• AUTO

  F1: Βιώσιμα ελαστικά FSC

  Βιώσιμα ελαστικά FSC


  Η Pirelli είναι η πρώτη εταιρεία που παράγει πιστοποιημένα ελαστικά FSC (Forest Stewardship Council), για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

  Από φέτος, όλα τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στη F1 θα φέρουν το λογότυπο FSC. Αυτό δεικνύει ότι το φυσικό καουτσούκ εντός του ελαστικού συμμορφώνεται με τα αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια που απαιτούνται από τον FSC, τον κορυφαίο μη κυβερνητικό οργανισμό στον κόσμο για τη βιώσιμη υλοτομία και την εκμετάλλευση των φυσικών δασικών πόρων. Τα ελαστικά με πιστοποίηση FSC προέρχονται μέσα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2022, με σαφή αποτελέσματα τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε απόδοση. Οι δοκιμές και ο αγώνας στο Μπαχρέιν γίνονται μ’ αυτά τα πιστοποιημένα ελαστικά. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που δεικνύει τη δέσμευση της Pirelli να προσφέρει ολοένα και πιο βιώσιμες επιδόσεις – λύσεις ακόμη και μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ξεκινώντας από την πιο προηγμένη και ανταγωνιστική μορφή του, τη Formula 1. Η Pirelli έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για έκτη συνεχή χρονιά έχει θέση στη λίστα Climate A 2023, από το CDP (Carbon Disclosure Project), έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ερευνά και προωθεί κρίσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον. Η Pirelli είναι επίσης ο πρώτος κατασκευαστής ελαστικών που έλαβε βαθμολογία τριών αστέρων στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαπίστευσης της FIA. Η ιταλική εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην πρώτη γραμμή έρευνας και ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας, τόσο από τεχνική όσο και από αθλητική πλευρά, για να υποστηρίξει το έργο που γίνεται στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ελαστικού Formula 1. Η πιστοποίηση FSC εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από την Pirelli τα τελευταία χρόνια:

  • Όλα τα ελαστικά που στέλνει η Pirelli στην πίστα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Grand Prix – και χρησιμοποιούνται στους αγώνες F1, F2, F3 και F1 Academy – μετά τη χρήση, μετατρέπονται σε δευτερεύουσες πρώτες ύλες, για πολλαπλές κυκλικές χρήσεις.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαστικών F1, F2, F3 και F1 Academy προέρχεται αποκλειστικά από 100% πιστοποιημένες, ανανεώσιμες πηγές.
  • Η χρήση τεχνολογίας «εικονικού» σχεδιασμού για όλα τα ελαστικά όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανάπτυξης, αλλά κυρίως τον αριθμό των φυσικών πρωτοτύπων που χρειάζονται, περιορίζοντας τα χρησιμοποιούμενα υλικά.
  • Η εξάλειψη των ηλεκτρικών κουβερτών για τα βρόχινα ελαστικά στη Formula 1 – που εφαρμόστηκε από πέρυσι στο Μονακό, μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η αλυσίδα εφοδιασμού με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές έναντι των αεροπορικών μεταφορών, μειώνει τις εκπομπές ρύπων.

  Μιλώντας σχετικά ο Giovanni Tronchetti Provera, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pirelli Motorsport, τόνισε: «Το ντεμπούτο των ελαστικών μας με πιστοποίηση FSC στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για την Pirelli στην πορεία προς την αειφορία. Το 2021 εξοπλίσαμε πρώτοι αυτοκίνητα παραγωγής με ελαστικά πιστοποιημένα από το FSC και τώρα είμαστε περήφανοι που είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Formula 1 είναι ένα εξαιρετικό εργαστήριο για εμάς. Μας επιτρέπει όχι μόνο να σχεδιάζουμε και να δοκιμάζουμε νέες τεχνολογίες αλλά και να βελτιώνουμε τις διαδικασίες έρευνας – ανάπτυξης  για τα ελαστικά δρόμου. Συνδυάζουμε τη μέγιστη απόδοση – ζητούμενο – στο απαιτητικό περιβάλλον μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τη δέσμευση για έναν πιο βιώσιμο κόσμο».

  Ο εμπορικός διευθυντής του Forest Stewardship Council Fabian Farkas συμπλήρωσε:

  «Το λογότυπο και η πιστοποίηση του FSC είναι το πρότυπο αναφοράς για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να αντιδράσει για να μετριάσει την πίεση που ασκεί η παραγωγή φυσικού καουτσούκ στα δασικά οικοσυστήματα και στις κοινότητες. Επικροτούμε την ηγεσία της Pirelli για την αντιμετώπιση των περίπλοκων περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων στην αλυσίδα αξιοποίησης του φυσικού καουτσούκ. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ότι η απόδοση και η βιωσιμότητα μπορούν να συνυπάρχουν και το FSC είναι έτοιμο να υποστηρίξει εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο για να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

  Τι είναι η πιστοποίηση FSC;

  Το Forest Stewardship Council (FSC) – είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει με βιώσιμο τρόπο τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές – καλύπτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια εκτάρια πιστοποιημένων δασών – και αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη εκμετάλλευση δασών. Τα αυστηρά πρότυπα διαχείρισης δασών του FSC διασφαλίζουν τη διαχείριση των δασών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα ωφελούνται οικονομικά οι τοπικοί εργαζόμενοι και οι κοινότητες με τρόπο σημαντικό για αυτούς. Η ισχυρή διαδικασία πιστοποίησης FSC διασφαλίζει ότι το πιστοποιημένο υλικό διαχωρίζεται από το μη πιστοποιημένο υλικό σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τη φυτεία μέχρι τον κατασκευαστή ελαστικών.

  Η αλυσίδα εφοδιασμού με φυσικό καουτσούκ της Pirelli

  Η πιστοποίηση FSC του φυσικού καουτσούκ από πιστοποιημένες φυτείες που χρησιμοποιούνται από την Pirelli για την κατασκευή ελαστικών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIA Formula 1 είναι το τελευταίο βήμα στο μακροχρόνιο πρόγραμμα της εταιρείας για βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού καουτσούκ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός οδικού χάρτη βέλτιστων πρακτικών στις διάφορες χώρες προέλευσης για το φυσικό καουτσούκ, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στην πολιτική «Pirelli Sustainable Natural Rubber» που ακολουθείται από το 2017. Αυτό το έγγραφο είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με βασικούς συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξιοποίησης του φυσικού καουτσούκ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ΜΚΟ, των κύριων προμηθευτών φυσικού καουτσούκ της Pirelli, των καλλιεργητών και των πωλητών στην αλυσίδα εφοδιασμού, των πελατών αυτοκινήτων και άλλων παγκόσμιων οργανισμών.

  Διαβάστε επίσης:

  Το πιο ασφαλές Panda όλων των εποχών!

  Σε δύσκολη θέση ο Horner!

  F1 Μπαχρέιν: Ταχύτερος ο Hamilton στα ελεύθερα!  ΣΧΟΛΙΑ