• Big Story

    The wise man: Ποιος τραπεζίτης δε θέλει να γίνει CEO στην Πειραιώς; Τι συμβαίνει με τον Α. Θωμόπουλο και τον Ε. Βασιλάκη;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Αδυναμία πληρωμών από συνταξιούχους Εμπορικής και Alpha Bank:

    Συνάντηση αρχικά με το υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και στη συνέχεια με τη διοίκηση της Alpha Bank θέλουν οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας. Αφορμή τα δάνεια που έχουν λάβει κατά το παρελθόν – στεγαστικά και καταναλωτικά – για τα οποία πλέον αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους. Τα δάνεια ελήφθησαν λένε, πριν από χρόνια, όταν οι μισθοί που λάμβαναν δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά λεφτά που παίρνουν, μετά και τις διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις. Οι συνταξιούχοι σκοπεύουν να ζητήσουν την εφαρμογή του ακατάσχετου ποσού 1.250 €, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τα πιστωτικά ιδρύματα. Όπως επίσης και την αναστολή της παρακράτησης των δόσεων δανείων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις κρατήσεις αναδρομικών με τις δόσεις αυτές να μεταφέρονται αυτόματα μετά την προβλεπόμενη από τη σύμβαση εξόφληση του δανείου.

    Τέλος ο Λίνoς Λέκκας από την Τράπεζα Πειραιώς

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου για την Τράπεζα Πειραιώς. Ο ετήσιος μισθός για την θέση αυτή είναι μεταξύ 300.00 – 350.000 ευρώ (μεικτά). Το σενάριο του τραπεζίτη  Λίνου Λέκκα  (τεως CREDIT SUISSE) ναυάγησε καθώς ο ίδιος θεώρησε ότι οι αποδοχές είναι χαμηλές για μια τέτοια θέση που οι ευθύνες είναι μεγάλες . Ο κ. Λέκκας θα συμπεριλαμβανόταν στην Short list η οποία πρέπει να περιλαμβάνει 4/5 ονόματα. Λέγεται πάντως ότι στην τελική ευθεία για CEO στην Πειραιώς θα μπουν είτε ένα είτε δυο γνωστά ονόματα…

    Προχωράει ο Άνθιμος Θωμόπουλος; 

    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Τέως Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Τέως Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Τουλάχιστον 3μηνη καθυστέρηση υπάρχει στο deal της Credicom με τον Άνθιμο Θωμόπουλο. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας θα έπρεπε να έχει δώσει το πράσινο φως από τον Νοέμβριο. Πηγές λένε ότι απλά υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και ότι η δουλειά κλείνει εντός των ημερών.

    Πουλάει η  MIG

    Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία είναι η ΜΙG για την πώληση του 49,9% της Κροατικής Sunce Koncem που διαθέτει 11 ξενοδοχεία με 4.510 κλίνες στις Δαλματικές ακτές. Αντίθετα η διαδικασία για την πώληση του 66,7% της Σερβικής JSB Robne Kuce που ελέγχει 32 εμπορικά κέντρα στη Σερβία δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα.

     Οι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά και τα γαλλικά ναυπηγεία του Σάφα

    Ας έρθουμε λίγο στο χώρο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Κυριακή εχθές και πήγαμε μια βόλτα από εκεί. Και αυτά που ακούσαμε μας κέντρισαν την περιέργεια. Λέγεται λοιπόν πως μια και το Λιμενικό ετοιμάζεται να προχωρήσει στην παραγγελία νέων σκαφών, κάποιοι μέσα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «δουλεύουν» πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ή καλύτερα προετοιμάζονται για να είμαστε πιο ακριβείς.

    Όχι όμως για λογαριασμό των ναυπηγείων εδώ αλλά των γαλλικών ναυπηγείων DCNS  που είναι συμφερόντων του Ισκαντάρ Σάφα, τα οποία και πιθανόν να ενδιαφέρονται να κατέβουν στο διαγωνισμό όταν προκηρυχθεί.  Η αλήθεια είναι ότι μας φάνηκε τραβηγμένο. Αλλά όπως λέει ο θυμόσοφος λαός συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Τώρα τι ακριβώς θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

    Εκτός και αν όλα είναι απλή φημολογίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ναυπηγείο, καθώς ο Σάφα είναι σε διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο.

