο όρο, ακόμη και τη μεσοανώτερη τάξη. Η ζωή τους κυλάει με τρόπους και σε τόπους χλοερούς, πολύ μακρινούς, πέρα από το βλέμμα και την έκταση της κανονικής ζωής. Ό,τι κυκλοφορεί στον τύπο, το έχουν οι ίδιοι αφήσει να φανεί από αδιαφορία. Και αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν ένα μικρό μικρό κομμάτι της γενικώς περίκλιεστης, ελίτ ζωής τους. Όχι από συνειδητή περιφρούρηση της ιδιωτικότητάς τους. Απλώς επειδή εκεί όπου κυκλοφορούν, δεν φτάνει ο κόσμος. Σαν τον ήλιο…

    Πάντως στις καλύτερες στιγμές της η περιουσία της οικογένειας Μαυρολέων υπολογιζόταν στις δύο δισεκατομμύρια στερλίνες.

    πηγή FB Alexia Mavroleon



    ΣΧΟΛΙΑ