• AUTO

    F1: Το μονοθέσιο των πρωταθλητών πάτησε πίστα!

    Mercedes-AMG F1 W13 E Performance Launch

    Mercedes-AMG F1 W13 E Performance Launch


    Η Mercedes W13 συμπλήρωσε 100km στην πίστα του Σίλβερστον με βρόχινα ελαστικά λίγο πριν φύγει για Βαρκελώνη.

    Φυσούσε πάρα πολύ στο Σίλβερστον λόγω της καταιγίδας Eunice όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Λιούις Χάμιλτον και Τζόρτζ Ράσελ να συμπληρώσουν τα πρώτα αναγνωριστικά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του νέου μονοθεσίου της Mercedes. Ο Ράσελ οδήγησε το πρωί ο Χάμιλτον το απόγευμα.

    Mercedes-AMG F1 W13 E Performance Launch

    Η γερμανική ομάδα που έχει ως έδρα τη Βρετανία πήγε στην πλησιέστερη σ’ αυτήν πίστα για να κάνει έναν πρώτο έλεγχο όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία όλων των υποσυστημάτων του νέου της μονοθεσίου. Οι περισσότερες ομάδες κάνουν αυτή τη διαδικασία αξιοποιώντας το μειωμένο ρυθμό για να κάνουν και οπτικοποίηση του νέου τους μονοθεσίου. Τα γυρίσματα συνήθως συνδυάζονται με τους 20 γύρους που κάνουν τα μονοθέσια. Ο Χάμιλτον βγαίνοντας από την W13 είπε ότι υπάρχουν μικρές εργονομικές λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.

    Mercedes-AMG F1 W13 E Performance Launch

    Θυμίζουμε πως η Mercedes διατηρεί τον τίτλο στους κατασκευαστές από το 2014, 8 συνεχή χρόνια. Προφανώς δεν θέλουν να τον απωλέσουν φέτος ενώ είναι βέβαιο πως ο Χάμιλτον θέλει να πάρει ξανά τον τίτλο στους οδηγούς. Παρατηρώντας την W13 είναι ξεκάθαρο πως η σχεδιαστική ομάδα της Mercedes έχει πάει στα άκρα όσον αφορά στο πάχος του σώματος του μονοθεσίου από την εισαγωγή αέρα του θερμικού κινητήρα και πίσω. Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Μάικ Έλιοτ τόνισε πως έχουν επανατοποθετήσει όλα τα εξαρτήματα ώστε να πετύχουν το αεροδυναμικό σχήμα που θέλουν. Προφανώς δεν μίκρυναν τα περιφερειακά της μηχανής, ούτε αφαιρέθηκαν, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόση δουλειά απαιτήθηκε.

    Mercedes-AMG F1 W13 E Performance Launch – Steve Etherington

    Ο Έλιοτ αποκάλυψε πως άλλο μονοθέσιο είδαμε στο Σίλβερστον, άλλο θα δοκιμάσουν στη Βαρκελώνη (23-25/2) και άλλο θα έχουν στο Μπαχρέιν (10 – 12/3). Είναι δεδομένο πως άλλαξε η διαμόρφωση της υβριδικής μηχανής όπως τόνισε και ο επικεφαλής του τομέα Χιούελ Τόμας: «Από το 2014 είχαμε να αλλάξουμε τόσα πολλά πράγματα. Οι αλλαγές επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση του σασί ώστε να εξαντλήσουμε τις επιλογές των νέων κανονισμών.

    Ένα θέμα που θα χρειαστεί να διαχειριστούν αργά ή γρήγορα στη Mercedes είναι η ταχύτητα του Ράσελ. Ο νεαρός Βρετανός θέλει να διεκδικήσει άμεσα pole και νίκες, είναι όμως γνωστό πως κάθε ομάδα μπορεί να έχει μόνο έναν πρωταγωνιστή. Ένα επιπλέον στοιχείο που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι πως οι μεγάλες αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς συμπίπτουν με την αλλαγή σε ρόλους κλειδιά όπου πλέον υπάρχουν νέα πρόσωπα. Θυμίζω πως τις βασικές γραμμές για το μονοθέσιο νικητή που σαρώνει νίκες και πρωταθλήματα από το 2014 τις τράβηξε ο Ρος Μπρον με την ομάδα που είχε γύρω του. Πλέον οι Κόστα, Άλισον Λόου είναι παρελθόν από τη Mercedes. Επίσης η υπολογιστική δύναμη της ομάδας σήμερα και τα εργαλεία προσομοίωσης διαφέρουν πολύ απ’ αυτά του 2013. Οπότε μένει να δούμε αν το νέο τεχνικό τημ (Έλιοτ, Τόμας) θα έχει πετύχει στην ερμηνεία των κανονισμών. Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς είναι προγραμματισμένος στις 20/3 στην πίστα του Σακχίρ στο Μπαχρέιν.

    Διαβάστε επίσης:

    O Μπότας οδήγησε την Tonale (video)!

    F1: Ιδού η νέα Mercedes W13



    ΣΧΟΛΙΑ