• AUTO

    Με 23% τρέχει η αγορά αυτοκινήτου!


    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον Οκτώβριο 2022.

    Υγιή εικόνα παρουσιάζει η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου παρά τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στη διαθεσιμότητα καινούργιων οχημάτων. Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν πτοούνται από τις ημερομηνίες παράδοσης που μπορεί να είναι από 6 -18 μήνες ούτε από τις τιμές που σταθερά έχουν ανοδική πορεία τον τελευταίο χρόνο. Οι ταξινομήσεις του Οκτωβρίου ήταν 7801 οχήματα έναντι 6335 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αύξηση 23.1%. Συνολικά στο δεκάμηνο η αγορά είναι 3% επάνω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αυτό το μήνα ξεπεράστηκε το ψυχολογικό φράγμα των 90χ. οχημάτων.

    Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η πτώση ζήτησης για βενζινοκίνητα οχήματα που είναι της τάξεως του 3.7%. Λογικό βέβαια καθώς πρόκειται για τα λιγότερα αποδοτικά οχήματα όσον αφορά στην κατανάλωση. Αντίθετα ανέβηκε η ζήτηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων (+2,6%) και των επαναφορτιζόμενων οχημάτων (1.5%). Επιπλέον αξίζει να τονιστεί πως το 52% των οχημάτων που πουλήθηκαν ήταν SUV και άλλο ένα 30% ήταν μικρά αυτοκίνητα πόλης. Αυτές είναι οι δυο τάσεις που κυριαρχούν ολοκληρωτικά στην αγορά. Όσον αφορά στα μοντέλα το Toyota Yaris είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 4.605 πωλήσεις στο ενιάμηνο. Στα SUV προηγείται το VW T Roc με 2284 πωλήσεις.

    Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

    Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως και τον Οκτώβριο, έχει ως εξής:

    Διαβάστε επίσης

    Επίσημος χορηγός του ΑΜΑ η Renault!



    ΣΧΟΛΙΑ