• Κτήμα Semeli: Πύλη ιστορίας, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας

    Food

    Κτήμα Semeli: Πύλη ιστορίας, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας

    • NewsRoom

    Αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά και κατάφυτη, με ονομαστούς αμπελώνες που ανηφορίζουν τις πλαγιές των λόφων δίπλα σε κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές, η Νεμέα είναι ιστορικά ένα από τα πιο ευλογημένα μέρη της πελοποννησιακής γης.

    Στην καρδιά της γης αυτής, μέσα στον πιο ποιοτικό αμπελώνα της, το Κούτσι, βρίσκεται το Κτήμα Semeli, που αποτελεί σήμερα ορόσημο στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, αλλά και έναν μοναδικό οινικό προορισμό, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις του όσο και για την παραγωγή ποιοτικών οίνων που προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας στους ταξιδιώτες που είναι λάτρεις του κρασιού και της εύφορης γης.

    Συνώνυμο της φιλοξενίας και της γιορτής, το κρασί κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο τραπέζι των Ελλήνων. Ειδικά τις μέρες των εορτών, που θα κληθεί να συνοδεύσει τα πιο προσεγμένα μας πιάτα, να συντροφεύσει ιδανικά κάθε γιορτινό τραπέζι. Και το Κτήμα Semeli, έχοντας ταυτίσει το όνομά του με τη φιλοξενία, μας προτείνει μια ποικιλία από κρασιά εξαιρετικής ποιότητας που θα συντροφεύσουν ιδανικά κάθε μας στιγμή φέτος τα Χριστούγεννα.

    ΛΕΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

     

    SEMELI MANTINIA

    Οίνος Λευκός Ξηρός

    Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία  

    Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία                                                      

    Παράγεται από Μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στο Ζευγολατιό Μαντινείας σε υψόμετρο 650μ.

    Ζυμώνεται αργά σε σταθερή θερμοκρασία 17-18°C.

    Ζωντανό, κιτρινοπράσινο χρώμα. Φίνα αρώματα λουλουδιών με άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδών και ρόδων, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα πλούσιο και φρουτώδες με μακρά αρωματική επίγευση.

    Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή και ψάρια με λεμονάτες σάλτσες, καθώς και πιάτα ασιατικής κουζίνας.

    Σερβίρεται στους 8-11°­C.

     SEMELI AETHERIA

    Οίνος Λευκός Ξηρός Ποικιλιακός

    Μαλαγουζιά και Chardonnay

    Από επιλεγμένα αμπελοτόπια της ορεινής Αιγιαλείας, μιας από τις πιο εμβληματικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 900μ. Συνδυασμός Chardonnay, που καλλιεργείται τοπικά, και Μαλαγουζιάς, μιας από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες.

    Χρώμα αχυρόξανθο με πρασινωπές ανταύγειες. Έντονη μύτη με αρώματα που θυμίζουν πράσινο μήλο, ώριμο αχλάδι, πιπεριά και φρέσκα αρωματικά βότανα. Στόμα με πλούσιο όγκο και άψογη γευστική ισορροπία χάρις στην τραγανή του οξύτητα, ντυμένο με λιπαρές νότες που παραπέμπουν στην παρουσία του Chardonnay.  Πλούσια αρώματα στον ουρανίσκο σε φόντο πράσινων φρούτων και λεμονόχορτου, με πικάντικα στοιχεία στο τελείωμα.

    Συνοδεύει sashimi και sushi,  καρπάτσιο θαλασσινών ή ψαριών, ψητά πουλερικά σχάρας, ψαρονέφρι με κάρι, κουνέλι τηγανητό, ζυμαρικά θαλασσινών, ριζότο με σπαράγγι, ψητές πιπεριές και πράσινες σαλάτες με αρωματικά βότανα.

    Σερβίρεται στους 10-12°C.

    SEMELI THEA MANTINIA FINE LEES CONTACT

    Οίνος Λευκός Ξηρός

    Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία

    Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία  

    Προέρχεται από την καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Μαντινείας, την προνομιακή περιοχή του Ζευγολατιού και από ένα ενιαίο αμπελώνα ηλικίας 25 ετών, σκαρφαλωμένο στα 650 μέτρα υψόμετρο. Κλειδί στη γεύση του, η αυστηρή οινοποίηση με ζύμωση και παραμονή του κρασιού στη δεξαμενή για 6 μήνες, παρέα με τις ευγενικές οινολάσπες (fine lees), στοιχείο που του προσέδωσε πλούσιο γευστικό όγκο και το 1/3 του κρασιού τους 6 αυτούς μήνες ωριμάζει συγχρόνως σε βαρέλια ακακίας, ένα προτέρημα που δύσκολα συναντάται σε λευκά κρασιά με την ένδειξη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΠΟΠ.

