• Τράπεζες

    Ο Άνθιμος Θωμόπουλος μπαίνει στα «κόκκινα» δάνεια με την Hellenic ReFinance – Εκτός παιχνιδιού 5 servicers

    Άνθιμος Θωμόπουλος

    Άνθιμος Θωμόπουλος


    Σε group επενδυτών που έχουν επικεφαλής τον έμπειρο τραπεζίτη Άνθιμο Θωμόπουλο πέρασε η εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Pillarstone, η οποία κατέθεσε φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συνεχίσει την δραστηριότητα της. Η εταιρεία πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά με νέα επωνυμία, πιθανόν ως  Hellenic ReFinance.

    Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανανέωση της άδειας της θα καταθέσει συμπληρωματικό αίτημα για την επέκταση της και στην αναχρηματοδότηση «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο σύμφωνα με  το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν και στις αναχρηματοδοτήσεις θα πρέπει να διαθέτουν αρχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ τέσσερις από τους servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων- οι Hoist, Pepper, Cerved και SFS (Special Financial Solutions)- ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, ενώ σε αναμονή αν θα ζητήσει άδεια είναι σύμφωνα με πληροφορίες και  η Resolute.

    Από σήμερα η Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ ξεκινά τον έλεγχο των φακέλων των 18 εταιρειών διαχείρισης που κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία της δραστηριότητας τους προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Τα αποτελέσματα της νέας αδειοδότησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

    Από τον έλεγχο ενδεχομένως να είναι μικρότερος ο αριθμός των servicers που θα ανανεωθούν οι άδειες λειτουργίας, καθώς θα πρέπει να διαθέτουν υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο.

    Έτοιμες και οι πλατφόρμες ενημέρωσης δανειοληπτών

    Στα χέρια της ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα Θεώνης Αλαμπάση βρίσκονται και οι φάκελοι των servicers για τις νέες πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών που τέθηκαν από χθες σε λειτουργία.

    Μάλιστα χθες ένας από τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς των  servicer  παρουσίασε  την  πλατφόρμα του, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, σύμφωνα με την κα Αλαμπάση. Ενώ τις επόμενες μέρες όλοι οι servicers θα παρουσιάσουν τα δικά τους συστήματα ενημέρωσης των δανειοληπτών.

    Η Ένωση των Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις ανακοίνωσαν χθες ότι ολοκλήρωσαν τα έργα προσαρμογής των συστημάτων τους μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σημειώνοντας πως στο ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης που ενσωματώνονται βάσεις δεδομένων που αφορούν σε ένα εξαιρετικά υψηλό αριθμό δανειακών συμβάσεων, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τα €91 δισ. (σύνολο απαίτησης) και αφορούν περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια δανειολήπτες.

    Εφεξής με την είσοδό τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα, οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα στοιχεία που αφορούν την οφειλή τους, όπως ενδεικτικά: το υπόλοιπο της οφειλής τους (ανά δανειακή σύμβαση), τον αριθμό, το ύψος και τον προβλεπόμενο χρόνο καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου τους.

    Σημειώνεται ότι για επαναξιολογηθεί η  άδεια λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, έστειλαν στην ΤτΕ πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει  αναλυτικά στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειρίζονται, δηλαδή το 3ετές επιχειρηματικό πλάνο και τους στόχους ανάκτησης, για τις ρυθμίσεις που υιοθετούν, για την πολιτική τους αναφορικά με την πώληση απαιτήσεων  στην δευτερογενή αγορά

    Επίσης ενημέρωσαν τον επόπτη για τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών και των δεδομένων των δανειοληπτών αλλά και ότι εφαρμόζουν συγκεκριμένα συστήματα, σε ό,τι αφορά εσωτερικό έλεγχο, risk, compliance, εταιρική διακυβέρνηση.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ)  οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» doValue, Cepal, Intrum, κατέχουν το 83% της αγοράς με υπό διαχείριση δάνεια άνω των 74 δισ. ευρώ (στο 6μηνο 2023).

    Από τους υπόλοιπους servicers που συγκεντρώνουν το 17% της αγοράς σημαντική δραστηριότητα έχουν αναπτύξει οι: Qquant, DV1, APS, UCI, VERALTIS.

    Διαβάστε επίσης

    «Κόκκινη κάρτα» για 6 servicers, στο παιχνίδι των «κόκκινων» δανείων μπαίνει ο Άνθιμος Θωμόπουλος

    Viva: Πρώτη συμφωνία Καρώνη με Ντέιμον – Ποιες διαφωνίες υπήρξαν στη Γενική Συνέλευση

    Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες – Να χτίσουμε «μαξιλάρια» ασφαλείας, οι κίνδυνοι είναι πολλοί



    ΣΧΟΛΙΑ