• ΑΓΟΡΕΣ

    Trade Estates: Χιλιάδες επενδυτές και τράπεζες χάνουν τα λεφτά τους

    Βασίλης Φουρλής, CEO Trade Estates (Fourlis)

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Trade Estates ΑΕΕΑΠ


    Κακό ποδαρικό για την Trade Estates στην πρεμιέρα της, στο 1,83 ευρώ και δραματική πτώση 5%.

    Η δημόσια προσφορά, θυμίζουμε, έγινε στο κάτω εύρος της τιμής, δηλαδή στο 1,92 και η αγορά, όπως φαίνεται από το ξεκίνημα την τοποθετεί παρακάτω.

    Με αποτέλεσμα, όσοι μπήκαν την περασμένη εβδομάδα που έτρεχε η διαδικασία (δηλαδή ιδιώτες επενδυτές, οι ΑΕΔΑΚ των τραπεζών κλπ.) σήμερα να χάνουν τα λεφτά τους!

    Πάνω από 200 χιλιάδες κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι με το ξεκίνημα, οι επενδυτές βγαίνουν και πουλάνε.

    Παταγώδης αποτυχία, καθώς κάτι τέτοιο έχει να συμβεί χρόνια στην αγορά.

    Η μεγάλη αποτυχία της TRADE ESTATES οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές θεωρούν ακριβή στην τιμή εισαγωγής.

    Η απαίτηση να τιμολογηθεί περισσότερο ακριβά οφείλεται στα οικονομικά οφέλη που αποκτά η διοίκηση ΥΠΟ τον Βασίλη Φουρλή, με τις 905.000 δωρεάν μετοχές που δόθηκαν στα στελέχη της εταιρείας.

    Εάν είχε τιμολογηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, για παράδειγμα στα 1,60 -1,70 ευρώ (που ήταν και η δίκαιή αξία της) αντί στα 1,92 ευρώ, σήμερα η συμπεριφορά της μετοχής θα ήταν τελείως διαφορετική.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) υποχωρεί στις 1.207 μονάδες και μόνο η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση με κέρδη 0,71%, στα 9,86 ευρώ, μετά την δημοσίευση των εκπληκτικών αποτελεσμάτων 9μήνου.

    Εξαιρετικά τα νούμερα λοιπόν και δείχνουν ότι πλέον μπορεί να δώσει μέρισμα, ενώ μαζί με την ENEL Ρουμανίας θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ EBITDA το 2023 (pro forma). Στο τρίτο τρίμηνο πέτυχε καθαρά κέρδη 86 εκατ. ευρώ από ζημιά 159 εκατ. ευρώ και EBITDA 347 εκατ. ευρώ από 215 εκατ. ευρώ.

    Έτσι στο εννεάμηνο είχε επαναλαμβανόμενο EBITDA 937 εκατ. ευρώ από 644 εκατ. ευρώ (αρκετά κοντά στο δημοσιευμένο που ήταν 916 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 268 εκατ. ευρώ.

    Αρνητικές οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 588 εκατ. ευρώ και στα 2,19 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός που δίνει δείκτη net debt/EBITDA 1,8 φορές. Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 775 εκατ. ευρώ.

    Μαζί με την ENEL ο δείκτης πάει στις 2,7 φορές και πάλι αρκετά κάτω από το 3,5% που είναι το ανώτατο όριο μόχλευσης.

    Η Piraeus Sec. αναφέρει στο σχόλιό της πως επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή και πως η αποκατάσταση του μερίσματος από το 2024 θα πρέπει να εκτιμηθεί από περισσότερους επενδυτές.

    Το ξεκίνημα είναι πτωτικό λοιπόν, με την πτώση να ανεβάζει στροφές στα πρώτα λεπτά, ακολουθώντας και τις ξένες αγορές βεβαίως, που σημειώνουν βουτιά λίγο λιγότερο από 1%.

    Στο πλαίσιο αυτό, πτώση 1,78% για την Coca Cola, 1,61% για την Ιντρακόμ.

    Πιέσεις στις τράπεζες και σήμερα, με την ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 να υποχωρεί στα 5,50, η Eurobank 0,95%, στο 1,513 ευρώ, σταθεροποιητικά η Πειραιώς στα 2,78 και ελαφρώς ανοδικά η Alpha Bank στο 1,436 ευρώ.

    Κέρδη 1,28% για τη ΔΕΗ, λόγω αποτελεσμάτων, ανοδικά η Ιντραλότ, ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,49% 14,41 και η Ελλάκτωρ, με κέρδη όμως, μικρότερα του 1%.

    Διαβάστε επίσης:

    Trade Estates: Μαριάννα Λάτση και Ευτύχης Βασιλάκης χάνουν με το καλημέρα 9,9% από τις τοποθετήσεις των 32,8 εκατ. ευρώ

    Trade Estates: Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών στην ΑΜΚ

    SoftBank: Bουτιά της μετοχής έως 9% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου

    Πώς θα φορολογηθούν οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ, ΕΠΕ και οι ατομικές επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