    Χρώμα ξανθό με αποχρώσεις άμμου. Στη μύτη,  ξεφεύγει από τα κλασσικά αρώματα και οδηγείται σε πιο πολύπλοκα που θυμίζουν αρώματα βοτάνων, ώριμα και αποξηραμένα εξωτικά φρούτα όπως παπάγια, μάνγκο και yuzu, καθώς και δευτερογενή αρώματα με νότες πράσινων καρπών. Στο στόμα κυριαρχεί ο πλούσιος γευστικός όγκος και η ζωηρή  φρεσκάδα, ντυμένη με αρώματα περγαμόντου, κίτρου και λεμονιού yuzu, χαρίζοντας ανεπαίσθητο γλυκό τελείωμα στον απόηχο του, που σε προκαλεί να απογεμίζεις το ποτήρι σου.

    Συνοδέψτε το με μοσχαράκι γάλακτος, ψαρονέφρι, κατσικάκι, πουλερικά,  χυλωμένα ριζότο και πάστα με λαχανικά ή σαφράν, αλλαντικά και πλούσια κρεμώδη τυριά, καρμπονάρα και λεμονάτο κατσικάκι φούρνου ή φρικασέ.

    Απολαύστε το σε ποτήρι μεσαίου όγκου στους 10-12°C.

    SEMELI ELIXIR

    Οίνος Λευκός Ξηρός

    Gewürztraminer

    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αρκαδία

    Κρυστάλλινο κιτρινόξανθο χρώμα με πράσινες αποχρώσεις.

    Μύτη ελκυστική και σαγηνευτική με ώριμα λευκόσαρκα φρούτα όπως αχλάδια «Comise» και εξωτικά φρούτα σε ανθώδη φόντο, με τη βιολέτα και το γιασεμί να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους.

    Στόμα σφριγηλό, όμορφα δομημένο με την οξύτητα να εκφράζεται ευχάριστα μέσα από την παρουσία των εσπεριδοειδών αρωμάτων και οδηγεί τον ουρανίσκο σε μια ευχάριστη λιπαρή αίσθηση που ολοκληρώνεται με μακρά αρωματική επίγευση που σε κάνει να ξαναγεμίζεις αναπόφευκτα το ποτήρι.

    Απολαύστε το στους 8-10°C.

    SEMELI ΟΡΕΙΝΟΣ ΉΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ

    Οίνος Λευκός Ξηρός

    Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία και Sauvignon Blanc

    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος

    Ένας θαυμάσιος συνδυασμός δύο εξαιρετικά αρωματικών ποικιλιών του πελοποννησιακού αμπελώνα: του φινετσάτου Μοσχοφίλερου, µε τα έντονα αρώµατα τριαντάφυλλου και λεµονανθών, και του δημοφιλούς Sauvignon Blanc, µε τα εσπεριδοειδή και τα εξωτικά φρούτα σε πρώτο πλάνο.

    Απαλό και χαρούμενο χρυσοπράσινο χρώμα με γκρίζες ανταύγειες. Έντονο και ώριμο στη μύτη με τα χαρακτηριστικά αρώματα του λεμονιού, του πεπονιού και του τριαντάφυλλου. Ξηρό στον ουρανίσκο, καλά ισορροπημένο με ζωηρή οξύτητα, ικανοποιητικό σώμα και έντονη μεταλλικότητα.

    Συνοδεύει οστρακοειδή, ψάρια, ζυμαρικά με θαλασσινά, sushi και sashimi, πουλερικά και άσπρα κρέατα.

    Σερβίρεται στους 8-10°C.

    ΡΟΖΕ

    SEMELI DELEAR

    Οίνος Ροζέ Ξηρός Ποικιλιακός

    Syrah & Grenache Rouge

    Σομόν με πανέμορφες γκρενά ανταύγειες, κρυστάλλινο και λαμπερό.

    Μύτη καθαρή και ντόμπρα! Φρουτώδες με νύξεις, ροδιού, κερασιού, καρπουζιού και passion fruit, που σε οδηγεί να το ταυτίζεις νοερά με φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού.

    Στόμα ευχάριστο και ευκολόπιοτο, στα όρια μεταξύ λευκού και ερυθρού, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα ροζέ κρασί! Να απολαμβάνεις το τραγανό του λευκού και τη γεμάτη αίσθηση του ερυθρού, χωρίς να χάνεται ίχνος από τη ζωντάνια της γεύσης που χαρακτηρίζει ένα πολύ καλό ροζέ κρασί.

    Κρασί για όλα τα φαγητά του καλοκαιριού από μεγάλα ψάρια μέχρι χταπόδι κρασάτο και από γεμιστά μέχρι μουσακά.

    Απολαύστε το στους 8-12°C.

    SEMELI ΟΡΕΙΝΟΣ ΉΛΙΟΣ ΡΟΖΕ

    Οίνος Ροζέ Ξηρός

    Αγιωργίτικο από τη Νεμέα

    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κορινθία

    Ζωηρό κερασοκόκκινο χρώμα. Έντονη μύτη με αρώματα ώριμων, γλυκών φρούτων, φράουλας, κερασιού και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας, φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και πυκνά αρώματα κερασιών.

    Συνοδεύει μπαρμπούνια, παϊδάκια στη σχάρα και όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας.

