• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Βόμβα» Bloomberg: Με «προίκα» 15 δισ. τα SPV για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

    • Bloomberg


    Τη δημιουργία «οχημάτων» που θα αναλάβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τύπου «bad bank») εξετάζει η Ελλάδα μετά από ένα sell off (την Τετάρτη) στις τραπεζικές μετοχές που έδειξε ξεκάθαρα πόσο αμφίβολη είναι στα μάτια των επενδυτών η ευρωστία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των κόκκινων δανείων τους σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicles – SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.

    Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, κάποια με κρατικές εγγυήσεις, και θα τα πουλούν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Τα εν λόγω ομόλογα θα διαπραγματεύονται στην αγορά, έτσι ώστε να αποκτήσει βάθος η ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την ανησυχία για τυχόν ανάγκες κρατικής ενίσχυσης, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με τον εποπτικό μηχανισμό του SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Παρότι κάποιες πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, μία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες έως και κατά 15 δισ. ευρώ, από 88,6 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τεσσάρων τραπεζών, στο τέλος του Ιουνίου.

    Αν και το θέμα της λεγόμενης «bad bank» έχει εξεταστεί και απορριφθεί κατά το παρελθόν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν γίνει διάφορες ρυθμίσεις.

    Το θέμα της bad bank για την Ελλάδα προβλέπει αυτή τη φορά τη χρήση κεφαλαίων από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που είχε δημιουργήσει η χώρα προκειμένου να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, ώστε να μη χρειαστεί κρατική ενίσχυση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση (το Μαξίμου) ανέφερε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ότι «προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».

    Η ανακοίνωση, επισημαίνει, εκδόθηκε για να επισημάνει ότι, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για τη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme, υποστηρίζει μία από τις πηγές του Bloomberg που φέρεται να έχει γνώση του θέματος.

    Το πρακτορείο επικοινώνησε με στέλεχος του ΤΧΣ που αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με το σχέδιο, λέγοντας ότι το Ταμείο ανταλλάσσει σχέδια και ιδέες με τις ευρωπαϊκές Αρχές σε τακτική βάση.

    Επίσης, όπως σημειώνεται, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν τέτοια σχέδια.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

    Στο πλαίσιο ενός αντίστοιχου προγράμματος στην Ιταλία, το οποίο συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, οι τράπεζες μπορούν να τιτλοποιούν και να πωλούν τα «κόκκινα» δάνειά τους και να αγοράζουν κρατικές εγγυήσεις για τα λιγότερο επισφαλή από αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η πιστοληπτική διαβάθμισή τους είναι επενδυτικής κατηγορίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ιταλικές τράπεζες κατάφεραν να ξεφορτωθούν ένα σημαντικό κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Χρησιμοποιήθηκε δε στην περίπτωση του jumbo deal της Banca Monte dei Paschi di Siena για να βγάλει από τα βιβλία της «κόκκινα» δάνεια ύψους περί τα 24 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονο παρασκήνιο: Οι τράπεζες, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η… bad bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηγές ΤτΕ: Η «παρέα του Λονδίνου» «γονατίζει» αδικαιολόγητα τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