• Big Story

    Πάγος από ΔΝΤ: Μη επαρκή έκρινε το Ταμείο τη 15ετη επιμήκυνση του χρέους – Παραμένουν τα Capital Controls

    • NewsRoom


    Πρόταση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία αφορούσε επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 15 έτη κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, με το Ταμείο, ωστόσο, να την απορρίπτει ως ανεπαρκή. Αυτό υποστηρίζει, σε σημερινό του δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των χθεσινών διαπραγματεύσεων.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διστακτικότητα του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτέλεσε και τον καθοριστικό παράγοντα για μη επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, «λόγω των συνεπειών της ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, και των μηνυμάτων που αυτή θα έστελνε στις αγορές», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

    Τέλος και στο όνειρο για άρση των Capital Controls

    Bασική προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση (μετά από τουλάχιστον 6 μήνες στασιμότητας) και πλήρη άρση των Capital Controls είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.

    Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης έχει συνδεθεί άρρηκτα με το θέμα του χρέους, ενώ στην επιτάχυνση της χαλάρωσης των περιορισμών θα συμβάλλει καθοριστικά η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για το χθεσινό Eurogroup και την προοπτική συμφωνίας για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, Βερολίνο και ΔΝΤ συνεχίζουν να συμφωνούν ότι… διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρμόδιοι για να κρίνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Mario Draghi, η ΕΚΤ θα προβεί στη δική της ανάλυση, αφού πρώτα εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω και να δεχτεί την όποια συμφωνία πριν τις γερμανικές εκλογές. Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και τάσσεται υπέρ μίας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης, αν και στην ουσία θα προτιμούσε ένα γενναίο «κούρεμα».

    Συνεπώς, όπως και να το δει κανείς, απομακρύνεται η βασική συνθήκη για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το γνωστό και ως PSPP. Κατ’ επέκταση η άρση των capital controls θα καταστεί δυνατή από τις ίδιες τις συνθήκες και δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης, από τη στιγμή που μία λάθος εκτίμηση και πρόωρη άρση θα είχε εντελώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: XA: Ξεκίνησε στα «κόκκινα» αλλά κράτησε την επαφή με τις 780 μονάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citigroup: Ναι στην εκταμίευση της δόσης, όχι στην μείωση του χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε και Eurogroup: Μας χτύπησαν φιλικά την πλάτη και φύγαμε (για μια ακόμα φορά)



    ΣΧΟΛΙΑ