• Big Story

    ΤΧΣ: Γιατί κανένας τραπεζίτης δεν θέλει να αναλάβει τη θέση του CEO


    Δύσκολα θα βρεθεί τραπεζίτης να καθίσει στην ….ηλεκτρική καρέκλα του CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Και σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί και τρίτος διαγωνισμός…

    Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών και εξηγούν το γιατί:

    Πρώτον η θητεία είναι ολιγόμηνη, μέχρι τον Ιούλιο τρέχοντος έτους και για να παραμείνει ο διευθύνων σύμβουλος στη θέση μέχρι το 2020 θα πρέπει να …αξιολογηθεί εκ νέου. Δεύτερον η αμοιβή είναι επίσης μικρή, καθώς δεν ξεπερνά τις 220.000 ευρώ ετησίως, το ποσό απέχει παρασάγγας από τις αμοιβές στις οποίες είναι συνηθισμένα τα στελέχη που κατέχουν ανάλογες θέσεις στο εξωτερικό. Και τρίτον ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να τηρεί λεπτές ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης και SSM, ενώ όσο δεν ψηφίζεται η ρύθμιση για την νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, θα υπάρχει και ο φόβος του Εισαγγελέα.

    Αν και στην δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΧΣ, ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 50 στελέχη από την ελληνική και διεθνή τραπεζική αγορά, ωστόσο τελική λίστα υποψηφίων δεν καταρτίστηκε, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο ένας πληρούσε τα κριτήρια!

    Συγκεκριμένα το Ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής (selection panel) δεν μπορεί να καταλήξει στην short list, λόγω του ότι οι υποψήφιοι στερούνται προσόντων.

    Όμως με υποψηφίους χωρίς προσόντα ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναληφθεί. Και οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο νέος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί, ενδεχομένως να προβλέπει υψηλότερη ετήσια αμοιβή, από τις 220 χιλιάδες ευρώ μικτές ετήσιες αποδοχές.

    Βέβαια δεν έγινε γνωστό που υστερούσαν οι υποψήφιοι.

    Το σίγουρο είναι ότι η κάλυψη της θέσης του CEO στο ΤΧΣ είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της «πολύπαθης» δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σημειώνουμε ότι ο κ. Β. Κατσικιώτης που επιλέγει στον πρώτο διαγωνισμό για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο, δεν ανέλαβε ποτέ καθήκοντα καθώς αποχώρησε μόλις διαπίστωσε ότι η θητεία είχε διάρκεια μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Ενώ την ίδια οδό ακολούθησε ο επιλαχών κ. Κ. Μιχαϊλίδης.

    Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το selection panel του Ταμείου αποτελείται από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εγνωσμένου κύρους και ακεραιότητας, εκ των οποίων οι 3, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αντίστοιχα, οι 2 από τον Υπουργό Οικονομικών και 1 από την Τράπεζα της Ελλάδος.



    ΣΧΟΛΙΑ