Ο πρώτος εμπορικός σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στους Αγίους Θεοδώρους βρίσκεται σε λειτουργία. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.
Είναι το πρώτο, δημόσια προσβάσιμο, εμπορικό πρατήριο υδρογόνου που κατασκευάζεται στη χώρα και από τα πρώτα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι το πρώτο που υλοποιείται στην Ευρώπη με συγχρηματοδότηση (κατά 50%) από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) – Transport και το πρώτο έργο που ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική διάθεση αμιγώς πράσινων καυσίμων για τις οδικές μεταφορές στη χώρα. To πρατήριο ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο (Hydrogen Refueling Station – HRS) είναι μια καινοτόμα εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας και αυστηρών προδιαγραφών. Ο σταθμός επιτρέπει την τροφοδοσία οχημάτων υδρογόνου είτε ελαφρού είτε βαρέως τύπου, ενισχύοντας τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Ως δεξαμενή του πρατηρίου χρησιμοποιείται ένα ειδικά τροποποιημένο φορτηγό το οποίο φέρει πάνω του 110 κυλινδρικές δεξαμενές από ανθρακόνημα. Το υδρογόνο μέσα σ’ αυτές βρίσκεται υπό πίεση περίπου στα 350 bar. Οι δεξαμενές αυτές είναι συνδεδεμένες μεταξύ των. Όταν φτάνει το φορτηγό με τις δεξαμενές στο πρατήριο ένας εξειδικευμένος τεχνίτης φροντίζει μετά από ενδελεχή έλεγχο για την σύνδεσή του με την υποδομή του πρατηρίου.
Η Coral Gas ανέλαβε την προμήθεια και μεταφορά από το εξωτερικό και εν συνεχεία αποθήκευση του πράσινου υδρογόνου για τη λειτουργία του πρατηρίου. Στο μέλλον η πλήρωση των trailers θα γίνεται στο σταθμό φόρτωσης υδρογόνου που κατασκευάζει η Motor Oil στο διυλιστήριο. Επίσης, η bfs, κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου, ανέλαβε και υλοποίησε το απαιτητικό έργο κατασκευής και επίβλεψης δοκιμαστικής λειτουργίας και ασφαλείας του πρατηρίου.
Το φορτηγό σταθμεύει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που περιβάλλεται από φαρδιά τοιχία για λόγους ασφαλείας. Το υδρογόνο από το φορτηγό διοχετεύεται σε μια τριπλή βαθμίδα συμπιεστών ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη πίεση ανάλογα τη χρήση. Για φορτηγά η απαιτούμενη πίεση πλήρωσης είναι τα 700 bar, για αυτοκίνητα η απαιτούμενη πίεση πλήρωσης είναι τα 350 bar.
Αυτή είναι η τριπλή βαθμίδα συμπιεστών της εγκατάστασης. Ο πρώτος πάει το υδρογόνο στα 350 bar, ο δεύτερος στα 700 bar και ο τρίτος στα 900bar.
Για να έχετε μια τάξη μεγέθους στο μυαλό σας η υδροστατική πίεση στα 4km βάθους όπου βρίσκεται το κουφάρι του Τιτανικού είναι 403bar. Το πρατήριο διαθέτει σύγχρονους αισθητήρες σε όλα τα σημεία διοχέτευσης του υδρογόνου και όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Παρότι η διαρροή υδρογόνου δε εγκυμονεί κινδύνους καθώς διαχέεται στην ατμόσφαιρα προς τα πάνω, ανώδυνα, η διαχείριση τόσο υψηλής πίεσης είναι μια άσκηση ακριβείας με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.
