ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περισσότερο πεπεισμένοι ότι θα είναι σε θέση να κρατήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τους στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της συζήτησης που δεν βλέπουν την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης να προκαλεί σημαντικές οικονομικές ανησυχίες.
Από την απόφαση της τον προηγούμενο μήνα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη εξελίσσονται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το outlook της ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που δεν κατονομάζονται.
Μετά από οκτώ διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της -κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά- μέσα σε ένα έτος η ΕΚΤ έδειξε τον Ιούλιο ότι ο πήχης για νέες κινήσεις έχει ανέβει. Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τότε έχουν δείξει απροσδόκητη ανάπτυξη και ελαφρώς ταχύτερο πληθωρισμό για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Η εικόνα για τις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ έχει επίσης ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό μετά την πολιτική συμφωνία και την κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
«Οι πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες έχουν περιορίσει, σίγουρα όμως δεν έχουν τερματίσει, την παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία επιμένει λόγω του απτόβλεπτου πολιτικού περιβάλλοντος», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη. Οι δασμοί είναι πλέον λίγο πάνω από το επίπεδο που είχε υποθέσει η ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά «πολύ χαμηλότερα» από το δυσμενές σενάριο που είχε εκπονήσει, ανέφερε.
Οι πηγές αναφέρουν πάντως ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και όλα θα βασιστούν στα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα μέχρι τότε.
Οι οικονομολόγοι περιμένουν πάντως άλλη μια, τελική, μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, από την κεντρική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Citi για ΟΠΑΠ: Σταθερά μερίσματα, αλλά περιορισμένα περιθώρια ανόδου
Bloomberg: Διαμάχη Ελλάδας – επενδυτών για τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ του 2012
Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 2.103,89 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Χρηματοδοτεί με 116 εκατ. ευρώ 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
- Ντέιβιντ Λάμι: Ηθικό σκάνδαλο η κατάσταση λιμού στη Γάζα – Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί
- Νετανιάχου: Η έκθεση του ΟΗΕ που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα είναι ένα «χονδροειδές ψέμα»
- Ισραήλ: Με κοινή δήλωση τους 25 ΥΠΕΞ το καλούν να αποσύρει τον σχεδιασμό για τους εποικισμούς – Ανάμεσα τους και η Ελλάδα
