• AUTO

    Ποια εταιρεία δεσμεύτηκε για μείωση 75% σε CO2;


    Η Volvo θα ελαττώσει τις εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο κατά 75% έως το 2030, με έτος αναφοράς το 2018.

    Καθώς οι ηγέτες του κόσμου προετοιμάζονται για την κλιματική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, COP28, στο Ντουμπάι, καθίσταται πιο σημαντικό από ποτέ για τις επιχειρήσεις να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους στο πεδίο της κλιματικής δράσης.

    Η Volvo φιλοδοξεί να γίνει μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040. Πρώτο βήμα να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο κατά 40% από το 2018 έως το 2025. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι συνολικές εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο ήταν 19% χαμηλότερες σε σχέση με το ορόσημο του 2018.

    Η επίτευξη ενός τόσο φιλόδοξου στόχου, για περιορισμό των εκπομπών κατά 75% έως το 2030, απαιτεί αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, μηδενίζοντας έτσι τις εκπομπές στην εξάτμιση για το σύνολο της γκάμας. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η Volvo έγινε μέλος της πρωτοβουλίας First Movers Coalition (FMC) που δημιουργήθηκε από το World Economic Forum.

    Η υπηρεσία αναδυόμενων καθαρών τεχνολογιών θα ενισχύσει τη μετάβαση στο αλουμίνιο σχεδόν μηδενικών εκπομπών. Επιπλέον, στον κλάδο του χάλυβα, μέσω της συνεργασίας με τη σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα, SSAB η Volvo μειώνει ακόμη περισσότερο τους ρύπους.

    Είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνέπραξε με τη SSAB, με στόχο τη δυνατότητα παραγωγής χάλυβα υψηλής ποιότητας σχεδόν μηδενικών εκπομπών για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Volvo Cars έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρωτογενή και ανακυκλωμένα χαλύβδινα ελάσματα σχεδόν μηδενικών εκπομπών από τη SSAB, τα οποία θα χρησιμοποιήσει από το 2026.

    Ο Javier Varela (Χαβιέ Βαρέλα), Επικεφαλής Διευθυντής Λειτουργιών και Αναπληρωτής CEO της Volvo Cars τόνισε: «Η COP28 αποτελεί μια ιστορική στιγμή λογοδοσίας για την κλιματική δράση. Είναι επείγον να συνεργαστεί ο κόσμος και να δράσει, για να αποφευχθούν τα χειρότερα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Δεσμευόμαστε για τη δράση που μας αναλογεί και καλούμε επιχειρήσεις και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο». Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Volvo Cars αποκάλυψε το αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το μικρό SUV που σχεδιάστηκε για να έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο μοντέλο Volvo ως σήμερα. Το EX30 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο Volvo.

    Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Την ίδια στιγμή η Volvo θα παράγει το τελευταίο  αυτοκίνητο με κινητήρα diesel στις αρχές του 2024, ενώ έχει σταματήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και εξέλιξη (R&D) νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η COP28 λαμβάνει χώρα με φόντο την έκθεση Global Climate Stocktake του ΟΗΕ για το κλίμα, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο.

    Το συμπέρασμά της είναι ότι παρά την πρόοδο σε κάποια πεδία, ο κόσμος απέχει ακόμη πολύ από το να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η έκθεση περιέχει επίσης συστάσεις για συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα μεταφορών. Δηλώνει ότι όσον αφορά τη βιομηχανία αυτοκινήτων, «η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων έχει τις καλύτερες προοπτικές για τον μετριασμό των εκπομπών στον κλάδο». Το συγκεκριμένο συμπέρασμα ευθυγραμμίζεται με τις δράσεις της Volvo Cars για τον εξηλεκτρισμό του στόλου της και την κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιο είναι το best seller στην Ελλάδα;

     



    ΣΧΟΛΙΑ