Στο πρατήριο υδρογόνου υπήρχε προς επίδειξη και ένα Toyota Mirai το οποίο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα κυψελών καυσίμου (Fuel Cell Electric Vehicle – FCEV), το οποίο αντί για μπαταρία, χρησιμοποιεί υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Mirai λειτουργεί μετατρέποντας το υδρογόνο από τις δεξαμενές του σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας κυψέλης καυσίμου. Αυτή η διαδικασία παράγει μόνο νερό ως υπόλοιπο, καθιστώντας το όχημα εντελώς απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων από την εξάτμιση. Ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους τροχούς, προσφέροντας άμεση ροπή και ομαλή επιτάχυνση, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο χρήστης δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά. Το νέο Mirai έχει υιοθετήσει μια πιο σπορ σιλουέτα, με χαμηλότερο κέντρο βάρους και μεγαλύτερες ζάντες, προσδίδοντας μια premium αίσθηση. Το εσωτερικό είναι επίσης αναβαθμισμένο, με ποιοτικότερα υλικά, σύγχρονη τεχνολογία και μια πιο ευρύχωρη καμπίνα.
Η αυτονομία είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Mirai, μπορεί να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα (ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τα 600 χλμ. σύμφωνα με το πρότυπο WLTP). Ο ανεφοδιασμός είναι επίσης πολύ γρήγορος, παρόμοιος με τον ανεφοδιασμό ενός συμβατικού βενζινοκίνητου οχήματος, και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Το δοχείο του Mirai πληρώνεται με υδρογόνο υπό πίεση 350 bar και φουλάρει με 5kg υδρογόνο. Αξίζει να τονιστεί πως το υδρογόνο παράγεται από ΑΠΕ υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα για την πλήρωση των δοχείων υπό υψηλή πίεση. Υπολογίστε περίπου 6kwh ενέργειας για να «μπει» ένα kg υδρογόνο στο τεπόζιτο του Mirai που γεμίζει με 5kg.
Οι στενές δεξαμενές έχουν υδρογόνο με πίεση 700 bar και οι πιο παχιές υδρογόνο με πίεση 350bar.
1. Υποδομές και εγκαταστάσεις
· Containers αποθήκευσης υδρογόνου
· Σταθμοί συμπίεσης (compressors) για αύξηση της πίεσης πριν τον ανεφοδιασμό
· Πρόψυξη (pre-cooling) υδρογόνου στους -40°C για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση κατά τη λειτουργία του συμπιεστή για τον ανεφοδιασμό
Πιστοποιημένα συστήματα ασφαλείας:
· Αισθητήρες διαρροών υδρογόνου
· Αυτόματα συστήματα διακοπής λειτουργίας
· Ανιχνευτές πίεσης και θερμοκρασίας
2. Αντλίες και ακροσωλήνια (dispensers)
Πιστοποιημένες σύμφωνα με ISO 19880-1 για ασφάλεια και ακρίβεια
Δύο στάνταρ πίεσης:
380 bar (για επιβατικά οχήματα)
700 bar (κυρίως για βαρέα οχήματα – λεωφορεία, φορτηγά)
Χρόνος ανεφοδιασμού: 3-5 λεπτά
Αντλίες με σύστημα αναγνώρισης οχήματος και προσαρμογής πίεσης
3. Συστήματα ασφάλειας
· Ζώνες ασφαλείας γύρω από αντλίες (καμία πηγή σπινθήρα ή θερμότητας – πχ κινητά)
· Αυτόματη διακοπή της ροής σε περίπτωση διαρροής (πχ. αστοχία μάνικας)
· Πυρανίχνευση και συστήματα κατάσβεσης ειδικά για υδρογόνο
· Εκπαίδευση προσωπικού βάσει ISO 19880 και EN 17124
Διαβάστε επίσης
Ντιόγκο Ζότα: Πώς μια Lamborghini σκότωσε τον ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ακαθάριστα οικόπεδα: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την Πυροσβεστική – 3.748 καταγγελίες πολιτών σε 18 ημέρες
- Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της καθημερινότητας οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
- Τζούλιαν ΜακΜάχον: Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο ηθοποιός του Nip/Tuck
- Meta: Στηρίζει το ελληνικό σχέδιο για την καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Παύλος Ντε Γκρες: Θέλει να αγοράσει την υπερπολυτελή βίλα του Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες – Στα 15 εκατ. ευρώ το τίμημα

Δέσποινα Γιαννακοπούλου: Δεν θα κατηγορήσω κάποιον που λέει ότι τα έχω όλα έτοιμα, γιατί έτσι είναι (video)
