• Τράπεζες

    «Κόκκινη κάρτα» για 6 servicers, στο παιχνίδι των «κόκκινων» δανείων μπαίνει ο Άνθιμος Θωμόπουλος

    Άνθιμος Θωμόπουλος

    Άνθιμος Θωμόπουλος


    Έξι -από τους 23 συνολικά servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων– θα κατεβάσουν ρολά καθώς δεν θα τους ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας.

    Την ίδια ώρα ο servicer Pillarstone άλλαξε ιδιοκτήτη και πέρασε στα χέρια του του ικανού τραπεζίτη Άνθιμου Θωμόπουλου. Η εταιρεία θα παραμείνει ως servicer (έχει ήδη εκδοθεί η σχετική Πράξη από την ΤτΕ) και θα εστιάσει στην αναχρηματοδότηση «κόκκινων» δανείων.

    Και ενώ σε τρία 24ωρα –στις 31 Μαρτίου– λήγει η προθεσμία της κατάθεσης φακέλων από τους servicers στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ανανεωθούν οι άδειες τους, μόλις δύο από αυτές έχουν στείλει τα στοιχεία.

    Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ενημερώσει τον επόπτη ότι δεν θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, η μία από τις δύο είναι η Hoist.

    Οι άδειες λειτουργίας δεν θα ανανεωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, για εκείνες τις εταιρείες που δεν διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια δανείων

    Αυτές είναι: Η Hoist, που έχει ενημερώσει ήδη ότι αποσύρεται, η Pepper, η Resolute, η Copernicus, η Cerved.

    Η έκτη είναι η Hipoges, η οποία ενώ δεν έχει χαρτοφυλάκιο επιθυμεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται, ωστόσο αυτό θα το κρίνει ο επόπτης.

    Θέλει να συνεχίσει η Θεά

    Τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της επιθυμεί και η εταιρεία Θεά Άρτεμις, της Ειρήνης Μαραγκουδάκη, η οποία επίσης δεν έχει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, καθώς τα δάνεια των τιτλοποιήσεων που διαχειριζόταν επέστρεψαν στα τέλη του 2023 πίσω στην Attica Bank.

    Για  να επαναξιολογηθεί η  άδεια λειτουργίας των servicers θα πρέπει να στείλουν αναλυτικά στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, αλλά και ότι εφαρμόζουν συγκεκριμένα συστήματα –όπως ορίζει ο νέος νόμος– σε ό,τι αφορά εσωτερικό έλεγχο, risk, compliance, εταιρική διακυβέρνηση.

    Επίσης σύμφωνα με το νέο νόμο θα πρέπει να έχουν σε λειτουργία στις 31 Μαρτίου και την Πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών, ωστόσο αυτός ο έλεγχος είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και θα προχωρήσει στην αξιολόγηση τους.

    Συγκεκριμένα οι servicers θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος:

    • Αίτηση για εκ νέου αδειοδότηση, η οποία  θα συνοδεύεται από
    • Τριετές επιχειρηματικό πλάνο για το χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειρίζονται και στους στόχους.
    • Πιστοποιητικό ορκωτού ελεγκτή για την καθαρή θέση του νομικού προσώπου
    • Ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις

    Θα πρέπει ακόμα αναλυτικά να ενημερώσουν για τις:

    • Ρυθμίσεις που υιοθετούν
    • Την πολιτική που ακολουθούν στην αναδιάρθρωση των δανείων
    • Την πολιτική τους αναφορικά με την πώληση απαιτήσεων  στην δευτερογενή αγορά
    • Διαχείριση παραπόνων
    • Τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει για την ασφάλεια των πληροφοριών και των δεδομένων των δανειοληπτών
    • Θα πρέπει να περιγράψουν την οργανωτική δομή, την διοικητική διάρθρωση, την  εταιρική διακυβέρνηση,  τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, να αναφέρουν τους επικεφαλής των κρίσιμων λειτουργιών, να υποβάλλουν τα ερωτηματολόγια που αφορούν το fit @ proper και να ενημερώσουν για την πολιτική αποδοχών

    Μετά τον έλεγχο των στοιχείων, η διαδικασία της αδειοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ) οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» doValue, Cepal, Intrum, κατέχουν το 83% της αγοράς με υπό διαχείριση δάνεια άνω των 74 δισ. ευρώ (στο 6μηνο 2023). Ενώ οι υπόλοιποι servicers συγκεντρώνουν το 17% της αγοράς και κάποιοι έχουν μερίδια χαμηλότερα και από 1%.

    Τους τρεις «μεγάλους» της αγοράς ακολουθούν η Qquant, DV1, APS, UCI, VERALTIS.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δραστηριοποίηση των servicers ξεκίνησε το 2012 από την Ισπανία και ακολούθησε το 2015 η Ιταλία. Στην Ελλάδα άρχισαν να δραστηριοποιούνται το 2019.

    Διαβάστε επίσης:

    Έλληνες εφοπλιστές: 52 τάνκερ παραβίασαν το εμπάργκο της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο σε τρεις μήνες

    Ιντραλότ: Εκταμιεύτηκαν 100 εκατ. ευρώ του ομολογιακού, πλήρης τακτοποίηση των υποχρεώσεων

    Euroxx για ΔΕΗ: Επιθετική ανάκαμψη και υψηλά περιθώρια ανόδου



    ΣΧΟΛΙΑ