• AUTO

    Nissan Qashqai: Ανανέωση στα σημεία!


    Αισθητική αναβάθμιση καθώς και σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις στο Qashqai 3ης γενιάς που έχει πουλήσει 350.000 μονάδες στην Ευρώπη.

    Στο Qashqai η μπροστινή γρίλια έχει ανασχεδιαστεί πλήρως δημιουργώντας μια ακόμα πιο δυναμική πρώτη εντύπωση. Εμπνευσμένη από τα σχέδια των αρχαίων ιαπωνικών πανοπλιών, αποτελείται από δεκάδες γυαλιστερά, τρισδιάστατα στοιχεία σε μαύρο χρώμα τα οποία φαίνονται να αιωρούνται στη μάσκα. Στα πλαϊνά του κεντρικού τμήματος, τα στοιχεία αυτά σχηματίζουν ένα τριγωνικό σχήμα κάτω από τους νέους προβολείς. Οι πλευρές του προφυλακτήρα είναι στο χρώμα του αμαξώματος και μια μαύρη γυαλιστερή λωρίδα περνά κάτω από το πλαίσιο της πινακίδας στις γωνίες του προφυλακτήρα. Κάτω από τον αεραγωγό ψύξης, υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο χρώμα του αμαξώματος η οποία δίνει μια αίσθηση στιβαρότητας στο μπροστινό μέρος.

    Οι νέοι προβολείς διαθέτουν προσαρμοζόμενη μονάδα μεγάλης σκάλας, μικρότερη μονάδα για ευρύτερη κατανομή του φωτός, η οποία προσφέρει αυξημένη ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ομίχλης. Τα φώτα ημέρας αποτελούνται από πέντε μικρά στοιχεία που έχουν το ίδιο σχήμα με τα «κόμματα» της κύριας μπροστινής γρίλιας. Τα φώτα ημέρας περιβάλλουν τον προβολέα αλλά τώρα έχει ένα φωτιζόμενο «Nissan» στην άκρη του. Το επάνω στοιχείο των φώτων πορείας ημέρας μετατρέπεται και σε φλας, το οποίο για πρώτη φορά ανάβει με διαδοχικό φωτισμό.

    Το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων πίσω παραμένει αμετάβλητο, αλλά η σύνθεση των φώτων εντός της μονάδας έχει επανασχεδιαστεί. Τα στοιχεία κόκκινου φωτισμού αποτελούνται πλέον από τέσσερα επιμέρους στοιχεία που ακολουθούν το σχήμα που έχουν τα «κόμματα» της μπροστινής μάσκας. Μοιάζουν να αιωρούνται στο περίβλημα του σώματος και έχουν τώρα μια χαρακτηριστική απόχρωση του κόκκινου, γνωστή ως «super red», προσδίδοντας μια αίσθηση αυξημένης ακρίβειας. Το εξωτερικό περίβλημά τους είναι τώρα διάφανο, για καλύτερη θέαση των στοιχείων φωτισμού. Οι νέες ζάντες αλουμινίου 18” είναι πλέον στάνταρ στην μεσαία έκδοση του Qashqai. Για τις υψηλότερες εκδόσεις, υπάρχουν νέες ζάντες αλουμινίου σε 19″ και 20″. Αυτή η γκάμα ζαντών αποτελεί μία από τις ευρύτερες στην κατηγορία, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση στην εντυπωσιακή σχεδιαστική ανανέωση του Qashqai. Τρία νέα χρώματα προστέθηκαν στην παλέτα του Qashqai. Το Pearl White είναι νέο και διαθέτει μια πιο καθαρή απόχρωση η οποία δίνει νέα λάμψη υπό ορισμένες συνθήκες φωτισμού. Το Pearl Black αντικαθιστά την προηγούμενη μαύρη επιλογή και έχει μια πιο πλούσια μαύρη απόχρωση η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τονίζει την οπτική γεωμετρία του Qashqai.

    Μια νέα διάσταση στην αναβαθμισμένη αίσθηση στο εσωτερικό του νέου Qashqai είναι η προσθήκη ατμοσφαιρικού φωτισμού στις εκδόσεις N-Connecta, N-Design και άνω. Προηγμένα LED, τα οποία είναι διακριτικά τοποθετημένα, επιτρέπουν στον οδηγό (ή τον συνοδηγό) να εξατομικεύει τον εσωτερικό φωτισμό σύμφωνα με την διάθεσή του. Στις δύο κορυφαίες εκδόσεις, τα LED βρίσκονται επίσης και στο πίσω μέρος, ώστε όλοι οι επιβάτες να μπορούν να απολαμβάνουν τον ιδιαίτερο φωτισμό. Οι ρυθμίσεις φωτισμού μπορούν να ελεγχθούν μέσω της κεντρικής οθόνης infotainment. Το Around View Monitor (AVM) είναι μια τεχνολογία της Nissan που χρονολογείται από το 2007. Όταν επιλέγεται η όπισθεν, η εικόνα από τέσσερις εξωτερικές κάμερες συντίθεται για να δώσει μια πανοραμική θέα του οχήματος σε κάτοψη, η οποία βοηθάει να γίνονται οι ελιγμοί στάθμευσης με μέγιστη σιγουριά.