     Οι ανταγωνιστικές πατέντες που χάθηκαν

    Και μια και μιλάμε για ναυπηγεία ας εκφράσουμε και έναν προβληματισμό που μας μετέφεραν άνθρωποι με δεκαετίες δουλειάς στον κλάδο. Τα προηγούμενα χρόνια τα ναυπηγεία της χώρας μας είχαν φτάσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο από άποψη εργασιών. Είχαν φτάσει στο σημείο σε κάποιες περιπτώσεις επισκευών να είχαν αναπτύξει δικές τους πατέντες με αποτέλεσμα να καθίστανται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα γειτονικά ναυπηγεία, όπως πχ της Τουρκίας.

    Όπως όμως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση τα πράγματα γυρίζουν πολύ πίσω. Εργασίες σοβαρές δεν γίνονται μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ειδικά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να αρχίσουν πάλι να λειτουργούν κανονικά θα έχουν χάσει σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών σε σχέση με άλλα ναυπηγεία ανταγωνιστικά της ΕΕ.

    Η Creta Farm προσπαθεί, αλλά… 

    “Η Creta Farm κατακτά και την αγορά της Σερβίας”, είχε τίτλο το δελτίο τύπου της εταιρείας από την Κρήτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η καλή εταιρεία προσπαθεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις. “Ποιές άλλες αγορές κατέκτησε η Creta Farm και με ποιό κριτήριο χρησιμοποιείται η λέξη “κατάκτηση”;

    Η Creta Farm για πάνω από μια 10ετία προσπαθεί να κάνει εξαγωγές. Ομως επειδή πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Μπράβο στην εταιρεία που προσπαθεί, αλλά πρέπει να λέει την αλήθεια. Τίτλοι όπως “κατάκτηση” δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα.

    Αν δεν κάνω λάθος οι εξαγωγές της Creta Farm ή καλύτερα οι πωλήσεις εξωτερικού, είναι ακόμα λιγότερες από το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών. Για του λόγου το αληθές οι εξαγωγές το α΄εξάμηνο του 2016 ήταν 5,4% από 4,7% το α΄εξάμηνο του 2015 και 4,3% όλο το 2015.

    Οι πωλήσεις της Creta Farm 1/1 – 30/6/2016 σε εκατ. ευρώ:

    Ελλάδα 43,881

    Κύπρος 0,632

    Ισπανία 0,657

    Αυστραλία 1,215

    Λοιπές χώρες Ε.Ε. και τρίτες χώρες 0,011

    ΣΥΝΟΛΟ:  46,396 εκατ. 

    Οι νέες Business  της οικογένειας Βασιλάκη στο Κολωνάκι

    Ευτύχης Βασιλάκης.
    Ευτύχης Βασιλάκης. Αντιπρόεδρος Aegean

    Τα νέα φθάνουν γρήγορα από την Αθήνα. Πασίγνωστο επιχειρηματικό ζεύγος που αναβαθμίζει συνεχώς το επιχειρηματικό του portfolio αγόρασε κτίριο στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι. Ενα building το οποίο ετοιμάζεται να «μετατρέψει» σε hotel particulier. Πρόκειται φυσικά για την οικογένεια Βασιλάκη. Πάντως είναι γεγονός ότι ο Mr Aegean είναι ιδιαίτερα δραστήριος τους τελευταίους μήνες. Τώρα χτυπάει και την AVIS η οποία πωλείται από την Τράπεζα Πειραιώς. Παρά το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα η οικογένεια Βασιλάκη συνεχίζει να επενδύει…

    Το bar που …πωλείται 

    Οι έντονες φήμες οι οποίες συνεχίζουν να στριφογυρίζουν σαν χρυσός σίφουνας πάνω από τα στενά δρομάκια του Κολωνακίου αναφέρουν ότι εξαιρετικά δημοφιλές bar της περιοχής έχει ήδη πουληθεί σε μέλη γνωστής οικογένειας πλοιοκτητών.  Αυτό διαδίδει ο ιδιοκτήτης του. Όλοι λένε ότι είναι απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο…



    ΣΧΟΛΙΑ