• Τράπεζες

    Στουρνάρας: Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι καταθέσεις από τη νομοθεσία για το bail-in ασχέτως ύψους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας


    Στο οικονομικό μπρα ντε φερ Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΗΠΑ, στην κατάργηση του bail-in στις καταθέσεις, αλλά και στη δημιουργία bad bank αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, στη συζήτηση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων για την Υψηλή Ελληνική Στρατηγική.

    Ακόμα ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε νέο γύρο συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρών (και συνεταιριστικών) τραπεζών.

    Ο Διοικητής της ΤτΕ μεταξύ των άλλων στην τοποθέτηση του σημείωσε πως: Αν η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, την Κίνα και τις άλλες μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να γίνει πιο ομόσπονδη η ευρωζώνη.

    Διαφορετικά, συμπλήρωσε , θα «βλέπει για πολλά χρόνια ακόμη την πλάτη των ΗΠΑ και της Κίνας, και ο ρόλος του ευρώ δεν θα μπορέσει να φτάσει το ρόλο του δολαρίου.

    Όμως για να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό ομοσπονδοποίησης θα πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη, κάτι που δεν το επιτρέπουν σήμερα οι συνθήκες να προχωρήσει.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, πως εναλλακτικά μπορεί να υπάρξει σταδιακή προσέγγιση ομόσπονδης δομής με μέτρα που θα ικανοποιούν και τον ευρωπαϊκό βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο. Μέτρα που θα μοιράζουν το ρίσκο.

    Αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό σχήμα ασφάλισης καταθέσεων –προϋπόθεση για την τραπεζική ένωση- τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της Οδηγίας για το bail-in («κούρεμα») των καταθέσεων.

    Έχει αποδειχθεί από όλους, ότι δεν πρέπει να υπάρχει bail-in στις καταθέσεις όσο υψηλές και αν είναι. Η εξαίρεση των 100.000 ευρώ ανά άτομα και ανά τράπεζα, δεν ικανοποιεί κατά τη γνώμη μας, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι καταθέσεις από τη νομοθεσία για το bail-in ασχέτως ύψους.

    Και συμπλήρωσε πως: Η ΕΚΤ θα πρέπει να διδαχθεί από τα μαθήματα που έχει πάρει η FED από τις τραπεζικές κρίσεις που αντιμετώπισε και τον τρόπο που τις διαχειρίστηκε. Η ΕΚΤ είναι περισσότερο ανεξάρτητη είναι όμως λιγότερο ευέλικτη από την FED.

    Σημείωσε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη χρήση του μηχανισμού των εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού- των bad banks- καθώς αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τόσο των παλαιών της προηγούμενης κρίσης, όσο και αυτών της πανδημίας.

    Και στο ερώτημα γιατί οι τράπεζες παραμένουν συγκρατημένες στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως: Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό καθώς οι τράπεζες φοβούνται την επόμενη μέρα, ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα «κόκκινα» δάνεια όταν σταματήσουν όλα τα προγράμματα στήριξης , και όχι μόνο τα moratoria.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση παρέχει κρατικές εγγυήσεις στο σχήμα «Ηρακλής» για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, όμως υπάρχει και ο αναβαλλόμενος φόρος, που θεωρείται κεφάλαιο, και δημιουργεί πρόβλημα, όμως όχι τόσο σοβαρό όσο τα προβληματικά δάνεια. Και επανέλαβε πως αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία bad bank θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση που θα αντιμετωπίζει το θέμα ολιστικά.

    Τέλος στο ερώτημα αν «βλέπει» νέο γύρο συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, απέκλεισε κάτι τέτοιο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες «το τραπέζι θα συνεχίσει να έχει τέσσερα πόδια» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: Δεν αποκλείω περαιτέρω συγκέντρωση στο χώρο των μικρότερων τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