• Big Story

    Οι επαφές τραπεζιτών και funds. Γιατί οι ξένοι βιάζονται να πουληθούν γρήγορα τα δάνεια των τραπεζών

    Ελλάδα


    Οι καθυστερούμενες οφειλές αποτελούν πλέον το βαρόμετρο  και είναι από τους βασικούς δείκτες για το πότε η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από τα γρανάζια της ύφεσης. Και ακριβώς για αυτό το λόγο στο πρόσφατο road show του Λονδίνου οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές εστίασαν στο μείζον θέμα της διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό λένε τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που βρέθηκαν στο Λονδίνο και παραδέχονται πως όλες οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από τον άξονα «κόκκινα» δάνεια. Το ερώτημα ήταν ένα: Θα καταφέρουν οι τράπεζες να πιάσουν τους στόχους και να μειώσουν τα ανοίγματα;

    Οι θεσμικοί συνδέουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και το πόσο γρήγορα θα περάσει στην ανάπτυξη, με τη διαχείριση των NPEs και των  NPLs.

    Η αποτελεσματική μείωση  των καθυστερούμενων οφειλών είναι ο κρίσιμος δείκτης και για την πορεία των ελληνικών τραπεζών. Αλλά και για το πότε θα επενδύσουν οι ίδιοι τα κεφάλαια τους  σε ελληνικές επιχειρήσεις.

    Ακόμα  στις παρουσιάσεις που έγιναν οι ξένοι επενδυτές επέμειναν, αν και πότε θα  προχωρήσουν οι πωλήσεις δανείων σε funds και σε ποιες τιμές.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες  αναφέρθηκαν στις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει για να περιοριστούν τα 108 δισ. ευρώ των ανοιγμάτων και σημείωσαν ότι εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδια που εισάγουν αλλαγές και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερες και ταχύτερες λύσεις στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων.

    Συζητήσεις έγιναν και για τις εταιρείες και πλατφόρμες διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών, καθώς μέχρι στιγμής  οι δράσεις που έχουν γίνει και το έργο που έχει παραχθεί  είναι μικρό σε σχέση με τον όγκο των καθυστερήσεων.

    Οι διάλογοι 

    Οι ελληνικές αποστολές όμως ήρθαν σε δύσκολη θέση και δεν είχαν τι να απαντήσουν, όταν οι ξένοι θεσμικοί  μίλησαν για έλλειμμα ενημέρωσης  από την πλευρά της κυβέρνησης. Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης και ποιο το σχέδιο της, ρωτούσαν.  Η ενημέρωση μας περιορίζεται σε όσα μαθαίνουμε από μεταφράσεις ελληνικών δημοσιευμάτων, ανέφεραν χαρακτηριστικά, δηλώνοντας έτσι την δυσαρέσκεια τους για την απουσία αξιωματούχων στο road show.

    Υπενθυμίζουμε, ότι για τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο το mononews.gr είχε αναφέρει ότι φέτος  καταγράφεται μεγάλος αριθμός funds με σχετικά  μικρότερα υπό διαχείριση κεφάλαια που παρακολουθούν αναδυόμενες αγορές ενώ επανακάμπτουν και μεγάλα ονόματα που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις τράπεζες, τον  όμιλο Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, όπως BlackRock, Wellington, Invesco, JP Morgan, HSBC, ΤΤ International, Henderson, Barings, Invesco International, York Capital, Societe Generale GSO Capital, JP Morgan αλλά και μικρότερα όπως τα  East Capital, Fintech Advisory, King Street, Kairos και Azure Wealth, East Capital, Fintech Advisory, King Street, Kairos.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/sto-londino-tin-erchomeni-evdomada-neo-rantevou-ton-funds-tous-ellines-trapezites-ti-tha-sizitisoun/76846

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/ellinopoula-mi-figete-mellon-ton-20ridon-sti-vretania-ine-zofero/76795



    ΣΧΟΛΙΑ