ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μήνυση Παπαβασιλείου, τo Show Or Not To Show των εξεταστικών, το deal Ant1 – La Repubblica, οι γυναίκες του Κουσουλού και τα ταμεία της ΕΡΤ που «φουσκώνουν»
Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν Eurobank και Αlpha Bank προκειμένου να διαχειριστούν τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων στα οποία έχουν και οι δύο έκθεση. Η συμμετοχή του αμερικανικού fund ΚΚR, το οποίο θα χρηματοδοτεί και να αναλαμβάνει την διαδικασία αναδιάρθρωσης και της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της γνωστής ως EBRD, η οποία είναι και μέτοχος των δύο τραπεζών, κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο σημαντικό αφού οι δύο φορείς θα παράσχουν κεφάλαια και τεχνογνωσία.

Μεγάλα δάνεια των δύο τραπεζών στις ίδιες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης της εταιρείας που θα συσταθεί από τα τέσσερα μέρη ενώ στην πορεία θα είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλων τραπεζών ώστε να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση μεγάλων ανοιγμάτων,ότι ως σήμερα οι τράπεζες είτε δεν συνεργάζονταν είτε συνεργάζονταν ελλιπώς.
Το νέο σχήμα θα αναλάβει δάνεια επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες και το κρίσιμο είναι ότι την αναδιάρθρωση που χρειάζονται αυτές οι επιχειρήσεις θα συνοδεύσουν η παροχή φρέσκων κεφαλαίων, τα οποία θα αναλάβει να βρει και να εισφέρει το KKR.
Tα νέα κεφάλαια είναι το βασικό πρόβλημα για τα βιώσιμες επιχειρήσεις και δεν είναι δυνατόν να δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων μεταξύ άλλων και για τα δάνεια που θα «μεταφερθούν» για διαχείριση ενώ θα μείνουν στους ισολογισμούς των δύο τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε περίπου 1 δις.ευρώ και θα προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.
Κάτι ανάλογο έχει υλοποιήσει η KKR από κοινού με τις ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa Sao Paolo για συνολικά δάνεια ύψους 1 δις.ευρώ, δημιουργώντας μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες.
Η KKR έχει επενδύσει ήδη σε περισσότερες από εκατό ευρωπαικές επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας κεφάλαια της τάξης των 25 δις.ευρώ. Όπως και άλλα αμερικανικά funds, το KKR «βλέπει» στην ευρωπαική αγορά ευκαιρίες αφού οι τραπεζικοί όμιλοι οδηγούνται σε απομόχλευση και έχουν την ανάγκη διαχείρισης κόκκινων δανείων μεγάλου ύψους.
Η Alpha Bank προχωρά επίσης τη συνεργασία με την ισπανική Aktua για τα δάνεια λιανικής, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της εταιρείας ενώ επί του παρόντος σε αυτό το σχήμα δεν θα συμμετάσχει η Eurobank όπως συζητούσε, επιλέγοντας να αναδιοργανώσει δικές τις θυγατρικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των δανείων λιανικής τραπεζικής.
Διαβάστε ακόμα: Τα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν στις τράπεζες της Ευρωζώνης έναν σκασμό λεφτά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έλενα Τσάγκαρη (πρ. ΕΚΕΑ): Επάρκεια με στρατηγική – Πώς το ΕΚΕΑ θωρακίζει το σύστημα αιμοδοσίας
- Η Eurobank στο παγκόσμιο τραπέζι της AI – Τι είδε ο Σταύρος Ιωάννου στην Ινδία
- Οι «μάχες» για τις μονάδες απορριμμάτων – Οι όμιλοι που διεκδικούν έργα 500 εκατ. και η Μεσόγειος ΑΕ
- Airbnb: Κληρονομείται το ακίνητο, δεν κληρονομείται η άδεια

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.