• Business

    Trade Estates: Μαριάννα Λάτση και Ευτύχης Βασιλάκης χάνουν με το καλημέρα 9,9% από τις τοποθετήσεις των 32,8 εκατ. ευρώ

    Μαριάννα Λάτση - Ευτύχης Βασιλάκης

    Μαριάννα Λάτση – Ευτύχης Βασιλάκης


    Ανώμαλη προσγείωση για την Trade Estates του Ομίλου Fourlis, που αναγκάστηκε να χαμηλώσει στο κατώτατο σημείο την τιμή διάθεσης των μετοχών, προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

    Στη διαδικασία αυτή χρειάστηκε να «βάλουν πλάτη» και οι τράπεζες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τοποθέτησαν 12 εκατ. ευρώ (μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων) από τα συνολικά 56,6 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν.  Μάλιστα υπήρχε τράπεζα που προσπάθησε να πείσει την χρηματιστηριακή της ΕΤΑΙΡΕΙΑ να βάλει λεφτά στην ΑΜΚ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

    Ο υψηλός στόχος της Trade Estates , η οποία δραστηριοποιείται σε επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία, ήταν να πετύχει την ανώτατη τιμή  διάθεσης που είχε οριστεί στα 2,13 ευρώ ανά μετοχή. Στην περίπτωση αυτή θα «σήκωνε» από την αγορά 62 εκατ. ευρώ. Ενώ αν όλα πήγαιναν καλά θα παραχωρούσε και επιπρόσθετες, υφιστάμενες μετοχές, υπολογιζόμενης αξίας 6 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο  υλοποίησης του μηχανισμού του Green Shoe (Πράσινο Παπούτσι). Με το κεφαλαιακό στόκ που θα αποκτούσαν οι ανάδοχοι από την παραχώρηση αυτών των μετοχών, να τους έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε στήριξη της μετοχής, αν χρειαζόταν και για διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών.

    Ωστόσο οι «όμορφες προσδοκίες, όμορφα κάηκαν» υπό την έννοια ότι πήχης της δημόσιας προσφοράς είχε τοποθετηθεί ψηλά και εν τέλει η Trade Estates το πέρασε μεν, αλλά από κάτω…

    Διότι η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο χαμηλό των 1,92 ευρώ ανά μετοχή, ενώ δεν στάθηκε εφικτό να ενεργοποιηθεί και το Green Shoe. Που αν μη τι άλλο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν δίχτυ ασφαλείας για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής.

    Ανασταλτικοί παράγοντες για το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει χρηματιστηριακά ο κλάδος της ακίνητης περιούσιας (κυρίως λόγω λόγω της ανόδου των επιτοκίων) όπως επίσης και το  δυσμενές προηγούμενο που έχει κληροδοτήσει η «μελανή» περίπτωση της Dimand.

    Η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο στα 15 ευρώ το 2022, και σήμερα 1,5 χρόνο μετά, η τιμή της μετοχής της φτάνει τα 10,50 ευρώ.

    Τα «ντεσού» για τους δύο μεγάλους…ηττημένους

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δημόσια προσφορά για την Trade Estates έχει «με το καλημέρα» δύο μεγάλους ηττημένους. Τη Μαριάννα Λάτση και τον Ευτύχη Βασιλάκη, που μέσω τοποθετήσεων 32,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν γίνει από το Family office και την Autohellas αντίστοιχα, καταγράφουν (λογιστικές) απώλειες της τάξεως του 9,9%… Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτόγνωρο για μια νέα εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Η Μαριάννα Λάτση πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 3.755.869 μετοχές της  Trade Estates πρo της δημόσιας προσφοράς με το κόστος κτήσης να ανέρχεται στα 2,13 ευρώ ανά μετοχή. Η οποία τώρα, θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης με εκκίνηση από τα 1,92 ευρώ. Με ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί και παρακάτω, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους «φροντίδα» από την πλευρά των βασικών μετόχων ή και άλλων «φίλιων» δυνάμεων.

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης της AEGEAN και AUTOHELLAS, είχε ήδη τοποθετήσει 23 εκατ. ευρώ στην εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων και εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν την εισφορά ακινήτου της Autohellas. Για την απόκτηση όλων των μετοχών ( 10.786.943 ) το μέσο κόστος κτήσης ήταν 2,13 ευρώ για την κάθε μία.

    Στην τρέχουσα δημόσια προσφορά η πλευρά Βασιλάκη απέκτησε με ιδιωτική τοποθέτηση κι άλλες 938.969 μετοχές της Trade Estates , τοποθετώντας 1,8 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια το μέσο κόστος κτήσης για το σύνολο της θέσης του, να διαμορφώνεται πλέον στα 2,11 ευρώ ανά μετοχή. Ψηλότερα δηλαδή από την τωρινή τιμή διάθεσης…

    Σε ότι αφορά την Trade Estates αναγκάστηκε να πάει στο χαμηλό των 1,92 ευρώ προκειμένου να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων. Με βαθύ discount 22,9% επί της εσωτερικής αξίας των υφιστάμενων μετοχών ή 27,3% αν συνυπολογιστεί το deal εξαγοράς του Smart Park .

    Πέραν όλων των άλλων η χαμηλή τιμή διάθεσης έρχεται να απομειώσει και τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν ο επικεφαλής της Fourlis και της Trade Estates Βασίλης Φουρλής και άλλα 14 στελέχη από την παραχώρηση των 905.156 δωρεάν μετοχών. Η αποτίμηση των οποίων διαμορφώνεται τώρα στα 1,74 εκατ. ευρώ, από τα 1,92 εκατ. ευρώ, αν η τιμή διάθεσης ήταν στα 2,13 ευρώ. Έτσι κι αλλιώς τα στελέχη θα είναι σίγουρα κερδισμένοι αφού έχουν μηδενικό κόστος κτήσης.

    Διαβάστε επίσης

    Trade Estates: Ήθελε 62 εκατ. και μάζεψε τελικά 56,6 εκατ. ευρώ

    Β. Φουρλής: Μέρισμα δύο φορές το χρόνο από το 90% των κερδών της Trade Estates

    Trade Estates: Επενδυτικό πλάνο έως €292 εκατ. μέχρι το 2027



    ΣΧΟΛΙΑ