• Big Story

    Damian Cope: Το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του. Αναζητά 200 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ

    Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ

    Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ


    Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την έναρξη της διαδικασίας προσφορών για το μεγάλο ομόλογο του ΟΠΑΠ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 15 Μαρτίου έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα τόσο ισχυρό που οι κύκλοι του χρηματιστηρίου εκτιμούν πως ο ΟΠΑΠ θα καταφέρει να συγκεντρώσει και τα 200 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το ανώτατο όριο του στόχου.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την Τετάρτη 8 Μαρτίου το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χ.Α. των ομολογιών. Το ομόλογο του ΟΠΑΠ αποτελεί το μεγαλύτερο που εκδίδεται στην ελληνική αγορά και κατόπιν εισήχθη για διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Σύμβουλοι έκδοσης είναι οι Εθνική και Eurobank και ανάδοχοι οι Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Euroxx και IBG.

    Συνολικά, θα εκδοθούν 200.000 κοινές ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη και συνολικού ποσού έως και 200 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ ευελπιστεί να συγκεντρώσει κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο η αγορά εκτιμά πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφθεί στο ανώτατο επίπεδό του, δηλαδή και τα 200 εκατομμύρια.

    Το μεγάλο στοίχημα του αφεντικού του ΟΠΑΠ Damian Cope 

    Άλλωστε ο όμιλος, υπό τους επιτυχημένους χειρισμούς του Damian Cope, έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της ιστορίας του, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά projects.

    Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο ανάλογο ομόλογο ήταν αυτό της Fourlis για την House Market, την 100% θυγατρική της που διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ. Το ομόλογο στόχευε από 15 έως 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά συγκέντρωσε προσφορές άνω των 50 εκατ. ευρώ (κάλυψη 1,25 φορές).

    Ευνοημένη η Ελληνική Αγορά 

    Η ελληνική αγορά αναμένει να αποκομίσει μεγάλα  κέρδη από την έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ. Η επιτυχία ενός τόσο μεγάλου ομολόγου μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείας της χώρας, το οποίο εκδίδεται μάλιστα σε ελληνικό δίκαιο, θα αλλάξει προς το θετικότερο την ψυχολογία της αγοράς, δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας προς τους επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς. Επιπλέον θα ενισχύσει την αγορά ομολόγων του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξή της.

    Άλλωστε, το μέγεθος του ΟΠΑΠ, ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, εγγυάται πως οποιοσδήποτε αποφασίσει να θα επενδύσει πάνω του, θα έχει εξασφαλισμένο κάθε τρεις μήνες τους τόκους και στο τέλος της 5ετίας το σύνολο του ποσού που κατέθεσε, με προστασία πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από τραπεζικές καταθέσεις.

    Όσο για τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων που περιλαμβάνονται στο «Όραμα 2020», το οποίο προβλέπει την καθιέρωση του Ομίλου ως μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης στον κλάδο των τυχερών παιγνίων και της ψυχαγωγίας.

    Ο ΟΠΑΠ δρομολογεί ήδη νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία και με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, ενώ επενδύει στο δίκτυο καταστημάτων του τα οποία αναβαθμίσει συνεχώς, κάτι που αποτελεί και το βασικό κομμάτι της στρατηγικής του για το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεγάλη έκπληξη του 2017: Το ομόλογο του ΟΠΑΠ ίσως φτάσει στα 200 εκ ευρώ, λένε πηγές της αγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΑΠ: Προχωρά σε έκδοση ομολόγου 100-200 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του «Οράματος 2020»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο ΟΠΑΠ επενδύει στα πρακτορεία του και δημιουργεί νέες προοπτικές στο δίκτυό του



    ΣΧΟΛΙΑ