    Η τεχνολογία AVM μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να κάνουν μια πιο ασφαλή είσοδο σε δρόμο όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιεί μια ευρυγώνια μπροστινή κάμερα για να δείχνει τη θέα από το μπροστινό μέρος του καπό, η οποία προβάλλεται στην κεντρική οθόνη. Όπως και στην λειτουργία “Μνήμη θέσης στάθμευσης”, οι τοποθεσίες με περιορισμένη ορατότητα μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη GPS της AVM, ώστε η λειτουργία να ενεργοποιείται αυτόματα κοντά στην διασταύρωση.

    Το σύστημα διατήρησης λωρίδας έκτακτης ανάγκης (Emergency Lane Keep System) ενεργοποιείται πλέον αυτόματα κατά την εκκίνηση του Qashqai. Ενεργοποιεί τη λειτουργία τόσο των συστημάτων προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Departure Warning) όσο και των συστημάτων αποτροπής εγκατάλειψης λωρίδας (Lane Departure Prevention) σε ταχύτητες άνω των 60 χλμ./ώρα. Το σύστημα παράγει μια απτική προειδοποίηση μέσω μιας δόνησης του τιμονιού όταν ανιχνεύσει ότι το αυτοκίνητο είναι πολύ κοντά είτε στις κεντρικές γραμμές είτε στην πλευρά του δρόμου.

    Το νέο Qashqai είναι το πρώτο όχημα στην ευρωπαϊκή γκάμα της Nissan με ενσωματωμένο το μενού Google, ως μέρος του Nissan Connect infotainment system, η οποία παρέχει μια απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψηφιακής ζωής ενός πελάτη και του οχήματός του. Το Qashqai διατίθεται στάνταρ με τους Χάρτες Google και, οι οδηγοί, αφού συνδεθούν με προσωπικό λογαριασμό Google, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγαπημένες τους τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος. Αυτό μειώνει την εξάρτηση από κινητό τηλέφωνο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Οι ενημερώσεις over the air διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες χάρτη είναι πάντα ενημερωμένες. Το Google Assistant επιτρέπει στον οδηγό να χρησιμοποιεί τη φωνή του και μόνο για σχετικές υπηρεσίες εν κινήσει. Για παράδειγμα, οι οδηγοί μπορούν να πουν “Hey Google” για να ελέγξουν το σύστημα εξαερισμού και τα θερμαινόμενα καθίσματα ή για να πλοηγηθούν με ακρίβεια στον επόμενο προορισμό τους. Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και να ακούν ηχητικές οδηγίες χωρίς να παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο.

    Οι οδηγοί αποκτούν επίσης πρόσβαση σε ένα οικοσύστημα εφαρμογών που είναι διαθέσιμα για λήψη στο Google Play. Μπορούν εύκολα να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, podcast, ηχητικά βιβλία και πολλά άλλα, απευθείας από το όχημά τους.

    Η ενημέρωση του Nissan Connected Services παρακολουθεί το Qashqai για λογαριασμό του οδηγού. Μπορεί να υπενθυμίσει στους πελάτες εάν έχουν ξεχάσει να κλειδώσουν το αυτοκίνητο ή να κλείσουν τα παράθυρα, εάν παραμείνουν ανοιχτά ένα λεπτό μετά το σβήσιμο του κινητήρα. Οι πελάτες μπορούν να κλείσουν τα παράθυρα και να κλειδώσουν το αυτοκίνητο από την σχετική εφαρμογή. Ακόμα η εφαρμογή θα τους προειδοποιήσει επίσης αν το αυτοκίνητο έχει παραβιαστεί ή ρυμουλκηθεί. Σε περίπτωση υποψίας κλοπής, μπορεί να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο και η αστυνομία μπορεί να ενημερωθεί για το συμβάν – ακόμη και σε ξένες χώρες.

    Οι πελάτες του Qashqai με συνδρομή στο πρόγραμμα δεδομένων μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το σύστημα έξυπνου σπιτιού Alexa της Amazon. Οι πελάτες μπορούν να μιλήσουν με την Amazon Alexa στο Qashqai τους. Με την Alexa, μπορούν να ζητήσουν να παίξουν μουσική, να ακούσουν τα νέα, να ελέγξουν τον καιρό, να ελέγξουν έξυπνες οικιακές συσκευές και πολλά άλλα. Το νέο Qashqai παράγεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland, όπου έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια μονάδες από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο το 2007. Το Qashqai είναι πλέον το μοντέλο με τον μεγαλύτερο αριθμό κατασκευασθέντων αυτοκινήτων  στο εργοστάσιο του Sunderland. Το περασμένο καλοκαίρι το εργοστάσιο κατασκεύασε το ενδέκατο εκατομμυριοστό όχημα από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1986.

    Διαβάστε επίσης

    Οδηγούμε το νέο Mini Countryman!



    ΣΧΟΛΙΑ