    Σερβίρεται στους 8-11°C

    ΕΡΥΘΡΟΙ ΟΙΝΟΙ

    SEMELI NEMEA GRANDE RESERVE

    Οίνος Ξηρός Ερυθρός

    Αγιωργίτικο από τη Νεμέα

    Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα

    Λαμπερό, βαθύ ερυθρό χρώμα με έντονη πυκνότητα. Ώριμα κόκκινα φρούτα στη μύτη, τα οποία αποτυπώνουν το χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου που αξίζει να παλαιωθεί. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων λόγω της μακράς παραμονής στο βαρέλι, αλλά και στο μπουκάλι. Στο στόμα πυκνό και στρογγυλό. Βελούδινες και φινετσάτες τανίνες, πλούσια αλκοόλη με τονισμένη οξύτητα που προσφέρει ισορροπία. Μακρά επίγευση, γεμάτη όγκο και αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, φρυγανισμένου ψωμιού και κανέλλας.

    Συνοδεύει πλούσια πιάτα κρέατος, ψητό αρνί, ψητά στα κάρβουνα και τη σούβλα, καθώς και σκληρά κίτρινα ή κρεμώδη τυριά.

    Σερβίρεται στους 15-16°C.

    SEMELI SPONDEE

    Οίνος Ερυθρός Ξηρός Ποικιλιακός

    Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon

    Από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Αταλάντης και του Δομοκού Φθιώτιδας, η SEMELI προσθέτει στην γκάμα της το SPONDEE, από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, το οποίο ωρίμασε και παλαίωσε για 12 μήνες στα δροσερά κελάρια του οινοποιείου της.

    Φινετσάτη και σύνθετη, με τη τριλογία των ποικιλιών του κρασιού να εκφράζεται αρωματικά με εξαιρετικά σφιχτοδεμένο τρόπο, χωρίς περιθώρια πρωτοκαθεδρίας των πρωτογενών αρωμάτων κάθε μίας εξ αυτών.

    Οι προσδοκίες που γεννά και για το στόμα η σύνθετη, σφιχτοδεμένη και με φινέτσα μύτη ικανοποιούνται απόλυτα, καθώς η τυπικότητα των ποικιλιών του κρασιού ξεδιπλώνεται, σταδιακά σε όλο το εύρος του. Φανερά γενναιόδωρο και πικάντικο, με στρογγυλές, αρκετά μαλακές τανίνες, που υποστηρίζονται με το παραπάνω από το αλκοόλ, το κρασί αυτό χαρίζει στον ουρανίσκο ένα ενιαίο γευστικό σύνολο.

    Το SPONDEE αγαπά τα πιάτα της ελληνικής αστικής  ή και παραδοσιακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα τα κρεατικά κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα τομάτας, το μουσακά και το παστίτσιο, ενώ θα ταιριάξει και με πιο δημιουργικά πιάτα ελληνικής, αλλά και ιταλικής  κουζίνας.

    Απαραίτητη  μετάγγιση σε καράφα, για να αναδειχθεί το μπουκέτο του κρασιού και σερβίρισμα σε μεγάλο ποτήρι, στους 16°C.

    SEMELI NEMEA RESERVE

    Οίνος Ερυθρός Ξηρός

    Αγιωργίτικο από τη Νεμέα

    Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα

    Παράγεται από την ευγενέστερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο, στους ιδιόκτητους αμπελώνες µας στη Νεμέα και ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

    Λαμπερό, νεανικό, βαθύ πορφυρό χρώµα, με τονισμένη πυκνότητα. Έντονη μύτη, σφριγηλό, μεστό σε αρώματα από πλούσια μπαχαρικά, πολύπλοκες συνθέσεις φρούτων και ισορροπημένη δρυ. Γεμάτο σώμα και απαλό στο στόμα, καλά ισορροπημένο με μακρά επίγευση.

    Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ψητά, ζυμαρικά µε κόκκινες σάλτσες και ποικιλίες τυριών.

    Σερβίρεται στους 15-16°C.

    SEMELI ΟΡΕΙΝΟΣ ΉΛΙΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ

    Οίνος Ερυθρός Ξηρός

    Αγιωργίτικο από τη Νεμέα και Syrah

    Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος

    Εξαιρετικός συνδυασμός δύο κορυφαίων ποικιλιών του πελοποννησιακού αμπελώνα: του δημοφιλούς και ιδιαίτερα δυναμικού Αγιωργίτικου, με αρώματα δαμάσκηνου και κερασιού, και του διεθνώς αναγνωρισμένου Syrah, με τον έντονο χαρακτήρα των μπαχαρικών και του βατόμουρου.

    Λαμπερό, νεανικό, βαθύ κόκκινο ρουμπινί χρώμα. Μύτη έντονη με ώριμα φρούτα, δαμάσκηνα, κεράσια και σοκολάτα και μερικές πικάντικες νότες. Πλούσιο στόμα, με ικανοποιητικό σώμα, μέτριες αλλά βελούδινες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων.

    Συνοδεύει πιάτα μεσογειακής κουζίνας, κόκκινα κρέατα, ψητά, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και ποικιλίες τυριών.

    Σερβίρεται στους 14-15°C.

    Ανακαλύψτε το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα εδώ