• Big Story

    Η μεγάλη συμμαχία Eurobank – Alpha (στα κόκκινα δάνεια)

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν Eurobank και Αlpha Bank προκειμένου να διαχειριστούν τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων στα οποία έχουν και οι δύο έκθεση. Η συμμετοχή του αμερικανικού fund ΚΚR, το οποίο θα χρηματοδοτεί και να αναλαμβάνει την διαδικασία αναδιάρθρωσης και της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της γνωστής ως EBRD, η οποία είναι και μέτοχος των δύο τραπεζών, κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο σημαντικό αφού οι δύο φορείς θα παράσχουν κεφάλαια και τεχνογνωσία.

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank

    Μεγάλα δάνεια των δύο τραπεζών στις ίδιες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης της εταιρείας που θα συσταθεί από τα τέσσερα μέρη ενώ στην πορεία θα είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλων τραπεζών ώστε να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση μεγάλων ανοιγμάτων,ότι ως σήμερα οι τράπεζες είτε δεν συνεργάζονταν είτε συνεργάζονταν ελλιπώς.

    Το νέο σχήμα θα αναλάβει δάνεια επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες και το κρίσιμο είναι ότι την αναδιάρθρωση που χρειάζονται αυτές οι επιχειρήσεις θα συνοδεύσουν η παροχή φρέσκων κεφαλαίων, τα οποία θα αναλάβει να βρει και να εισφέρει το KKR.

    Tα νέα κεφάλαια είναι το βασικό πρόβλημα για τα βιώσιμες επιχειρήσεις και δεν είναι δυνατόν να δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες.

    Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων μεταξύ άλλων και για τα δάνεια που θα «μεταφερθούν» για διαχείριση ενώ θα μείνουν στους ισολογισμούς των δύο τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε περίπου 1 δις.ευρώ και θα προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.

    Κάτι ανάλογο έχει υλοποιήσει η KKR από κοινού με τις ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa Sao Paolo για συνολικά δάνεια ύψους 1 δις.ευρώ, δημιουργώντας μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες.

    Η KKR έχει επενδύσει ήδη σε περισσότερες από εκατό ευρωπαικές επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας κεφάλαια της τάξης των 25 δις.ευρώ. Όπως και άλλα αμερικανικά funds, το KKR «βλέπει» στην ευρωπαική αγορά ευκαιρίες αφού οι τραπεζικοί όμιλοι οδηγούνται σε απομόχλευση και έχουν την ανάγκη διαχείρισης κόκκινων δανείων μεγάλου ύψους.

    Η Alpha Bank προχωρά επίσης τη συνεργασία με την ισπανική Aktua για τα δάνεια λιανικής, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της εταιρείας ενώ επί του παρόντος σε αυτό το σχήμα δεν θα συμμετάσχει η Eurobank όπως συζητούσε, επιλέγοντας να αναδιοργανώσει δικές τις θυγατρικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των δανείων λιανικής τραπεζικής.

    Διαβάστε ακόμα: Τα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν στις τράπεζες της Ευρωζώνης έναν σκασμό λεφτά

    illustrate banks 55119d9e04e7a8147089736



    ΣΧΟΛΙΑ